Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2026, o 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 gru 2016, o 20:08 
Nowy

Witam. Jestem na forum nowy i chciałbym Was prosić o małą podpowiedź. Muszę na zaliczenie wykonać program, który działa następująco. Jest to tzw. Papuga. Użytkownik korzystając z przycisku przez 10 sekund wprowadza "kod" coś a'la alfabet Morse'a powiedzmy. Dajmy na to trzy kreski i kropkę. Po tym jak wprowadzony już zostanie ciąg tych "kresek i kropek" program za pomocą diody świecącej lub buzzera ma go powtórzyć. Czyli w ciągu 10 sekund zaświecić diodą w tym samym czasie i na tak samo długo jak zrobił to użytkownik. Niby nic skomplikowanego, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. Myślałem o wykorzystaniu Timera. Opiszę przykładowo jak sobie wyobrażam działanie programu. Użytkownik podchodzi do zestawu, dostaje komunikat na wyświetlaczu LCD, że może zacząć wprowadzać kod i ma na to 10 sekund. Czas start. Mijają 3 sekundy, użytkownik wciska przycisk i trzyma go przez 2 sekundy, następnie puszcza na 1 sekundę i znów wciska trzymając go 1 sekundę. Potem mijają 3 sekundy i program przechodzi z etapu zapamiętywania tych czasów do etapu mrugania diodą. Myślałem nad tym i wydaje mi się, że powinienem użyć jednego Timera do liczenia czasu gdy przycisk jest wyłączony a drugiego gdy przycisk jest wciśnięty. Chciałbym te czasy zapisywać w postaci zmiennych, aby móc przy pomocy delayów sterować świeceniem diody. Ale nie mam pojęcia jak zliczony przez Timer czas zapisać jako zmienną. Mógłbym prosić o jakieś podpowiedzi albo nakierowanie na coś konkretnego? Oglądałem poradniki Pana Mirosława Kardasia i wiem jak wykorzystać Timery, np do zmiany stanu diody, ale nie mam pojęcia jak ten stan utrzymywać przez określony, narzucony z zewnątrz czas.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 gru 2016, o 20:40 
Użytkownik

prosta sprawa ...
robiłem coś podobnego z servem modelarskim co widać tutaj :P

musisz odczytywać i zapisywać wartosci z klawisza ... a potem je odtworzyć na innym pinie ...

opisz jak chcesz się za to zabrać ... pokaż co już zrobiłeś i pomożemy :)

PostNapisane: 12 gru 2016, o 20:48 
Moderator

No tak ale co to ma wspólnego z działem DIY ?

PostNapisane: 12 gru 2016, o 22:23 
Użytkownik

To fakt - dział trzeba zmienić.
Generalnie tak - przyciśnięcie klawisza zeruje timer np. programowy, puszczenie przepisuje jego wartość do tablicy a[0], kolejne naciśnięcie do a[1] itd. Zmienna ile_razy inkrementuje się o jeden przy każdym naciśnięciu.
Odtworzenie używa tego samego timera i tej samej tablicy, delay'e nie są potrzebne.
10 sekund to wartość max tego samego timera - czyli jesli on dojdzie do max i ile_razy>0 odtwarza, a potem zeruje ile_razy

PostNapisane: 12 gru 2016, o 22:37 
Użytkownik

Albo zrobić tablicę na 100 elementów. Co 100ms sprawdzać stan klawisza i zapisywać go do kolejnej komórki. Później zostaje już tylko w pętli ustawiać stan diody jako kolejne wartości z tejże tabeli.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 13 gru 2016, o 00:09 
Użytkownik

1. Jeden timer wystarczy
2. Tablica 2 x MAX ILOŚĆ WCISKÓW w zasadzie obowiązkowa, ale to zależy od tego ile może trwać pojedynczy wcisk/przerwa i z jaki jest minimalny dopuszczalny interwał (dokładność odwzorowania sekwencji). Pierwszy element pary w tablicy to stan przycisku, drugi to czas jego trwania pobrany z timera zerowanego przy każdej zmianie stranu przycisku. Po każdej zmianie zwiększeniu o 2 ulega również zmienna sterująca tablicą. Można oczywiście kombinować na pojedynczym elemencie tablicy, ale jak pisałem wszystko zależy od założeń początkowych.
W jednym z moich sterowników w podobny właśnie sposób nagrywana i odtwarzana jest sekwencja ruchu joystikiem tylko tam zapamiętuje wartość adc.

Strefa czasowa: UTC + 1