Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 mar 2026, o 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2016, o 22:54 
Użytkownik

Witam,
Wpadłem na pomysł zrobienia w aucie automatycznego otwierania bagażnika gdy pomacha się nogą pod zderzakiem. Od strony mechanicznej wszystko mam przygotowane ale potrzebuje teraz układu elektronicznego.
Osobiście zrobiłbym to na jakiejś atmedze ale w aucie przy takich skokach napięcia układ może świrować dlatego zwracam się z prośbą do was o pomoc w zrobieniu układu analogowego.

Działanie układu:
pod zderzakiem będzie umieszczony czujnik, który po wykryciu ruchu zamknie przekaźnik na około 1-2sek. Potrzebuje jeszcze jedno wejście, na którym po pojawieniu się 12V układ ma nie reagować na ruch.

Zasilanie układu to oczywiście 11-14.5V z akumulatora. Zależy mi na niewielkim poborze prądu w stanie spoczynku.

PS. nie wiem za bardzo w jaki dział to umieścić dlatego proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Z góry dziękuje z wszelkie propozycje.
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 paź 2016, o 08:53 
Nowy

Mi się osobiście wydaję, że możesz spokojnie spróbować na atmedze. Wszelkie fluktuacje napięcia na zasilaniu układu można przefiltrować kondensatorami. Jeśli w samochodzie działają Ci inne mikrokontrolery na przykład od zegara, sterowania szybami lub centralnego zamka i nie świrują to dlaczego twierdzisz, że twój układ może zacząć świrować.
Myślę, że jakiejś dużej ilości prądu taki prosty układ na uC nie będzie potrzebował.

To jest moje osobiste zdanie. Mogę się mylić.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 09:03 
Użytkownik

Wacek napisał(a):
eśli w samochodzie działają Ci inne mikrokontrolery na przykład od zegara, sterowania szybami lub centralnego zamka i nie świrują to dlaczego twierdzisz, że twój układ może zacząć świrować.

zapewne dlatego że sa to mikrokontrolery projektowane do zastosowań automotive , te najprostsze to PIC ,w pozostałych siedzą motorolle i Siemensy i atmela tam raczej nie znajdziesz :)

4MaticPL napisał(a):
rośbą do was o pomoc w zrobieniu układu analogowego.

układ analogowy nie będzie lepszy , możesz postawić na atmedze , ale wybierz docelowo (znacznie droższy) odpowiednik dla segmentu automotive , choć w przypadku atmela to to samo tylko wyższa cena :P
niemniej układ będzie działał prawidłowo i nie powinien świrować , do w dużej mierze zależy czy będziesz robił - jako tako czy tak jak należy.

Sam układ sterujący bedzie prosty , więcej kłopotów i wydatków to odpowiednie siłowniki (aktuatory czy też serva liniowe)

PostNapisane: 20 paź 2016, o 09:45 
Nowy

Przed chwilą sprawdziłem w internecie, że jest motoryzacyjny odpowiednik procka ST7 ale nie znalazłem nic o AVR'ach. SunRiver znasz jakieś odpowiedniki motoryzacyjne mikrokontrolerów AVR?

Pytam tak z czystej ciekawości.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 10:08 
Użytkownik

W sumie sterowanie światłami dziennymi też mam zrobione na atmedze i wszystko jest ok tylko tam nie ma żadnego niebezpieczeństwa w razie jakiś zakłuceń a tutaj może to skutkować niechcianym otwarciem bagażnika :P
No nic zobaczę jak to będzie działać. Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Jaki czujnik polecacie do tego zastosowania ?

PostNapisane: 20 paź 2016, o 10:32 
Użytkownik

Nie wiem, czy to najlepszy pomysł, co będzie jak tam przebiegnie kot?

PostNapisane: 20 paź 2016, o 12:50 
Użytkownik

Na pewno zrobił bym blokadę auto otwierania jeśli jest przekręcona stacyjka (chce ci się bawić w detektowanie czy samochód się porusza? Po drugie zawsze jest ryzyko, ze czegoś nie dopatrzysz i problemy gotowe) OR oczywiście zamknięty cały samochód.
Czujnik pewnie jakiś ultradzwiekowy (i tez trza sprawdzic jego działanie w funkcji czasu) bo odbiciowy będzie się brudził.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 13:31 
Użytkownik

Blokada będzie na zasadzie sygnału zapłonowego. Co do otwarcia klapy przy zamkniętym aucie nie muszę się przejmować bo moje auto posiada funkcje hands free także starczy, że układ zewrze dwa przewody idące do przycisku w klapie a auto samo sprawdzi czy jestem z kluczykiem w pobliżu auta czy nie.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 15:46 
Użytkownik

Cytuj:
unRiver znasz jakieś odpowiedniki motoryzacyjne mikrokontrolerów AVR?

to słabo szukasz ... każdy producent ma w ofercie te same mikrokontrolery w wersjach cywilnych do zastosowań automotive i military
oczywiście każdy szanujący klienta producent dba by klient płacił za właściwości których potrzebuje ... ATMEL NIE , sprzedawał te same procki
za wyższą cenę oznaczone jako Automotive ...
http://www.atmel.com/products/automotiv ... ntrollers/

4MaticPL napisał(a):
Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Jaki czujnik polecacie do tego zastosowania ?

w fabrycznych rozwiązaniach nie ma w takim miejscu zastosowania dla czujników ruchu (PIR) , a czujnik refleksyjny ...

PostNapisane: 20 paź 2016, o 20:17 
Użytkownik

Cześć. Co do filtracji zasilania w kwestii zastosowania procków w naszych autach to jeśli się zrobi to wystarczająco dobrze to nie ma prawa się nić zawieszać, resetować ani świrować. Sam niedawno zrobiłem do swojego Chryslerka moduł "Leaving Coming Home" na tiny13. Działa ponad pół roku bez zawieszki.

Wracając do tematu to z tego co widzę oryginalne czujniki hands free nie są tanie, nawet używki a nie wiem czy taki czujnik odbiciowy zda egazmin, jedyne co mi przychodzi na myśl to optyczne czujniki , ale tam chyba zastosowane są inne typy niż optyczne.

PostNapisane: 20 paź 2016, o 20:40 
Użytkownik

w VW siedzi czujnik refleksyjny ... , z kolei w Fordach widziałem mikrofalowe
sami sobie wybierzcie :P

Strefa czasowa: UTC + 1