Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 kwi 2026, o 15:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 02:12 
Nowy

Witam,
mam szybkie pytanie czy w procku atmega 328p podłączenie
PC0(ADC0)->PWM_1
PC1(ADC1)->PWM_2
pozwoli na sterownie pwm silnika przez układ L293D czy jednak konieczne jest wpięcie się pod OC.x.A i OC.x.B?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2017, o 06:32 
Użytkownik

W Bluebook masz opisane soft pwm, :)

PostNapisane: 25 kwi 2017, o 09:25 
Moderator

zenekjar napisał(a):
i generuje przerwanie SIGNAL (SIG_OVERFLOW1)

Powiedz mi, czy ty zatrzymałeś się w czasach średniowiecza elektronicznego ;) ... to tak pół żartem pół serio,

pytam, bo JUŻ DAWNO nie stosuje się takich wektorów przerwań SIG_ i one w zasadzie nawet w nowszych toolchainach już nie działają

stosuje się nowe wektory NAZWA_vect

PostNapisane: 25 kwi 2017, o 10:38 
Moderator

zenekjar napisał(a):
Czy masz zastrzeżenia co do przerzucenia zdarzeń które wystąpią w TIMER na porty w ten sposób?

A dlaczego jeśli ci to działa i chcesz tracić najcenniejszy Timer1 to czemu nie ? ;)

zenekjar napisał(a):
Czy masz jakiś bardziej efektywny sposób?

Czy efektywniejszy ? nie wiem ale w Bluebooku masz przykład programowego PWM na jednym zwykłym 8-biotowym timerze i jednym tylko przerwaniu

zenekjar napisał(a):
Dorób do książek skorowidz, opublikuj.

skorowidz kiedyś dawno temu dorobił kolega Jaglarz i krąży taki po forum wystarczy poszukać.

zenekjar napisał(a):
Brakuje tego bardzo.

Zdaję sobie z tego sprawę za to ty nie zdajesz sobie sprawy kompletnie z tego co to znaczy "dorobić" jak to określasz poetycko - skorowidz, a też na forum już niejednokrotnie to wyjaśniałem.

zenekjar napisał(a):
Dla przykładu ktoś powyżej napisał że w BB jest opisany soft PWM
Wlazłem na stronę 236 (tam jest sprzętowy) popatrzyłem i odłożyłem książkę.
Przeszła mi chęć szukania.

No teraz to proszę się nie obraź, ale jeśli ty w taki sam sposób podchodzisz do przeróbek swojego starszego oprogramowania i przez to siedzisz wciąż w 2004 roku to się nie dziwię ...

Ja też piszę, że jest soft PWM i pierwsze co bym sprawdził to w ogóle rozdział o PWM ... zaczynam od sprzętowego a kończę w tym samym rozdziale na pokazaniu alternatywy czyli jak zrobić to samo zadanie ale programowo ...

Tak więc sorki, to że przeszła ci chęć szukania czegoś czego akurat nawet nie trzeba było szukać w książce to ... nawet nie wiem jak to nazwać ;) lenistwo ? ;)

Widać też, że sprawdza się to co zawsze mówię, gdy ktoś zabiera się za Bluebooka "na wyrywki" to zwykle zawsze ma takie odkładanie i coś mu się nie podoba, a gdy posłucha i zrozumie, że warto raz przeczytać najpierw tę książkę bo jest napisana specyficznie i materiał dydaktyczny jest odpowiednio ułożony, tak że później nawet bez skorowidza wiadomo chociaż mniej więcej gdzie wracać - to zwykle w takich wypadkach nikt nie ma większych problemów z Bluebookiem. Nie chcę przez to powiedzieć, że coś takiego jak skorowidz jest niepotrzebny, wręcz przeciwnie - ale jego porządne opracowanie ... aaaa nie będę się w tym zakresie po raz kolejny powtarzał.

Strefa czasowa: UTC + 1