ELEKTRON105 napisał(a):
Wiadomo nie poto p.Mirek napisał te książki aby korzystać ciągle z forum
Ale to nie ma nic wspólnego, wręcz odwrotnie - PO TO ZAŁOŻYŁEM forum, żeby z niego korzystać i pytać i pytać ... szczególnie gdy w książce coś jest niejasne, gdy coś nie wychodzi gdy trzeba coś doprecyzować ... co za problem ?
ELEKTRON105 napisał(a):
Ja z forum staram się jak najmniej korzystać
I to jest błąd
ELEKTRON105 napisał(a):
Ja nie to że się obraziłem tylko po prostu głupio mi że aż tak źle piszę
No ale panie kochany - toż ja nie zwracam tej uwagi w jakiejś złej wierze, albo po to żeby dogryźć itp itd - tylko mówię o tym, jak rozwiązać problem. Ja wiem, że wiele osób się oburza gdy zwróci się im uwagę na DOBRY STYL programowania ... i fajnie że ty jednak się nie obraziłeś.
Tylko też tych wiele osób nie rozumie jakie to ma kapitalne znaczenie
1. dla mniejszej ilości popełnianych własnych błędów
2. dla lepszej czytelności kodu
3. dla szybszego wyszukiwania błędów w kodzie - co jest jedną z najczęstszych czynności podczas programowania
Dlatego nie pisz, że pomimo to że masz definicje małymi literami to ci wszystko działa i nie w tym problem, bo problem właśnie TEŻ w tym jest ... i teraz sam widzisz, że nie tylko tobie go trudniej wyłapać ale i tym do których zwracasz się z prośbą o pomoc .... TO właśnie trzeba zrozumieć.
I teraz sam zobacz bo wg mnie właśnie przez to już sam się gubisz ... zresztą sam zobacz to linia z twojego kodu
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a ty pisałeś mi wyżej:
ELEKTRON105 napisał(a):
czas _rgb to nie zmienna tylko stała const
to nie jest STAŁA dosłowna i tego zdaje się nie rozumiesz.
Stała dosłowna to np:
2 albo
1023 albo
868Stała dosłowna - literał to np:
"ala i as" albo
"jakis tekst"natomiast
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to jest panie ZMIENNA - zapamiętaj to, a fakt że do tej zmiennej dodasz specyfikator const
język c
nie ma NIC WSPÓLNEGO ze "stałą dosłowną". Specyfikator const będzie tylko powodował, że kompilator będzie pilnował aby w trakcie działania programu nie pozwolić na modyfikacje tej zmiennej
www.youtube.com/mirekk36 ]