Sparrow-hawk napisał(a):
Moim zdaniem w tym przypadku kogoś troszkę poniosła fantazja.
A moim zdaniem kolega kompletnie nie ma wyobraźni i stąd pisze tego typu głupoty ....
Ja rozumiem, że można nie zgadzać się z pewnym tokiem przekazywania wiedzy czy sposobu dydaktycznego ale takie personalne prztyki to głupota poniżej krytyki ....
To zrozumiałe, że w przypadku który pokazuję w poradniku akurat można byłoby się obejść bez modulo ... czyli w ten sposób
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Są jednak ważne powody dlaczego postanowiłem w taki a nie inny sposób zaprezentować wykorzystanie modulo ...
1. Dlatego, żeby początkujące osoby mogły lepiej zrozumieć w ogóle działanie modulo i jak można się nim posługiwać w kodzie - rozdzielać np zadania w prosty sposób w zależności od czasu
2. Dlatego, że jeśli NAWET w tym przypadku z poradnika, gdybym chciał zrealizować nieco inne częstotliwości operacji np:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to co? no pytam ... to co ? .... Przykład w poradniku akurat konstruowałem pod kątem robala i równych odcinków czasu dlatego na końcu ograniczyłem mstick do 599 bo był konkretny cel do realizacji ... lecz widać po tym przykładzie jak fajnie można go modyfikować i stosować wiele różnych modyfikacji - dostosowując do własnych potrzeb - tak jak przykład wyżej. Gdyby nie fakt, że mnóstwo osób po obejrzeniu poradnika, podkreślam MNÓSTWO osób dostrzegło te możliwości i wpadło na własne pomysły zastosowań modulo we własnych kodach - to nie pisałbym tego co piszę .... Ale mam bardzo dobry kontakt ze swoimi widzami i czytelnikami .... stąd wiem, że ten poradnik i TEN SPOSÓB przekazu informacji bardzo dobrze się przyjął.
Oczywiście są również osoby początkujące, którym i ten przykład jeszcze ciężko zrozumieć ... dlatego jest to forum aby dopytać i pomóc sobie nawzajem .... bo warto
To że kolega Sparrow-hawk ma wiedzę z zakresu C to pewnie oczywiste tak samo jak to, że kompletnie nie potrafi czegoś szerzej wyjaśnić i przekazać tej swojej wiedzy, nawet nie jest tym zainteresowany - woli po prostu przeszkadzać .... A na to nie pozwolę sobie - przynajmniej na tym forum ... proszę sobie popierniczyć o swoich fantazjach na innych forach czy własnym blogu. Bo dyskutować to pan się musisz dopiero uczyć od samego początku.
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]Marhef napisał(a):
A masz całkowitą pewność, że zawsze x < NUM? Właśnie dlatego stosuje się zapis x % NUM, tak na wszelki wypadek.
nie nie, to nie jest na wszelki wypadek i jak mówię - można byłoby w takim przykładzie pominąć modulo ale przeanalizuj sobie ten przypadek nieco bardziej rozbudowany, który pokazałem wyżej - ale jeszcze raz go przytoczę
język c
tu widać już w PEŁNI jak można sobie regulować pięknie czasem wywoływanych procesów oraz - ich częstotliwością