Rozumiem, jednak interesuje mnie sam aspekt programistyczny. Jeżeli chodzi o obsługę modułu to używam skryptu napisanego w Lua. Swoje działanie opiera on o wiadomości nasłuchiwane z MQTT. Jeżeli data jest równa wiadomości "moveforw" to następuje zapis do uart znaku 2. Tak jak podałem w 1 poście, następuje przesłanie znaku do uart. Znaki odbierane są poprzez przypisanie zmiennej received do UDR. Jeżeli znak będzie równy 2 to wykonuje się odpowiedni case czyli ruch robota do przodu.
język python
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Mój problem polega na tym, że nie wiem jak wysłać dane z uart do modułu, bo powiedzmy, że odbieranie ich po stronie modułu mogę jakoś obsłużyć korzystając z funkcji uart.on
język python
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
źródło:
https://nodemcu.readthedocs.io/en/maste ... ules/uart/Zakładam, że w punkcie 2. który przedstawiłem chodzi o odpowiednie przypisanie lub wykorzystanie UDR, który odpowiada za transmisję, tylko nie wiem jak to ugryźć. Chodzi mi tylko o fragment kodu na wysłanie jakiegoś pomiaru lub czegokolwiek, a moduł powinien sobie z tym poradzić. Skoro odbieram znaki poprzez
język c
to czy wysyłanie ich nie będzie czymś na wzór tego :
język c
Co do punktu 1. i niestandardowych wartości parametrów funkcji motor_set_speed to mógłbym wysłać więcej niż jeden znak np. 500 i 600, które mogłyby być wartościami parametrów funkcji, ale będą one wysyłane jako string.
język python
Nie wiem jak je odebrać z uart tak, abym mógł ich użyć np jako zmienne typu signed int.
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i mogę się mylić w jakiejś kwestii, więc proszę o wyrozumiałość