heterodyn napisał(a):
Czytałem BB ale nie wgłębiałem się aż tak w LCD. Mnie osobiście ciężko czyta się kod z ogromną ilością makr.
hmm wiesz gdybym ja w książce tzn w ramach pisania książki tego rozdziału napisał TYLKO SAM KOD z dużą ilością makr to ok - mógłbym zrozumieć te zdania ... ale pisanie, że nie wgłębiałeś się czyli nawet nie zaglądałeś do tekstu i piszesz takie rzeczy to już dziwna sprawa... ale cóż

nikt cię nie zmusza ani nie nakazuje czytania .... każdy robi jak chce ....
wychodzi natomiast to co ZAWSZE piszę, jeśli ktoś używa kodów z książki bez jej przeczytania - owszem można jak widać, ale wtedy zwykle kompletnie nie rozumie jak coś działa i nie wie nawet tak podstawowej rzeczy jak się UŻYWA takiej biblioteki - jak się ją konfiguruje - no to już zaczyna być nie obraź się nonsensem
A szczególnie to:
heterodyn napisał(a):
Cóż każdy ma swój fetysz.
Jakby chęć poznania czegoś nowego była fetyszem

....
więc nie ma co się dziwić, że w dalszej części wypowiadasz już w ogóle i też proszę się nie obraź TAK BEZSENSOWNE ZDANIE
heterodyn napisał(a):
Troszkę dziwi mnie że w tych czasach w cyfrówce trzeba czekać taką wieczność jaką jest 10ms czy nawet 4.9ms...
Bo ono pokazuje już twoją kompletną ignorancję w zakresie poznania chociaż PODSTAW narzędzia którego używasz. To jest mniej więcej tak jakbyś wziął pan młotek i przybijając gwoździe przywalił sobie w palec i miał pretensje do świata i autora młotka - że w tych czasach krzywdę ci młotek zrobił

... no taka jest prawda
Żeby nie być gołosłownym i pokazać ci dobitnie o czym piszę i dlaczego wyżej mówię o twojej ignorancji tematu LCD oczywiście, żebyś mnie źle nie zrozumiał zaraz - że ja tobie jakieś przytyki robię. Więc nie chciało ci się zajrzeć jak nie do książki to chociażby do netu - kurczę - żeby dowiedzieć się JAK DRASTYCZNIE STARYM - tak tak panie kochany - DRASTYCZNIE STARYM jest standard hd44780

prawie niczym młotek

.... i to twórcy tego standardu postanowili o takim czasie oczekiwania gdy nie korzystasz z pinu RW podłączonego do procka - ty zaś piszesz (przepraszam bzdurki) jakby to wynikało z jakiegoś podejścia języka C ? czy jak

no zupełny nonsens
tym bardziej gdy MASZ jednak możliwość podłączenia pinu RW do procka i pozbycie się JEDNYM CHLAŚNIĘCIEM tych delayów
co więcej masz w książce powtórzę to jak mantrę - opisane dlaczego tak a nie inaczej - a ty mi tu o fetyszach

Na koniec powiem jedno ... bo właśnie traktujesz książkę tak jak niektórzy czytelnicy - choć na szczęście to rzadkie przypadki .... którzy sobie myślą - że ja nakłaniam kogoś w niej na siłę do napisania własnej biblioteki do LCD a po co to robić ? jak oni często myślą i wyważać głową drzwi żeby od nowa się męczyć i tzw koło wymyślać ...
nie nie panie kochany - ja w Bluebooku ale i w Greenbooku jak opisuję tworzenie rozmaitych bibliotek to przyświeca mi ważny CEL jako autorowi wręcz NAJWAŻNIEJSZY - którym jest pokazanie niejako przy okazji poznawania różnych peryferiów i podejścia do nich w języku C od strony mikrokontrolera - więc chcę tu przemycić i opowiedzieć i pokazać na ciekawych moim zdaniem, ale nie tylko moim zdaniem ale setek czytelników, pewne techniki programowania w języku C ... i ty to świadomie pomijasz .... a później piszesz (przepraszam po raz kolejny takie bzdurki o fetyszach, makrach i że w tych czasach w cyfrówce trzeba czekać 4,9ms)
www.youtube.com/mirekk36 ]