ELEKTRON105 napisał(a):
Cieszę się że masz ten temat w małym palcu u prawej nogi
.
No tak tym bardziej, że jest metalowy więc może zamontuję sobie pendriva. Jakby co to pisz
Daro69 napisał(a):
Masz już pomysł na algorytm do obliczania godzin wschodu i zachodu słońca. ?

No właśnie myślę, że zadam ten temat procesorowi od playera bo w nocy będzie spał. Powiedzmy, że o 3.00 dostanie polecenie od mastera z aktualną datą i niech liczy

a następnie prześle dane do wyświetlenia. Sam algorytm jest może trochę rozbudowany ale niech się procek martwi

. W zasadzie to na różnych stronach internetowych obliczanie przebiega w ten sam sposób więc to tylko kwestia przetłumaczenia na język zrozumiały przez ATMegę.
Przyszło mi do głowy żeby do playera przesyłać temperaturę w formie np."T24" - P. Mirek rozbija to na część dziesiętną i jednostki a ja zrobię to trochę inaczej. Po otrzymaniu komendy "T24" zostanie odtworzony plik z karty "T24.wav" gdzie zapisany będzie głos "temperatura dwadzieścia cztery stopnie"
dla komendy "T8" odtworzony plik zabrzmi "temperatura osiem stopni" dla "T1" - "temperatura jeden stopień" - może dodam jeszcze "Celsjusza"
Wymaga to oczywiście przygotowania większej ilości plików, ale odpada cała procedura z określeniem czy są to stopnie, stopni czy stopień przy wysyłaniu.
Dodatkowo nie muszę wtedy używać funkcji "sprintf" która zajmuje sporo flasha - wystarczy zwykły "uart_puts("AT+T24");
To samo można zrobić dla ciśnienia z tym że plików będzie dużo więcej ale co tam mam czas i miejsce na karcie.... No i według mnie taki ciągły plik brzmi lepiej niż pojedyncze odtwarzane po kolei - moje subiektywne odczucie