Klucha napisał(a):
Witam! Właśnie przerabiam sobie lekcje z owym układem RFM12.Miałby kilka pytań
1. Kompletnie nie rozumiem jak działa i jak jest obliczana suma kontrolna CRC16 z funkcji
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A wiesz w ogóle jak działa obliczanie CRC nie ważne czy 8- czy 16-bitowe ? ..... bo to całkiem inny temat.
Klucha napisał(a):
2. Dlaczeogo jako pierwszy bajy (preambuła i nie tyczy się tylko ich) jest zapis (0xB8AA) zamiast (0xAA)? W innych też jest zapis typu (0xB00)
To może jednak otwórz sobie PDF rfm12 (bez tego nic nie zaskoczysz niestety
) .... przecież wysyłane są słowa, gdzie przeważnie starszy bajt słowa to rozkaz do RFM12 opisany w PDF'ie a drugi bajt to bajt preambuły
Klucha napisał(a):
3. Co będę miał w zmiennej
numberpo wyrażeniu
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Rozumiem, że bajt danych, ale nie wiem skąd jest odczytywany i zapisywany bajt do byfora danych (odbiornik)
Pytania nie rozumiem ale podejrzewam że ty nie rozumiesz jak działa transmisja SPI ? - sprawdź sobie to najpierw dobrze ? a potem doprecyzuj pytanie ok?
Klucha napisał(a):
4. Bawiąc się tymi modułami chciałbym np. wysłać do drugiego modułu wartość zmiennej np.
język c
Ale niestety tak nie mogę zrobić i nie rozumiem dlaczego. Czy idzie wysłać wartość zmiennej bez funkcji przetwarzających je na stringa?
To mnie najbardziej zawsze zadziwia. tzn takie pytania. Tzn nie odbierz mnie źle - z jednej strony rozumiem twoje problemy - ale myślę, że spowodowane są one tym, że nie do końca rozumiesz na razie podstaw języka C, typów danych ani tego co to są kody ASCII. Bo jak możesz np mówić że nie wiesz jak przesłać wartość zmiennej ??? a co np '2' nie jest zmienną ? mam tu na myśli kod ASCII znaku 2. Na prawdę - poczytaj w pierwszej książce, tzn wróć do niej i poczytaj rozdział o tablicach, o stringach o tym czym różni się cudzysłów od apostrofu, jak łatwo zamieniać znak ASCII '2' na cyfrę dwa np tak: '2'-'0' i otrzymasz wartość dziesiętnie równą 2.
Kurczę toż w necie jest SETKI jak nie TYSIĄCE (jak dla mnie osobiście) durnych przykładów transmisji za pomocą takich rfm12 gdzie właśnie ktoś tam przesyła jakiś ciąg bajtów HEX czyli np jakąś tablicę. I co ? i jeszcze gorzej - tego już w ogóle nikt nie rozumie.
A ja pokazuję to w takiej przyjaznej formie - czyli że można sobie wartości zmiennych zamienić na stringi bo strasznie łatwo to robić w C, bo w końcu SZALENIE łatwo to od razu w terminalu podejrzeć gdy się coś testuje (a wartości tych swoich zmiennych HEX np 0x03) nigdy nie zobaczysz w terminalu
więc jeszcze raz - proponuję - zawróć do pierwszej książki do rozdziału o stringach, ale też może przeczytaj ostatni rozdział z zielonej książki o transmisji ASCII przez RS232
a wtedy ponownie zadaj pytania te konkretne pytania OK?
oczywiście jeśli w trakcie czytania coś będzie niezrozumiałe to OD RAZU dopytuj też na forum.
www.youtube.com/mirekk36 ]