Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 mar 2026, o 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 paź 2016, o 15:18 
Użytkownik

Witam wszystkich mam problem nie do końca rozumiem rozdział w bluebooku poświęcony przekazywaniu tablic do funkcji rozdz 3.7.2

czy wywołanie funkcji i przekazanie do niej tablicy powoduje utworzenie jej kopi na stosie czy operuje na oryginalnych wartościach jakimi została zainicjowana ta tablica i w momencie wywołania przekazuje tylko adres do miejsca gdzie jest tablica ?
no i właśnie czy jest to adres do całej tablicy czy konkretnego jej obiektu.

uint8_t tab[]={128,64,32}; //komórki zdefiniowane

test(tab); //wywołanie funkcji ten zapis nie spowoduje utworzenia kopii? ?

wprawdzie jest w książce zawarta odpowiedz ale po kilku linijkach widnieje zapis :

test(tab[2]) // wywołanie , przy, którym pisze że taki zapis spowoduje utworzenie kopii przesłanej do niej wartości przecież oba zapisy wywołują tablice i trochę zachodzę w głowę czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?

i jeszcze jedno jak zapisać deklaracji i definicji funkcji jak to zapisać?

Pozdrawiam Spider12

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2016, o 15:37 
Moderator

słowo klucz dla ciebie to WSKAŹNIKI - przez wskażnik

czyli

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

zaś wywołanie w kodzie

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

albo jak chcesz od konkretnego jej elementu to

język c

PostNapisane: 8 paź 2016, o 16:44 
Użytkownik

czyli bez wskaźnika tablica będzie traktowana jak zwykły argument i zawsze wartości przekazywane będą kopiowane wywołując funkcjie?

bez wskaźników się nie obejdzie , tak?

PostNapisane: 8 paź 2016, o 17:25 
Użytkownik

Poprosiłbym o wyjaśnienie przykładu.
W pierwszym przypadku wywołania funkcji
język c

przekazujemy funkcji wskaźnik na pierwszy element tablicy, bo nazwa tablicy jest jednocześnie wskaźnikem na jej pierwszy (tzn. z indeksem 0) element. Dalej, w ciele funkcji funkcja prawidłowo sobie przeliczy odwołania do kolejnych elementów tablicy.
Natomiast w drugim wywołaniu
język c

przekazany zostanie funkcji wskaźnik na trzeci element tablicy (z indeksem 2) i odwołania do tej tablicy, w ciele tej funkcji będą przesunięte o 3, i w
język c
indeks wyjdzie poza zakres tablicy.

PostNapisane: 8 paź 2016, o 17:34 
Moderator

Podalem tylko przyklad wywolan a nie konkretny przyklad. No nie trudno sobie wyobrazic ze przy tak malej tabilcy robic taki przyklad. Pewnie ze przekroczy ale to oznacza ze rozumiesz o co chodzi

PostNapisane: 8 paź 2016, o 18:48 
Użytkownik

Alef2 napisał(a):
w ciele funkcji funkcja prawidłowo sobie przeliczy odwołania do kolejnych elementów tablicy.

nie rozumiem za bardzo tego co później funkcja robi z takim odwołaniem funkcja( tablica );czy pózniej w jej definicji funkcja widzi całą tablice czy tylko element 0.
Alef2 napisał(a):
przekazany zostanie funkcji wskaźnik na trzeci element tablicy (z indeksem 2) i odwołania do tej tablicy, w ciele tej funkcji będą przesunięte o 3, i w

tego sformułowania też nie potrafię sobie zobrazować

------------------------ [ Dodano po: 44 minutach ]

:) aha już kumam trzeba kilka razy czytać dziękuje wam bardzo za pomoc bardzo dobrze zadawać pytania czytając ;)

PostNapisane: 8 paź 2016, o 20:57 
Moderator

spider12 napisał(a):
bardzo za pomoc bardzo dobrze zadawać pytania czytając

Bardzo cenna uwaga ! to na prawdę pomaga ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 paź 2016, o 09:14 
Użytkownik

Pozwolę sobie coś dodać.
spider12 napisał(a):
czyli bez wskaźnika tablica będzie traktowana jak zwykły argument i zawsze wartości przekazywane będą kopiowane wywołując funkcjie?

