Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2026, o 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2016, o 19:03 
Nowy

Witam.
Mam problem jak przechować wartość pól struktury w tablicy znaków. Przedstawię może odrazu kod to pownno być wiadomo o co mi chodzi.
Mam strukturę daną tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz tablicę znaków:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na chwilę obecną zapisuję sobie w tej tablicy znaków pola struktury w taki sposób:
język c

W ten sposób rozbijam sobie zmienne 16 i 32 bitowe na większą liczbę zmiennych. I ten prezentowany kod (funkcja) działa (a przynajmniej tak wynika z pierwszych testów). Czy znacie może jakiś sposób aby ta "konwersja" była przeprowadzona w sposób bardziej elegancki? Może znacie Koledzy sposób aby przypisywać do tablicy nie właściwe wartości pól struktury, a wskaźnik do struktury (kombinuję w tą stronę, ale nie mogę nic działającego wymyślić). No bo jak rozwiązać taki problem, gdyby struktura zawierała nie parę, a np. 100 takich pól?
Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 gru 2016, o 20:17 
Użytkownik

Jeśli chcesz skopiować dane ze struktury do tablicy, możesz użyć funkcji memcpy().
Jeśli chcesz mieć tablicowy dostęp do danych struktury, możesz użyć unii.

Mógłbyś zdradzić, do czego te manipulacje mają służyć? Być może da się to rozwiązać inaczej.

PostNapisane: 14 gru 2016, o 20:30 
Nowy

No pewnie zostanę za to ostro skarcony :) ale oczywiście powiem
Muszę uruchomić komunikację SPI z Raspberry. Głupim, ale odgórnie nałożonym zaleceniem aby ta komunikacja była jak najszybsza. Dlatego rozważam czy nie zrezygnować z polecanej i szeroko wykorzystywanej komunikacji w zapisie tekstowym na rzecz binarnej. Ramka będzie ściśle określona, wiem jakie dane będą zawsze przesyłane. Także powinno się chyba udać.
A ponieważ mogę na raz przesłać tylko jeden bajt przez SPI, w przerwaniach od tego modułu (gdy pojawią sie dane od Mastera) wysyłałbym kolejne elementy tablicy poprzez prostą zmianę nr indeksu.

PostNapisane: 14 gru 2016, o 21:16 
Użytkownik

Jeśli o to chodzi, możesz przecież to samo uzyskać za pomocą wskaźnika na strukturę bez użycia tablicy.
Przykładowo:
język c

To tylko przykład, można to rozwiązać na różne sposoby tylko za pomocą wskaźników, efekt będzie taki sam, jak w przypadku użycia tablicy.

Oczywiście należy pamiętać, że w przypadku przesyłania danych pomiędzy różnymi systemami należy zapewnić odpowiednią interpretację odebranych danych, mając na względzie endianness oraz struct padding. Wpisanie odebranych danych bezpośrednio do struktury (w ten sam sposób, jak przy wysyłaniu) może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. To może być nieco bardziej kłopotliwe, niż samo wysłanie.

O zabezpieczeniu transmisji sumą kontrolną już pisał nie będę ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 gru 2016, o 21:27 
Użytkownik

aa... to tak się pisze.
rzutowanie adresu do wskaźnika. :)
andrews napisał(a):
uint8_t *wynik_ptr = (uint8_t*)&wynik;

A ja tańczyłem z tą gwiazdką poza nawiasem i była ciągle kiszka. :)
Dzięki andrews .

PostNapisane: 14 gru 2016, o 21:50 
Moderator

andrews napisał(a):
mając na względzie endianness oraz struct padding.

DOKŁADNIE - szczególnie na ten padding bym zwrócił uwagę ;) bo się można przejechać

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Daro69 napisał(a):
aa... to tak się pisze.
rzutowanie adresu do wskaźnika. :)
andrews napisał(a):
uint8_t *wynik_ptr = (uint8_t*)&wynik;

A ja tańczyłem z tą gwiazdką poza nawiasem i była ciągle kiszka. :)
Dzięki andrews .

(char*)

(uint8_t*)

(int*)

to ZAWSZE oznacza rzutowanie na typ wskaźnikowy ;) ... i nie ważne czy dotyczy adresu czy zmiennej czy czegokolwiek - warto o tym pamiętać ;)

Strefa czasowa: UTC + 1