Witam!
Mam problem z magic led. Zrobiłem ten taki prosty kod jak w poradnikach 03 i 04 Mirka i nic się nie dzieje praktycznie na diodach. Wykorzystuję diody trochę inaczej niż są normalnie

tzn ws2811s nie steruje jedną diodą tylko całym paskiem i zmienia tylko kolory na całym pasku. Pasek połączyłem przez tranzystory NPN. Dodatkowo są jeszcze 2 ws2811s które sterują po 3 diody (połączone są do wyjść RGB).
Attiny ma ustawione fuse bit na taktowanie 9,6 Mhz. Próbowałem różne ilości nop-ów dla 0 i 1. Wstawiałem nawet zamiast funkcji wysyłania RGB że ma wysyłać same 1 i w innym podejściu same 0 (w pętli while(1) ) też bez zadowalających rezultatów (zaświecił się tylko zielony kolor na taśmie ale nie na full jasności niebieski i czerowny były zgaszone).
myślę że przy 3 scalakach wstawka asemblerowa nie pomoże a jak by miała pomóc nie ma odpowiedniej w mkavrcalculator.
kod ws2811s.c:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jakieś pomysły/sugestie ? czy lepiej dać sobie spokój z attiny i użyć czegoś gdzie można podpiąć kwarc?
edit:
wstawiam jeszcze co i jak jest połączone: