Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 cze 2026, o 15:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2018, o 19:31 
Użytkownik

Witam
Tym razem nie pytanie a chciałem się po prostu pochwalić :D
Kod do playerka oczywiście z GB ale w pętli głównej zamiast ciągłego grania mam
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a wybrane pliki odtwarzam dopiero w swojej funkcji
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

komendy wysyłam z terminala i tam podglądam to co procesor zwraca
Obrazek
docelowo komendy będzie wysyłał "master" co godzinę
język c

dane pozyskuję ze struktury RTC
język c

W tej chwili leci tylko godzina, ale dołożenie temperatury i ciśnienia to już Pan Pikuś ;)
Boli mnie tylko, że procesor obsługujący playera strasznie się nudzi i korci mnie żeby dać mu coś do roboty w tzw. międzyczasie.
Jak widać z pomocą poradników nawet bardzo początkujący może temat ogarnąć.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2018, o 21:50 
Użytkownik

Witam Cię mczarny. Cieszę się że udało Ci się ogarnąć ten temat :o . Przed mną jeszcze daleka droga aby mój procek nad którym się dziennie wyżywam odezwał się do mnie :evil: . Cieszę się że masz ten temat w małym palcu u prawej nogi :) jak będę już wyrywał ostatnie włosy z głowy :mrgreen: to zawsze jest jakaś alternatywa 8-) .

PostNapisane: 7 sty 2018, o 22:30 
Użytkownik

hejka mczarny, :)
fajnie że jest progres. ;)
Ja jeszcze playerkiem sie nie bawiłem, aktualnie jestem na etapie zgłębiania tajemnic html,css,javascript...
Idzi mi strasznie powoli, ale u Ciebie widzę zaawansowane projekty. :)
mczarny napisał(a):
W tej chwili leci tylko godzina, ale dołożenie temperatury i ciśnienia to już Pan Pikuś
dla mnie to nie taki Pikuś. :?
Masz już pomysł na algorytm do obliczania godzin wschodu i zachodu słońca. ? :D
Pozdrawiam serdecznie. Darek P. ;)

PostNapisane: 8 sty 2018, o 11:41 
Użytkownik

ELEKTRON105 napisał(a):
Cieszę się że masz ten temat w małym palcu u prawej nogi :)
.

No tak tym bardziej, że jest metalowy więc może zamontuję sobie pendriva. Jakby co to pisz

Daro69 napisał(a):
Masz już pomysł na algorytm do obliczania godzin wschodu i zachodu słońca. ? :D

No właśnie myślę, że zadam ten temat procesorowi od playera bo w nocy będzie spał. Powiedzmy, że o 3.00 dostanie polecenie od mastera z aktualną datą i niech liczy :D a następnie prześle dane do wyświetlenia. Sam algorytm jest może trochę rozbudowany ale niech się procek martwi ;) . W zasadzie to na różnych stronach internetowych obliczanie przebiega w ten sam sposób więc to tylko kwestia przetłumaczenia na język zrozumiały przez ATMegę.
Przyszło mi do głowy żeby do playera przesyłać temperaturę w formie np."T24" - P. Mirek rozbija to na część dziesiętną i jednostki a ja zrobię to trochę inaczej. Po otrzymaniu komendy "T24" zostanie odtworzony plik z karty "T24.wav" gdzie zapisany będzie głos "temperatura dwadzieścia cztery stopnie"
dla komendy "T8" odtworzony plik zabrzmi "temperatura osiem stopni" dla "T1" - "temperatura jeden stopień" - może dodam jeszcze "Celsjusza"
Wymaga to oczywiście przygotowania większej ilości plików, ale odpada cała procedura z określeniem czy są to stopnie, stopni czy stopień przy wysyłaniu.
Dodatkowo nie muszę wtedy używać funkcji "sprintf" która zajmuje sporo flasha - wystarczy zwykły "uart_puts("AT+T24");
To samo można zrobić dla ciśnienia z tym że plików będzie dużo więcej ale co tam mam czas i miejsce na karcie.... No i według mnie taki ciągły plik brzmi lepiej niż pojedyncze odtwarzane po kolei - moje subiektywne odczucie

PostNapisane: 8 sty 2018, o 13:41 
Użytkownik

mczarny napisał(a):
Przyszło mi do głowy żeby do playera przesyłać temperaturę w formie np."T24" - P. Mirek rozbija to na część dziesiętną i jednostki a ja zrobię to trochę inaczej. Po otrzymaniu komendy "T24" zostanie odtworzony plik z karty "T24.wav" gdzie zapisany będzie głos "temperatura dwadzieścia cztery stopnie"
dla komendy "T8" odtworzony plik zabrzmi "temperatura osiem stopni" dla "T1" - "temperatura jeden stopień" - może dodam jeszcze "Celsjusza"
Wymaga to oczywiście przygotowania większej ilości plików, ale odpada cała procedura z określeniem czy są to stopnie, stopni czy stopień przy wysyłaniu.
Trochę mało uniwersalne. Tak musisz przygotować pliki z liczbami które użyjesz tylko dla temperatury. Jak będziesz chciał czytać coś innego, to znowu będziesz musiał przygotowywać pliki z czytaniem cyfr ale już nie ze stopniami tylko z inną jednostką :(. A nie lepiej od razu oddać trochę roboty mikroprocesorowi?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 8 sty 2018, o 18:46 
Moderator

rskup napisał(a):
Trochę mało uniwersalne. Tak musisz przygotować pliki z liczbami które użyjesz tylko dla temperatury. Jak będziesz chciał czytać coś innego, to znowu będziesz musiał przygotowywać pliki z czytaniem cyfr ale już nie ze stopniami tylko z inną jednostką . A nie lepiej od razu oddać trochę roboty mikroprocesorowi?

DOKŁADNIE ;) tym bardziej, że obrobienie takiej dużej ilości plików to masakra - już tutaj trzeba było poświęcić sporo czasu z audacity, a przecież nie chodzi tylko o konwersję do WAV ale przede wszystkim o:

1. wycięcie niepotrzbnej ciszy, ew trzasków na początku pliku i na końcu
2. dopasowanie stopnia głośności w KAŻDYM pliku do jednakowego poziomu

więc tworzenie miliarda plików ? ...

tym bardziej, że w poradnikach wideo pokazałem algorytmy jak właśnie zadać troszkę pracy mikroprocesorowi ;) a jak widać albo słychać w poradnikach ciężko nawet rozróżnić czy pani gada temperaturę albo czas z jednego pliku WAV czy z kilku ;)

PostNapisane: 8 sty 2018, o 20:56 
Użytkownik

No pewnie macie rację. Tak tylko snuję rozważania w temacie :)

PostNapisane: 8 sty 2018, o 22:17 
Moderator

mczarny napisał(a):
No pewnie macie rację. Tak tylko snuję rozważania w temacie :)

działaj - dasz radę - a jak będziesz miał jakieś pytania, problemy to podpytaj - toż chętnie pomożemy ;) zobaczysz że dasz radę

Strefa czasowa: UTC + 1