Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 kwi 2026, o 13:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2017, o 10:22 
Użytkownik

Witam!
Korzystam z bibliotek do obsługi 1Wire z BB. W standardowym pomiarze temperatury uzyskuję jedno miejsce po przecinku.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W jaki można uzyskać 2 lub więcej miejsc po przecinku (cel edukacyjny). Czy należy modyfikować konfigurację biblioteki np. fragment jak niżej?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 kwi 2017, o 10:37 
Użytkownik

Wydaje mi się, że nie tutaj szukaj rozwiązania. Zmienna meas zawiera całkowitą liczbę - wynik pomiaru z uwzględnieniem tylko do 1 miejsca (jednej dziesiątej) po przecinku, które to wyłuskiwane jest maską 0x0F, z wyniku pomiaru.

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 11:07 
Użytkownik

matw napisał(a):
Wydaje mi się, że nie tutaj szukaj rozwiązania. Zmienna meas zawiera całkowitą liczbę - wynik pomiaru z uwzględnieniem tylko do 1 miejsca (jednej dziesiątej) po przecinku, które to wyłuskiwane jest maską 0x0F, z wyniku pomiaru.

Dziękuję. Jak więc podejść do tematu?

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 12:03 
Użytkownik

avrfun napisał(a):
Dziękuję. Jak więc podejść do tematu?
Zajrzę do tej biblioteki wieczorem, może coś wymyślę.

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 12:07 
Moderator

avrfun napisał(a):
Jak więc podejść do tematu?

Wydaje mi się, że przede wszystkim warto zacząć od poczytania podstawowej informacji w nocie PDF takich czujników żeby sprawdzić jaką one mają precyzję pomiarów. Sorki ale chęć zwiększania tej precyzji musi raczej prowadzić do ?... hmm nie wiem przypadkowego generowania jakichś dodatkowych wartości randomowych ? tylko czy jest sens ?

PostNapisane: 19 kwi 2017, o 12:35 
Użytkownik

Cytuj:
Wydaje mi się, że przede wszystkim warto zacząć od poczytania podstawowej informacji w nocie PDF takich czujników żeby sprawdzić jaką one mają precyzję pomiarów. Sorki ale chęć zwiększania tej precyzji musi raczej prowadzić do ?... hmm nie wiem przypadkowego generowania jakichś dodatkowych wartości randomowych ? tylko czy jest sens ?

Dziękuję bardzo. W pełni zdaję sobie sprawę z precyzji pomiarów i ograniczeń czujników. "Poszukiwanie" drugiego miejsca po przecinku podyktowane jest próbą sztucznego wygładzenia krzywej temperatury, gdyż zmiana wartości co 0.1 stopnia skutkuje na wykresie brzydkimi schodkami (obraz). Miała to być wyłącznie forma retuszu, coś jak przeskalowanie SD do HD.
Obrazek
Pozdrawiam

PostNapisane: 20 kwi 2017, o 10:29 
Użytkownik

zenekjar napisał(a):
Tak patrzę sobie na ten wykres i patrzę......
A może zamiast iść w stronę dokładania przecinka
(co jak pisał Mirekk może skutkować jakimiś przypadkowymi wartościami i nadal będzie kikcha)
zrobić odczyt częściej i na wykres wywalać średnią z trzech ostatnich pomiarów (na przykład)
Wtedy to by się wygładziło

Witam!
Bardzo dziękuję za sugestię i świetny pomysł. Pomiar temperatury dokonywany jest co 1 minutę i zapisywany w bazie danych. Na wykresie (live) jest po prostu zbyt dużo danych ze skokiem co 0.1 stopnia (non-stop 1440 wartości) i żadne wygładzanie nie pomoże. Musi być mniej wartości. Myślałem o wrzucaniu na wykres co piątej wartości, ale o uśrednieniu temperatury z tych np. 5 już nie. Zrobię jak napisałeś i pokażę rezultat. Klikam pomógł oczywiście.
Pozdrawiam

PostNapisane: 24 kwi 2017, o 19:18 
Użytkownik

Witam!

Zgodnie z sugestią Kolegi @zenekjar zastosowałem uśrednianie temperatury co 5 min. (z 5 pomiarów). Efekt poniżej:

Przed uśrednieniem:
Obrazek
Po uśrednieniu:
Obrazek

Dziękuję i pozdrawiam
avrfun

PostNapisane: 25 kwi 2017, o 09:11 
Użytkownik

zenekjar napisał(a):
Byłem ciekaw co wyjdzie z pomysłu uśredniania. Wygląda nieźle.

Pomysł bardzo dobry bo sprawdza się szczególnie w celach prezentacji danych na wykresach. Szczegółowe dane, o większej rozdzielczości czasowej, zawsze są dostępne w bazie danych i to one są źródłem opracowań statystycznych.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1