Witam.
Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem, już pierwsze migające diody za płoty były i zachciało mi sie diody RGB dokładniej Super Fluxa. Wcześniej po prostu brałem diodę, podłączałem do plusika, a z PB0 PB1 i PB2 szedł sygnał i wszystko grało i migało jak trzeba. Niestety SuperFluxowi trzeba dostarczać plusu, a katode wpierniczyć do zera. Poczatkowo chwila zabawy żebym ogarnął co i jak żeby z PB0 PB1 i PB2 szedł +, zastosowałem poniższy kod.
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Yey dioda zaświeciła na niebiesko i tu juz się kończą moje możliwości, szukałem rozwiązania ale chyba się z nim mijałem.
1. Dioda cały czas lekko świeci na niebiesko (jak robiłem oświetlenie LED pod sufitem to trzeba było dopiero dawać faze zeby swieciły a tu cały czas jest i dlatego świeci wiec rozumiem problem niestety nie wiem jak go przeskoczyć)
2. Mimo prawidłowego podłączenia, świeci tylko i wyłącznie niebieska dioda mimo, ze polecenia sygnału na PB1 powinno kasować sygnał z PB0, robiłem tak na wyświetlaczu 8-segmentowym (wspólna anoda) i czerwony paseczek kręcił się dookoła bez żadnego problemu, a wydaje mi sie, że działa to na bardzo podobnej zasadzie (bo dioda RGB to w sumie 3 diody LED)
Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje i/lub pokazać na gotowym kodzie jak powinno się to zrobić?

Pozdrawiam Dawid