W języku C tablice są przekazywane do funkcji zawsze tylko poprzez wskaźnik. Jeśli chcemy przekazać tablicę do funkcji, deklaracja funkcji może mieć różne formy:
język c
Niezależnie jednak jakiej formy użyjemy, do funkcji zawsze będzie przekazywany wskaźnik do tablicy. Nigdy nie jest tworzona kopia tablicy wewnątrz funkcji, tak jak ma to miejsce w przypadku innych zmiennych. Oznacza to, że zapis wewnątrz funkcji:
język c
zmieni zawartość tablicy przekazanej do funkcji, czyli jest równoważny zapisowi:
język c

Ważna uwaga:
Jeśli zadeklarujemy tablicę:
język c
a później spróbujemy przypisać wartość do lokalizacji poza zakresem:
język c
to otrzymamy od kompilatora ostrzeżenie:
Kod:
array index 8 is past the end of the array (which contains 5 elements)
.

Jeśli jednak zadeklarujemy funkcję jako:
język c
i później wewnątrz funkcji przekroczymy dopuszczalny indeks tablicy, kompilator nas o tym nie poinformuje. Zwykle najlepszym sposobem na pilnowanie zakresu indeksów tablicy przekazanej do funkcji jest przekazanie jako drugiego argumentu ilości jej elementów:
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 paź 2016, o 18:06 
Użytkownik

nie rozumiem ze str 151 BB jednej rzeczy co wspólnego z adresem komórki np 0x01 w pamięci ram ma wywołanie (tab+2) i jaki możemy mieć wpływ na adres w komórce pamięci czy też indeksu bądź wartości kryjącej się pod konkretnym indeksem w tablicy , po przez takie wyrażenie ?

czy indeks tablicy [4] kompilator traktuje jako zmienną int przecież to stała dosłowna? i czy wyrażenie tab+2 to
0000 0000(0) + 0000 0010 które daje dzięsiętnie liczbę 2?

PostNapisane: 12 paź 2016, o 19:59 
Użytkownik

Nie rozumiem cię spider12, dlaczego tak się męczysz z tymi adresami.

Tablica tab np. typu int - załóżmy, że zmienna int to dwa bajty.
(tab) - adres pierwszego elementu
(tab+1)- adres drugiego elementu, fizycznie dwa bajty od początku tablicy
(tab+2)- adres trzeciego itd., fizycznie cztery bajty od początku tablicy, a dwa bajty od poprzedniego.

PostNapisane: 12 paź 2016, o 20:06 
Użytkownik

OK zrozumiałem Dziękuje

PostNapisane: 12 paź 2016, o 20:21 
Moderator

spider12 napisał(a):
nie rozumiem ze str 151 BB jednej rzeczy co wspólnego z adresem komórki np 0x01 w pamięci ram ma wywołanie (tab+2) i jaki możemy mieć wpływ na adres w komórce pamięci czy też indeksu bądź wartości kryjącej się pod konkretnym indeksem w tablicy , po przez takie wyrażenie ?

Proszę cię, błagam - na przyszłość - ZAPAMIĘTAJ sobie, że im bardziej złożone zdanie piszesz a do tego im mniej użyjesz przecinków, czy też podziałów na odrębne zdania, tym mniej osób ciebie zrozumie. A nawet sam nie będziesz rozumiał tego pytania, gdy je przeczytasz. Szczególnie po kilku dniach.

Tu zrobiłeś istną masakrę amerykańską piłą tarczową - i kompletnie nie czepiam się polszczyzny, tylko tego - że właśnie kompletnie nie można zrozumieć o co tobie chodzi ... Szczególnie o jakim adresie 0x01 piszesz ? (to w odniesieniu do czego w książce) ... A po chwili bez przecinka i kropki jednym ciurkiem "jaki możemy mieć wpływ na adres w komórce?" .... to zaraz to ty wiesz co to oznacza adresowanie pamięci czy nie za bardzo wiesz ? Bo może warto od tego zacząć i napisać np:

Słuchajcie nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym adresowaniem pamięci, co to są adresy? Nie za bardzo wiem co to oznacza indeksowanie tablicy? Jak to powiązać ? Tym bardziej że w książce na stronie XXX w akapicie nr YYY napisane jest "cytuję: ....."

Panie - wtedy to KAŻDY zrozumiałby twoje pytanie ... a tak ? sorki ale zgroza - postaraj się na przyszłość ok? Bo nad pytaniami też warto popracować.

spider12 napisał(a):
czy indeks tablicy [4] kompilator traktuje jako zmienną int przecież to stała dosłowna?

Tu już KOMPLETNE pomieszanie kilku absolutnie różnych zagadnień ... ale ok - jeśli nie miało się NIGDY do czynienia z programowaniem to ja oczywiście mogę to zrozumieć i ciebie rozumiem. Więc pomimo to że mieszasz kilka rzeczy to postaram się odpowiedzieć o ile też zgaduję twoje intencje - twoje pytanie poprawnie ...

