Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2026, o 10:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2016, o 20:32 
Nowy

Witam.

Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem, już pierwsze migające diody za płoty były i zachciało mi sie diody RGB dokładniej Super Fluxa. Wcześniej po prostu brałem diodę, podłączałem do plusika, a z PB0 PB1 i PB2 szedł sygnał i wszystko grało i migało jak trzeba. Niestety SuperFluxowi trzeba dostarczać plusu, a katode wpierniczyć do zera. Poczatkowo chwila zabawy żebym ogarnął co i jak żeby z PB0 PB1 i PB2 szedł +, zastosowałem poniższy kod.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Yey dioda zaświeciła na niebiesko i tu juz się kończą moje możliwości, szukałem rozwiązania ale chyba się z nim mijałem.
1. Dioda cały czas lekko świeci na niebiesko (jak robiłem oświetlenie LED pod sufitem to trzeba było dopiero dawać faze zeby swieciły a tu cały czas jest i dlatego świeci wiec rozumiem problem niestety nie wiem jak go przeskoczyć)
2. Mimo prawidłowego podłączenia, świeci tylko i wyłącznie niebieska dioda mimo, ze polecenia sygnału na PB1 powinno kasować sygnał z PB0, robiłem tak na wyświetlaczu 8-segmentowym (wspólna anoda) i czerwony paseczek kręcił się dookoła bez żadnego problemu, a wydaje mi sie, że działa to na bardzo podobnej zasadzie (bo dioda RGB to w sumie 3 diody LED)

Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje i/lub pokazać na gotowym kodzie jak powinno się to zrobić? :)

Pozdrawiam Dawid

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2016, o 20:38 
Użytkownik

Poczytaj o sterowaniu diodą przez pwm.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 8 gru 2016, o 20:48 
Użytkownik

Sprobuj narysować schemat jak podłączasz te diodę z zaznaczeniem gdzie jest anoda i katoda.

PostNapisane: 8 gru 2016, o 20:49 
Nowy

Obawiam się, ze to mi nic nie da. Nie chodzi mi o to by zmieniała barwy płynnie czy inne efekty. Chce po prostu się z nią porozumieć mimo tego, ze ma wspólną katodę.

PostNapisane: 8 gru 2016, o 21:07 
Użytkownik

Schemat miał być dla nas ;)

Dobra, dioda RGB ma w sobie trzy diody, rozumiem, że u Ciebie mają one połączone katody.
W takim razie wspólną katodę łączysz z masą. Do poszczególnych anod dajesz rezystory np. 470 ohm. I przez te rezystory łączysz z wyprowadzeniami mikrokontrolera.

Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1