Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2017, o 16:14 
Nowy

Witam, zakupiłem bibliotekę do enkodera z tego linku (https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/268_342 ... -bonus/181).

W teorii biblioteka jest uniwersalna i pobieżne jej sprawdzenie to potwierdziło, tym większe było moje zdziwienie kiedy po podłączeniu enkodera nie były rejestrowane wartości. Po użyciu debuggera zauważyłem, że nie ustawiana jest wartość enco_flag ze względu na to że zmienna ABstate przyjmuje ciągle wartość zero, zupełnie nie wiem dlaczego (ciągle czyta ruch enkodera jako drgania styków?).

Posiadany enkoder :
https://www.dfrobot.com/wiki/index.php/ ... U:_FIT0450

Korzystam z atmega xplained mini 328p.

Nie podaję kodu gdyż z tego co kojarzę nie można go udostępniać.

Przepraszam moderatorów za możliwe błędy w formacie postu i proszę o wyrozumiałość następnym razem się poprawie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2017, o 17:28 
Użytkownik

Biblioteka Mirka sluży do obsługi enkoderów ręcznych a nie tych do silnika.

PostNapisane: 5 maja 2017, o 17:31 
Moderator

Magiczny Kocik napisał(a):
W teorii biblioteka jest uniwersalna

Bożesz, ale skąd ta teoria ? chyba że nie po moich poradnikach o enkoderach ...

Magiczny Kocik napisał(a):
i pobieżne jej sprawdzenie to potwierdziło,

No ja przepraszam - jeśli chodzi o link do biblioteki który podałeś to materiały konkretnie do mojego poradnika i ja NIGDY tam nie mówiłem ani nie pisałem że to uniwersalna biblioteka do wszystkich enkoderów świata.

Po pierwsze to jestem MEGA zdziwiony gdy pomimo poradników wideo na których widać jak na patelni o jakie enkodery chodzi .... ktoś próbuje używać całkiem innych enkoderów - szczególnie takich jak ten z linku powyżej do silnika gdzie mają działać one z dużo większymi prędkościami i się dziwi - że ta biblioteka coś nie działa ... no na prawdę to już (nie chcę powiedzieć, że przesada) ale porównałbym to tak, że

wszyscy wiedzą, że do jedzenia zupy używamy łyżki, oczywiście różnymi łyżkami można jeść różne zupy, no ale kolega uparł się że do jedzenia zupy użyje widelca - owszem też można - jak będzie się nim szybko wachlować to też da radę zjeść talerz zupy - no można tylko po co ?

przepraszam tu nie chodzi o to żeby ironizować czy żartować z kolegi broń BOŻE! ... no ale na Zeusa - gdzie ja ? w którym poradniku powiedziałem że to uniwersalne biblioteki to WSZYSTKICH ENKODERÓW NA ŚWIECIE?. Toż to czysty nonsens - no nonsens że aż strach.

Piszę o tym wszystkim dlatego, że tak się składa, że nie kolega pierwszy i nie ostatni który o to pyta - ale zawsze gdy komuś na maila (jak mam takie pytanie) gdzie ja wspominałem że to jakaś cudowna uniwersalna biblioteka "do wszystkiego" - to wtedy się okazuje że słyszę odpowiedź

no nie - rzeczywiście Pan czy tam ty tak nigdzie nie mówiłeś - ale ja myślałem że to "do każdego" enkodera

absolutnie nie - i powiem więcej - ja w poradniku wideo JASNO mówiłem że mowa o bibliotece do prostych enkoderów obrotowych takich DOKŁADNIE jak w poradniku. Ba, wszystkie przykłady w poradnikach pokazują taką obsługę z ręcznym pokręcaniem enkodera - a nie ma ANI JEDNEGO, nawet PÓŁ przykładu żebym podłączał je do enkodera pracującego z silnikiem ...

Więc bardzo uprzejmie proszę, bardzo uprzejmie - no nie mieszajmy pojęć, a różnica jest ogromna. Do enkoderów wsółpracujących z silnikami na wyższych częstotliwościach to już sięgnąłbym po jakiegoś procka z całkiem innej rodziny, który ma wbudowaną sprzętową, podkreślam sprzętową obsługę takich enkoderów - wtedy możesz podłączyć enkoder który będzie pracował z częstotliwością nawet kilkanaście tysięcy RPM jak nie więcej. Ale SPRZĘTOWA obsługa.

Podsumowując proszę uprzejmie sprawdzić z typowem enkoderkiem obrotowym do ręcznego użytku i wtedy napisać czy działa czy nie działa.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

a na sam koniec zapytam gdybyś jednak używał go z niewielkimi prędkościami - czy i jak go podłączyłeś ? czy jeśli to jest np ok 100 RPM (strzelam) to czy ew modyfikowałeś układ z kondensatorami i rezystorami jak pokazywałem w poradniku aby dobrać sobie zbocza sygnałów ?

To był poradnik i chciałem pokazać jak podchodzić do tematu obsługi enkoderów, poza tym klient kupuje materiały do poradnika a nie jakieś biblioteki które MUSZĄ działać w KAŻDYCH warunkach.

PostNapisane: 5 maja 2017, o 20:38 
Nowy

Chodziło mi o uniwersalność biblioteki w kwestii MCU, nie w kwestii enkodera. W kwestii enkodera założyłem że będzie tam cokolwiek jakoś chociaż wyrzucać, a ja będąc przekonany iż zasada działania enkodera każdego jest podobna to postaram się ten kod zmodyfikować i dopasować do swoich potrzeb.
Chciałbym wyjaśnić iż nie mam pretensji że coś nie działa bo to normalne w tych tematach, jestem wręcz zadowolony gdyż już wiem dlaczego :).

W takim wypadku Panie Mirku, Drodzy Forumowicze - moglibyście polecić jakaś atmegę oraz bibliotekę do sterowania takimi rodzajami enkoderów? Wziąłem do napisania temat pracy magisterskiej który brzmi "Projekt i wykonanie regulatora stanu na mikrokontrolerze atmega", co narzuca mi już jakiś model MCU. Wiedziałem, iż nie będzie to bułka z masłem, szczególnie z moją nikłą wiedzą na temat programowania mikrokontrolerów, jednakże jestem pewien że wiele mogę się nauczyć dzięki temu projektowi.

PostNapisane: 5 maja 2017, o 20:41 
Moderator

Może napisz w jakich warunkach pracuje twój enkoder, ile RPM, jaki masz schemat ? czy sprawdzałeś oscylem przebiegi jeśli masz sporo RPMów itp ...

bo tak to jak coś konkretnego polecić ?

Strefa czasowa: UTC + 1