Cześć
Wyznaję zasadę, że kto pyta nie błądzi.A zatem:
W ramach ćwiczeń z ADC w AVR przeglądająć datasheet-a od ATmega328P natrafiłem na podroździał 'Temperature Measurement'.
Jest tam napisane, że wybierając kanał ADC8, przy Vref jako 1.1V, można odczytać wartość napięcia z wewnętrznego czujnika temperatury, przy założeniach:
1mV -> 1 deg.C
314mV -> 25 deg.C
Wiem również, że dokładność pozostawia bardzo wiele do życzenia(+/- 10 st.C).Nie zajmowałem się kalibracją na razie ponieważ wyniki mojego programu są dziwne(raczej błędne).Na LCD pokazuje że temperatura wynosi 118 st.C, co jest mało prawdopodobne.
Zatem najpierw trzeba się zająć grubszymi błędami, a dopiero przejść do kalibracji.
Macie pomysł co może być nie tak?
Jeżeli chodzi o schemat, to nie ma żadnych specyficznych połączeń oprócz prawidłowego zasilania itp.
P.S. Wiem że rozdzielczość 8-bit byłaby może i lepsza, i można by brać pod uwagę tylko rejestr ADCH(przy ADLAR=1) ale na razie to 1 wersja programu.
Biblioteka do LCD jest dobrze napisana, bo sprawdziłem już na wielu wcześniejszych programach.
PROGRAM:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.