Tablica to zbiór iluś tam wartości, i można ją rozważać na etapie abstrakcji w oderwaniu w ogóle od pamięci. Zostaw na chwilę pamięć RAM, FLASH, EEPROM i inne pamięci ...

I przez chwilę wyobraź sobie na spokojnie - że masz tablicę danych z czterema elementami:

język c

Oczywiście język C umożliwia ci dokonanie tego zapisu w taki sposób:

język c

czyli bez określania w nawiasach kwadratowych, ile ona ma elementów, ponieważ kompilator na etapie kompilacji - widzi ile ty tych elementów wpisałeś w nawiasach klamrowych rozumiesz ?

I teraz jak się odwoływać gdzieś w programie do elementów takiej tablicy ? Chciałbyś np odczytać wartość elementu ostatniego ? No jak ?

Musimy posłużyć się tzw indeksem ! Czyli liczbą którą podamy w nawiasach kwadratowych. Liczba ta może być albo stałą dosłowną czyli możemy napisać tak:

język c

STAŁA DOSŁOWNA w tym przypadku to 3 (słownie: trzy) ... Stała dosłowna nie ma NIC WSPÓLNEGO z tablicami - po prostu być może pominąłeś albo zapomniałeś wcześniejszego rozdziału o stałych dosłownych. W kodzie programu jeśli wpisujesz wprost cyfrę, liczbę - to mówimy, że jest to STAŁA DOSŁOWNA.

ale możemy też zapisać tak:

język c

w tym przypadku niechcący też mamy do czynienia ze stałą dosłowną, ale tym razem w nawiasach kwadratowych indeksem naszej tablicy nie jest stała dosłowna tylko zmienna i, która ma wartość = 3

w obu przypadkach w zmiennej a wyląduje wartość = 4 z naszej tablicy.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

spider12 napisał(a):
i czy wyrażenie tab+2

To jest posługiwanie się WSKAŹNIKIEM tablicy. Skoro mowa, że nazwa tablicy wskazuje na jej pierwszy element, Czyli nazwa jest wskaźnikiem na jej pierwszy element, to jeśli zbudujemy wyrażenie którego wartością będzie wskaźnik na pierwszy element tablicy plus jakaś liczba - to w tym wypadku ta liczba będzie pełniła niejako rolę indeksu opisanego wyżej. Czyli przy zapisie indeksowym możemy napisać tak:

język c

zaś przy wskaźnikowym

język c

PostNapisane: 12 paź 2016, o 23:49 
Użytkownik

A ja mam pytanie,
jak przekazać do funkcji tablicę dwuwymiarową?

------------------------ [ Dodano po: 38 minutach ]

Pytanie nie aktualne ;)

Popełniłem błąd typu "za długo przy monitorze" i nie działało to u mnie tak jak chciałem. Ale doszedłem gdzie był głupi błąd ;)

PostNapisane: 13 paź 2016, o 14:13 
Użytkownik

Wybaczcie , zbytnio się pośpieszyłem i chciałem wszystko w kilku zdaniach tak się nie da niestety ;)

Kolejne pytanie nie rozumiem UWAGI ze strony 151 w BB czemu nagle w nawiasach pojawia się tam (186+2) i co to ma do wyrażenia (tab+2) , przecież nazwa tablicy wskazuje na pierwszy jej element tab(0) a nie na wartość tego elementu ,to przecież nazwą się posługujemy a nie wartością 186 .

gdy używaliście słowa adresowanie myślałem że macie na myśli miejsce w pamięci adres komórki w obszarze RAM , a nie :

tab - adres pierwszego elementu
tab+1 - adres drugiego elementu
tab+2 - adres trzeciego elementu

PostNapisane: 13 paź 2016, o 15:45 
Moderator

No rzeczywiście widać, że na razie to chyba kompletnie nie rozumiesz co to znaczy adresowanie pamięci. Dla wyjaśnienia, adresy to kolejne numerki komórek pamięci liczone o zera... Jaśniej ?

Więc na stronie 151 masz przykład i UWAGĘ, że jeśli np pierwszy element tablicy (której elementy są 8-bitowe) leży pod adresem np 186 ....

to znaczy, że zapis

tab+2

oznacza, że kompilator sięgnie do komórki pamięci o adresie

186+2 czyli 188

co w tym dziwnego ?

Mowa tu cały czas o adresach a nie o tym co znajduje się w tych komórkach

PostNapisane: 13 paź 2016, o 16:59 
Użytkownik

czyli te 186 to przykładowy adres , którym chciałeś pokazać że dziesiętne 186 a szesnastkowo 0xBA to nic innego jak nazwa tab?

