Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lip 2026, o 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2017, o 22:34 
Użytkownik

Witajcie ponownie :) Dla ćwiczeń zrobiłem dwie diody, jedna to z wyświetlacza a druga podłączona + włącznik i teraz tak chcę zrobić coś takiego :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Czyli jeśli włączam klawisz to zapala się dioda LCD a jeśli nie to pali się ta druga. Jestem w kłopocie, bo to rozwiązanie raz działa a raz nie. Ustawiając _delay_ms() w drugiej diodzie trzeba kilka razy nacisnąć przycisk albo dłużej go trzymać żeby dioda LCD się zapaliła z powrotem, natomiast usuwając _delay_ms() wszystko działa i dwie diody się przełączają. Chciałbym żeby ta druga mrugała. Jak za to się zabrać ? Chodzi to o drgania styków ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2017, o 22:50 
Użytkownik

Delaje to zły pomysł, bo blokujesz wszystko - również sprawdzanie stanu klawisza.

Użyj timerów a guzikiem tylko ustawiaj flagi i potem już w samej pętli głównej zaswiecaj gaś lub migaj diodą

PostNapisane: 13 lut 2017, o 22:52 
Użytkownik

O drganiach styków i obsłudze klawisza poczytaj na blogu P.Mirka.
Powiedz jeszcze co to jest?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

chcesz 55sek. opóźnienia ? funkcja delay z takim czasem po prostu ci nie zadziała

PostNapisane: 14 lut 2017, o 08:19 
Użytkownik

Poczytaj na blogu - trzyczęściowy artykuł o przewrotnym tytule. Ale patent działa rewelacyjnie.
Spokojnie poczytaj i przeanalizuj. Poza tym jest podany gotowy kod obsługi przycisku, musisz tylko umieć odpalić przerwanie od timera.
W razie problemów pomożemy.

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/dr ... ak-to.html

PostNapisane: 14 lut 2017, o 19:49 
Użytkownik

mczarny napisał(a):
O drganiach styków i obsłudze klawisza poczytaj na blogu P.Mirka.
Powiedz jeszcze co to jest?
język c

chcesz 55sek. opóźnienia ? funkcja delay z takim czasem po prostu ci nie zadziała

Koncepcja jest taka, żeby włączyć podświetlenie LCD i po 55 sek. sobie gaśnie a gdyby gasło stopniowo było by pięknie., idąc dalej jak podświetlenie LCD zgaśnie to zapala się dioda standBy, która sobie spokojnie mruga. Takie dodatkowe ćwiczenia, które mi wpadło do głowy apropo LCD i biblioteki termometru z książki :)

zoom napisał(a):
Poczytaj na blogu - trzyczęściowy artykuł o przewrotnym tytule. Ale patent działa rewelacyjnie.
Spokojnie poczytaj i przeanalizuj. Poza tym jest podany gotowy kod obsługi przycisku, musisz tylko umieć odpalić przerwanie od timera.
W razie problemów pomożemy.

Dużo tego, książka blog ale nic, nie poddaję się :)

PostNapisane: 15 lut 2017, o 00:03 
Użytkownik

Udało mi się uruchomić trzy diody z programu Pana Mirka i włącznik ale chcą zainicjować to termometru posypało się nieco :) Narazie do main a jak będzie działać ładnie podzielę.

język c

Termometr zamarł, nie wyświetla ilości czujników a także temperatura nie zmienia się, to znaczy zmienia się ale jak podłączę i odłączę z zasilania. Nie wiem gdzie leży przyczyna :/

PostNapisane: 15 lut 2017, o 00:14 
Użytkownik

hmmm no "troszkę" namieszałeś ;)

na początku w main ładnie odczytujesz temperaturę i ją nawet wyświetlasz po czym wpadasz w pierwszą pętlę while i tam sprawdzasz przycisk i mrugasz diodą, kolejne sprawdzanie temperatury odbywa się w drugiej pętli while która nigdy się nie wykona. Nie wiem czy to zrobiłeś z niewiedzy czy coś masz na celu ale w taki sposób się nie programuje. skoro masz BB to popatrz przeanalizuj jak wygląda program do np. odczytu temperatury lub inny trochę bardziej rozbudowany może załapiesz jak powinna wyglądać taka ogólna budowa programu.

freedom_street napisał(a):
Termometr zamarł, nie wyświetla ilości czujników a także temperatura nie zmienia się, to znaczy zmienia się ale jak podłączę i odłączę z zasilania. Nie wiem gdzie leży przyczyna :/

Przyczyna to właśnie to że ta druga pętla while nigdy się nie wykona.

PostNapisane: 15 lut 2017, o 23:22 
Użytkownik

Ehh... tak teraz widzę co zrobiłem. Dziękuję za radę i pomoc :) Pojawił się natomiast inny problem, po cleanowaniu projektu, poleciał .hex .eep .lssi. Coś się z Eclipse stało i po każdym kompilowaniu kasowało te pliki i nie mogłem wgrać nic z projektu, potem uruchomiłem ponownie komputer i został tylko folder Relase, nawet jeśli tworzyłem je sztucznie, lub przerzucałem z projektu Pana Mirka i tak były te pliki kasowane, tak więc muszę zaczynać od nowa.

PostNapisane: 15 lut 2017, o 23:39 
Użytkownik

Drgania styków można też wyeliminować bez uruchamiania przerwań:

język c

Do użycia tylko w pętli głównej programu ;)

Strefa czasowa: UTC + 1