Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 13:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2017, o 16:30 
Nowy

Mam bardzo niewielkie doświadczenie w programowaniu i dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, na który się "nadziałem". Otóż robię sobie automatyczną ładowarkę do akumulatora samochodowego. W "interface użytkownika" zamarzyło mi się wyświetlanie napisów dłuższych niż ilość znaków wyświetlacza. Napisałem więc sobie prosty kod do scrollowania. Działam na znakowym LCD z HD44780 i obsługuję go za pomocą bufora wyświetlanego w programowym timerze co 125 ms. Obsługę wyświetlacza napisałem korzystając z projektu z warstwami z Greenbooka. Wszystko działa mi wyśmienicie, tylko jest jedno "ale". Ponieważ scrollingu mam zamiar używać w kilku miejscach programu, wypadałoby zrobić funkcję "scroll". A tu kod, który działa doskonale w pętli głównej, zapisany jako funkcja i wywołany w tym samym miejscu gdzie był, działać poprawnie nie chce.
A teraz kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie jest to kompletny kod, a jedynie ta część, która dotyczy scrollingu i wyświetlania.
Ten kod działa bez zarzutu. przesuwa ładnie napis niezależnie od jego długości.
A teraz opis problemu.
Utworzyłem funkcję scroll

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wywołuję ją tak:

język c

Pozostałe fragmenty kodu nie uległy zmianie. I to nie chce działać! Wygląda na to, że funkcja wykonuje się 1 raz, linia wyświetlacza wypełnia się znakiem * i tyle. Zmienna "j" nie jest inkrementowana. Niestety, za głupi jestem, żeby zrozumieć, dlaczego tak się dzieje. W związku z tym bardzo proszę mądrzejszych o pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 19:28 
Użytkownik

W celu obliczenia długości ciągu znaków zapisanego w pamięci flash należy użyć funkcji strlen_P() zamiast strlen().

Dlaczego we funkcji głównej działa, a we funkcji scroll() już nie?

Najprawdopodobniej jest to kwestia optymalizacji kompilatora. Wewnątrz głównej funkcji kompilator może założyć, że wynik działania funkcji strlen() będzie zawsze taki sam i zastąpi wywołanie funkcji wartością stałą (równą długości ciągu). Kiedy napiszesz swoją funkcję scroll() kompilator musi założyć, że do tej funkcji możesz przekazać dowolny ciąg znaków, więc jego długość nie może być ustalona na etapie kompilacji. Konieczne jest więc obliczenie tej długości w czasie działania programu, czyli konieczne jest wywołanie funkcji strlen(), która jest u Ciebie nieprawidłowa, bo powinna to być funkcja strlen_P().

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 sty 2017, o 19:46 
Użytkownik

Witam,

Kolego andrews, podejrzewam, że w tym konkretnym przypadku jest jeszcze jeden problem. Kolega Tomek1955 stworzył funkcję:
język c
a wewnątrz tejże funkcji usiłuje skorzystać z strlen(buf), a skąd ta funkcja ma znać długość buff ( do funkcji scroll(...) przekazywany jest jedynie wskaźnik na buff).
Rada dla kolegi Tomek1955: do funkcji scroll(...) jawnie przekazywać długość buff.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 19:52 
Użytkownik

QuadMan napisał(a):
wewnątrz tejże funkcji usiłuje skorzystać z strlen(buf), a skąd ta funkcja ma znać długość buff

Miałbyś rację, gdyby chodziło o zwykłą tablicę. W przypadku ciągu znaków funkcja strlen_P() pozna długość ciągu zliczając znaki od początku tablicy (określonego przekazanym wskaźnikiem) do momentu znalezienia znaku terminującego '\0'.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 19:56 
Nowy

Kolega andrews ma całkowitą rację. Podmiana funkcji strlen() na strlen_P() rozwiązała problem. Funkcja scroll zaczęła działać, jak powinna. Dziękuję bardzo za pomoc.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 19:57 
Użytkownik

Witam ponownie,
andrews napisał(a):
QuadMan napisał(a):
wewnątrz tejże funkcji usiłuje skorzystać z strlen(buf), a skąd ta funkcja ma znać długość buff

Miałbyś rację, gdyby chodziło o zwykłą tablicę. W przypadku ciągu znaków funkcja strlen_P() pozna długość ciągu zliczając znaki od początku tablicy (określonego przekazanym wskaźnikiem) do momentu znalezienia znaku terminującego '\0'.

a tego akurat nie wiedziałem, dzięki :-). Rozumiem, że strlen() zachowa się identycznie ?

Pozdrawiam serdecznie, QuadMan.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 20:02 
Użytkownik

QuadMan napisał(a):
Rozumiem, że strlen() zachowa się identycznie ?

No całkowicie indentycznie to nie :) , ponieważ ta funkcja akceptuje wyłącznie wskaźniki do pamięci RAM.

PostNapisane: 9 sty 2017, o 20:06 
Użytkownik

andrews napisał(a):
QuadMan napisał(a):
Rozumiem, że strlen() zachowa się identycznie ?

No całkowicie indentycznie to nie :) , ponieważ ta funkcja akceptuje wyłącznie wskaźniki do pamięci RAM.

Nie, no jasne, że strlen() akceptuje wskaźniki do pamięci RAM :-). Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam, QuadMan.

Strefa czasowa: UTC + 1