PostNapisane: 13 paź 2016, o 19:53 
Moderator

Cytuj:
czyli te 186 to przykładowy adres

No panie, przecież książka pełna jest takich przykładów szczególnie w pierwszej abstrakcyjnej części ;) ... no to jaki przykład miałem podać ;) ? co za różnica czy 186 czy 12 czy 342 czy 1209 itp itd ;) no "jakiś" adres

PostNapisane: 16 paź 2016, o 10:07 
Użytkownik

Zastanawia mnie poco przekazywać adres tablicy poprzez wywołanie do funkcji skoro i w niej można bawić się tablicą o zasięgu globalnym w znacznie prostszy sposób zamiast tak:

język c

można przecież tak i efekt jest ten sam

język c

PostNapisane: 16 paź 2016, o 11:56 
Użytkownik

Jeśli Twoja funkcja będzie operować tylko na tej jednej tablicy, tablica ta jest zadeklarowana w tym samym pliku *.c (w programach o budowie modułowej wcale nie musi tak zawsze być) i jest zadeklarowana globalnie (poza funkcjami - "file scope"), możesz oczywiście zrobić tak jak w drugim Twoim przykładzie.

Funkcja z parametrem w postaci wskaźnika na tablicę pozwala na:
  • operowanie na dowolnej tablicy w dowolnym miejscu programu, nawet na tablicach lokalnych zadeklarowanych wewnątrz funkcji; wystarczy, że znamy jej wskaźnik, który przekażemy jako argument (często też jest wymagane podanie jako drugiego argumentu rozmiaru tablicy, jeśli rozmiar przekazywanych do funkcji tablic nie jest stały)
  • ograniczenie funkcji dostępu do tablicy na "tylko do odczytu", przykładowo:
    język c

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:15 
Użytkownik

nie do końca rozumiem andrews ale na etapie ,którym jestem może to narazie nie istotne pewnie później do tego dojdę sam .

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:33 
Moderator

andrews napisał(a):
Jeśli Twoja funkcja będzie operować tylko na tej jednej tablicy,

spider12 napisał(a):
nie do końca rozumiem andrews

ale czego nie rozumiesz ? ..... jeśli masz w programie TYLKO tę jedną tablicę i chcesz ZAWSZE tylko i wyłącznie ją przekazywać do funkcji to możesz robić tak jak pokazałeś ale teraz pomyśl że ciut szerzej - a co się stanie gdy będziesz miał 2,3 albo 50 takich tablicy tylko że nieco innego typu ale tyle samo elementów tylko że jedna będzie przechowywała parametry pracy silnika1 inna parametry silnika2 itd

to co ? będziesz pisał kolejne swoje funkcje ?

język c

i ZA KAŻDYM razem powtarzał te same kody w ciałach funkcji ? Tu wprawdzie masz tylko jedną linię ale zwykle funkcje coś tam sporo robią .... ZAMIAST dla tych dwóch tablic wywoływać jedną funkcję

język c

czyli już masz więcej pamięci FLASH bo nie marnujesz jej na dwie IDENTYCZNE funkcje tyle że posługujące się każda inną tablicą... .a jak mówię - teraz sobie wyobraź że masz w programie 20 taki tablic ? to co? ty będziesz pisał 20 nowych funkcji ?

PostNapisane: 16 paź 2016, o 12:47 
Użytkownik

spider12 napisał(a):
na etapie ,którym jestem może to narazie nie istotne pewnie później do tego dojdę sam

No wiesz, szczerze mówiąc ja bym z tym nie czekał. Znajomość organizacji danych w pamięci, adresowania i wskaźników to raczej istotne podstawy programowania (nie tylko w języku C). Braki w tej wiedzy mogą utrudnić postępy w edukacji.

Spróbuję prościej.

Jeśli masz jeden plik źródłowy *.c i w nim funkcję, która operuje tylko na jednej tablicy zadeklarowanej globalnie, to możesz zrobić tak, jak napisałeś w drugim przykładzie.

Jeśli chciałbyś, aby Twoja funkcja obsługiwała kilka tablic, należy przekazać do niej wskaźnik na tablicę, aby wiedziała, którą tablicą operować.

Jeśli masz budowę modułową programu i składa się on z kilku plików *.c (i plików nagłówkowych *.h), a funkcja jest w innym pliku niż tablica, też należy przekazać wskaźnik, bo funkcja nie będzie "widziała" Twojej tablicy w innym pliku. Pominę tutaj extern, żeby nie gmatwać sprawy.

Z tego samego powodu na razie pominę tablice utworzone lokalnie wewnątrz funkcji.

Strefa czasowa: UTC + 1