Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2026, o 21:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 gru 2016, o 20:50 
Użytkownik

Witam.

Mam rezonator kwarcowy 16 MHz. Chcę ustawić taką częstotliwości taktowania procesora. W dokumentacji do ATmega32 jest tabele (str 24) w której podane jest że należy załączyć bit CKOPT. Jeżeli mam wlutowane kondensatory 22 pF między każdą z nóżek rezonatora a masą to czy muszę dodatkowo załączać dodatkowe wewnętrzne kondensatory?

Dokumentacja podaje konfiguracje fuse bitów dla częstotliwości >1 MHz w 3 sposobach CKSEL3..1 101, 110, 111
http://www.voytek.evbox.pl/programy/fus ... e_m16.html na tej stronie znalazłem bardziej konkretny opis czyli według niej dla częstotliwości 8 MHz i więcej powinienem wyłączyć wszystkie 4 fuse bity. Czy to co podają na tej stronie jest prawidłowe? Nie wiem skąd mogą pochodzić te informacje skoro w dokumentacji nie ma jednoznacznie podane jaka konfiguracja fuse bitów odpowiada za konkretną wartość taktowania, jeżeli jest ono powyżej 1 MHz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 gru 2016, o 20:56 
Użytkownik

jeśli dałeś kondensatory nie musisz włączać CKOPT , dzięki temu fusowi można czasem zastosować sam kwarc bez kondensatorów

w przypadku fusów jest kilka opcji do wyboru ... przy zew kwarcu masz ustawienie >8MHz czy jedno ustawienie dla
wszystkich powyżej 8MHz ... używaj MkCalkulatora , nie będziesz się przejmował fusami :)

Obrazek

ja zwyczajowo ustawiam j/w widać ...

PostNapisane: 12 gru 2016, o 21:13 
Użytkownik

Dzięki:) Ale w tabeli z dokumentacji są wypisane 3 stany fusebitów dla >1 MHz więc nie jest to brane na zasadzie takiej jak TY opisałeś, że albo powyżej 8MHz albo poniżej. Więc skoro dokumentacja nie podaje konkretów to skąd mam wiedzieć co ustawiam?
I jeszcze jak drugie pytanie: po ustawieniu fuse bity to czy muszę jeszcze wykonać jakąs czynność by to działało? I jak sprawdzić czy rzeczywiscie są ustawiona zadana częstotliwość?

PostNapisane: 12 gru 2016, o 21:19 
Użytkownik

no bo masz 3 możliwości :P

wewnętrzny rezonator RC , zewnętrzny kwarc lub zewnętrzny sygnał taktowania z generatora (rzadko stosowane)
dlatego się używa softu który uniemożliwia w typowych zastosowaniach popełnienie pomyłki :P

PostNapisane: 12 gru 2016, o 21:33 
Użytkownik

Nie, te trzy możliwości CKSEL3...1 w postaci 101,110 i 111 są tylko dla kwarcu. CKSEL0 ustawiony na 1 powoduje że odnosi się to tylko do kwarcu, a nie dla rezonatora RC. Tak wynika z tego co wyczytałem na stronie, do której link tutaj zamieściłem. Czyli co, mam ustawiać sobie te 3 różne konfiguracje i sprawdzać jakie mam taktowanie? A jak mogę to sprawdzić czy na pewno mam 8 albo 16 MHz?

PostNapisane: 12 gru 2016, o 21:42 
Moderator

panjakub94 napisał(a):
A jak mogę to sprawdzić czy na pewno mam 8 albo 16 MHz?

A co ? sam nie wiesz jaki kwarc wsadzasz do procka ? Wystarczy spojrzeć na kwarc i odczytać jaka jest na nim napisana wartość.

FUSEBIT CKOPT - absolutnie nie oznacza, że można sobie nie dawać kondensatorów - bo ostatecznie w projekcie docelowym zawsze powinny one się znaleźć. Fusebit CKOPT zgodnie z notą powinno załączać się dla taktowania większego niż 8MHz ale nie jest to konieczne tak na prawdę aż do 16 MHz - później to znaczy im wyżej czyli np 18,432MHz albo 20 MHz to już się powinno go KONIECZNIE i BEZWZGLĘDNIE załączać ....

dlaczego można go pomijać przy taktowaniu pomiędzy 8-16 MHz ? ... ano dlatego, że jego ustawienie powoduje też i warto o tym wiedzieć nieco większe zużycie prądu i gdyby nam bardzo na tym zależało np jakieś zasilanie bateryjne to KAŻDY uA się liczy

Co powoduje CKOPT ? ... powoduje to samo co opcja FULL SWING GENERATOR w nowszych prockach takich jak ATmega88/168/328 czy m644p 1284p itd ... tam zastąpiono nazwę CKOPT bardziej precyzyjnym określeniem - FULL SWING co oznacza, że wbudowany generator w procka zasilany że tak powiem zewn kwarcem ma pracować trybie RAIL TO RAIL ... hmmm znowu angielskie określenie - ale w uproszczeniu chodzi o to aby na wyjściu przebieg zmieniał się w PEŁNYM ZAKRESIE od GND do VCC - żeby taktowanie było pewniejsze i mniej podatne na zakłócenia - tyle że wyraźnie jest mowa że ten tryb powoduje większy pobór prądu .....

PostNapisane: 12 gru 2016, o 21:45 
Użytkownik

oczywiście , ale chciał nie chciał wielu blokuje procka :) ustawiając go na generator :)
dlatego radzę co wyżej ... zakładam kwarc 16MHz w programie ustawiam 16MHz i wszystko działa
dam 8Mhz i zmienię w programie i wszystko działa prawidłowo :) Nie muszę liczyć przeliczać i się zastanawiać czy mi się
coś nie omsknie :) kiedyś wpisywałem zawsze z ręki i zawsze liczyłem fusy ... na szczęscie nie muszę sobie już tym głowy zawracać :)

też ci radzę .. używać sprawdzonych metod :)

ale skoro chcesz ... to po prostu ... ustaw miganie diody na np 500ms i sprawdź dla jakiego kwarca działa prawidłowo

PostNapisane: 12 gru 2016, o 21:59 
Użytkownik

Witam
panjakub94 napisał(a):
Mam rezonator kwarcowy 16 MHz...
... to czy muszę dodatkowo załączać dodatkowe wewnętrzne kondensatory?

W.g mnie raczej nie dasz rady ( jeśli trzymasz się tej częstości ) ponieważ wew. kondensatory "włączają" się gdy ustawiasz 0.4 - 0.9 MHz - chyba.

Pozdr.

PostNapisane: 12 gru 2016, o 22:02 
Moderator

SunRiver napisał(a):
dlatego radzę co wyżej ... zakładam kwarc 16MHz w programie ustawiam 16MHz i wszystko działa

no dokładnie - ja też najczęściej działam na zewn kwarcu ;)

PostNapisane: 13 gru 2016, o 19:35 
Użytkownik

Dzięki wszystkim za wyjaśnienia:)

Strefa czasowa: UTC + 1