Witam pisze z dość specyficznym problemem jednak ważne jest dla mnie jego rozwiązanie. Mam następującą sytuację: chcę zrobić zapisywanie roku do RTC (PCF8563). Układ ten niestety przechowuje zakres (dla roku) od 0 do 99. Chcę podawać jego pełny zakres (2010, a nie np 10) i podzielić go na dwie części: jedną do zapisu danych do RTC (część dziesiętna i jedności), oraz drugą do poprawnego wyświetlania czasu (za pomocą funkcji printf). Moja koncepcja wygląda w ten sposób, że podaję rok i zapisuję go za pomocą funkcji:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
poźniej wyświetlam go za pomocą funkcji:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Problem w tym, że przeszkadza mi tryb wprowadzania danych. Chciałbym zrobić to bez konieczności rozdzielania obu części składowych: tzn podawać w ciągu wartość roku (
bez rodzielania ich znakiem":" i przepisywać: dwie pierwsze cyfry do zmiennej xxROK, dwie kolejne do zmiennej rok). Czy ktoś widzi rozwiązanie jak to zrobić? Czytałem coś o tokenach jednak nie wiem czy jest to pójście w dobrą stronę. Probowałem też kombinować coś na tablicach jednak bez zadowalającego efektu. Liczę na odpowiedzi i pozdrawiam.
EDIT: Rozwiązałem już problem. Zamieszczam kod, gdyby ktoś w przyszłości szukał rozwiązania:
język c