panjakub94 napisał(a):
A jak mogę to sprawdzić czy na pewno mam 8 albo 16 MHz?
A co ? sam nie wiesz jaki kwarc wsadzasz do procka ? Wystarczy spojrzeć na kwarc i odczytać jaka jest na nim napisana wartość.
FUSEBIT CKOPT - absolutnie nie oznacza, że można sobie nie dawać kondensatorów - bo ostatecznie w projekcie docelowym zawsze powinny one się znaleźć. Fusebit CKOPT zgodnie z notą powinno załączać się dla taktowania większego niż 8MHz ale nie jest to konieczne tak na prawdę aż do 16 MHz - później to znaczy im wyżej czyli np 18,432MHz albo 20 MHz to już się powinno go KONIECZNIE i BEZWZGLĘDNIE załączać ....
dlaczego można go pomijać przy taktowaniu pomiędzy 8-16 MHz ? ... ano dlatego, że jego ustawienie powoduje też i warto o tym wiedzieć nieco większe zużycie prądu i gdyby nam bardzo na tym zależało np jakieś zasilanie bateryjne to KAŻDY uA się liczy
Co powoduje CKOPT ? ... powoduje to samo co opcja FULL SWING GENERATOR w nowszych prockach takich jak ATmega88/168/328 czy m644p 1284p itd ... tam zastąpiono nazwę CKOPT bardziej precyzyjnym określeniem - FULL SWING co oznacza, że wbudowany generator w procka zasilany że tak powiem zewn kwarcem ma pracować trybie RAIL TO RAIL ... hmmm znowu angielskie określenie - ale w uproszczeniu chodzi o to aby na wyjściu przebieg zmieniał się w PEŁNYM ZAKRESIE od GND do VCC - żeby taktowanie było pewniejsze i mniej podatne na zakłócenia - tyle że wyraźnie jest mowa że ten tryb powoduje większy pobór prądu .....
www.youtube.com/mirekk36 ]