Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 13:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sie 2016, o 16:58 
Użytkownik

Witam

Chciałem przeprowadzić lekcję FatFS z BB na ATB micro SD.
Po podpięciu mikrokontrolera przez UART, jego resecie i wpisaniu komendy "di0" zwraca mi "RC=7"

Moje połączenia:
CS - PB4
MOSI - PB5
MISO - PB6
SCK - PB7
CD - PC2
WP - (tego pinu nie ma ATB micro SD) i sam nie wiem jak do tego podejść

Całość próbuje odpalić na zestawie ATB czyli standardowo ATmega32 taktowana 11,0592 MHz.
Piny PWR i GND na ATB micro SD spięte zworką.
Kod zaimportowany bezpośrednio z płyty DVD z BB (książka w twardej oprawie - wydanie II poprawione i uzupełnione).
Dodam jeszcze że kartę micro SD 4 GB SDHC próbowałem formatować do FAT, jak i FAT32.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sie 2016, o 20:31 
Użytkownik

Zgadza się - nie ma go, a pytanie jest takie czy brak tego pinu na ATB micro SD może mieć jakikolwiek wpływ na to, że jako wynik polecenia "di0" z lekcji 15 BB (FatFS) nie otrzymuję "RC=0" tylko inną wartość?

PostNapisane: 4 sie 2016, o 20:42 
Moderator

trzeba wyłączyć obsługę tego pinu z kodu

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 sie 2016, o 21:20 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
trzeba wyłączyć obsługę tego pinu z kodu

Dzięki za podpowiedź.
W pliku mmc.c zakomentowałem te fragmenty:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

prawdopodobnie coś jeszcze zapomniałem bo teraz po wpisaniu komendy "di0" pojawia się "rc=3" :)

PostNapisane: 5 sie 2016, o 20:59 
Użytkownik

Walczyłem dziś cały dzień ale nie poradziłem sobie z powyższą sytuacją :( W poradnikach na YT dotyczących kard SD wykorzystywany jest moduł ATB micro SD ale tylko z bibliotekami PetitFS. Ja chcę użyć FatFS przede wszystkim do zapisu do pliku ale niestety nie mogę sobie poradzić. Znalazłem podobny temat ale mam problem ze zrobieniem czegoś podobnego:

topic10500.html

Może krok po kroku ale z waszą pomocą uda mi się w końcu coś zapisać na tej karcie microSD :)

PostNapisane: 5 sie 2016, o 21:03 
Moderator

Musi się udać - mówiłeś ostatnio że zmienił się błąd to znajdź opis błędu i sprawdź co może być powodem

przy okazji sprawdź może to:

http://mirekk36.blogspot.com/2015/05/ka ... roler.html

PostNapisane: 5 sie 2016, o 21:06 
Użytkownik

Witam,

Hmm, powodów może być baaaardzo wiele. Jeśli Ci zależy, umieść tu spakowany projekt jako załącznik, jeśli zrobisz to szybko, to być może w weekend popatrzę, co się da zrobić.

Pozdrawiam, QuadMan.

DOPISANE: Niechcący "wsadziłem na minę: Kolegę Maciek_L, zapomniałem, że kodów z BB nie publikujemy na Forum. Wysłąłem już PW do Kolegi Maciek_L z prośbą o usunięcie kodu. Mierk, przepraszam, ale ja już taki naiwny jestem :-((((.

Ostatnio edytowano 5 sie 2016, o 23:06 przez QuadMan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 sie 2016, o 21:48 
Użytkownik

Jeśli dobrze to interpretuję to rc=3 odpowiada "NOT READY"
Mirku czytałem już ten artykuł na blogu oraz oglądałem filmiki i nawet zamówiłem taką przejściówkę Audio z wyprowadzeniami do płytki stykowej - może będę miał w poniedziałek i uda się wgrać HEX do ATmega8 :) Natomiast myślę że sama karta jest w porządku - na szybko wgrałem przed chwilą lekcję z PetitFS i na wyświetlaczu ładnie wyświetla mi się napis "test 1234" z pliku "test.txt". Co prawda po restarcie mikrokontrolera nie chce już się mieniać zawartość pliku ale czytałem już tu o podobnym problemie (na drugiej stronie dyskusji:

topic155-30.html?hilit=fatfs

W załączniku wstawiam w zasadzie to samo samo co z BB tylko wyłączyłem z z działania Write Protect w pliku mmc.c (mam nadzieję że poprawnie).

Na początku więc dostawałem komunikat rc=7, następnie po odkomentowaniu tych kilku linijek które pokazuje w powyższych postach dostaję komunikat rc=3.

Czyli fajnie byłoby uzyskać wynik rc=0 a druga sprawa, na której najbardziej mi zależy to zapis do pliku tekstu - choćby kilku literek :D

O karcie już pisałem w pierwszym poście ale dodam że obecnie po wielu próbach ustawiłem ją do wartości domyślnych czyli FAT32 i 4096 Bajtów w jednostce alokacji.

PostNapisane: 6 sie 2016, o 10:23 
Użytkownik

Już usunąłem ten załącznik i przepraszam - sam mogłem się domyślić żeby nie wstawiać tu kodów z książki :) Mam tylko nadzieję że pobrały to te osoby które powinny.

PostNapisane: 6 sie 2016, o 15:36 
Użytkownik

Witam ponownie.

Kolego Maciek_L u mnie Twój projekt działa, z tym że:

1. W pierwszym poście napisałeś:
Cytuj:
Moje połączenia:
CS - PB4
MOSI - PB5
MISO - PB6
SCK - PB7
CD - PC2

Mam nadzieję, że to CD podłączyłeś jednak do PB2 - tak jest w kodzie!!!! Zanim cokolwiek dalej zaczniesz sprawdzać, musisz otrzymać : rc=0 na komendę di0, cała dalsza zabawa bez tego nie ma sensu.

2. Jeśli chodzi o ten fragment testowy do zapisu na karcie -> zwróć uwagę na to, że jeśli tego pliku nie ma to musisz wywołać f_open z FA_CREATE_ALWAYS | FA_WRITE :
język c

To w sumie tyle ode mnie, jak coś, to pytaj.
Pozdrawiam, QuadMan

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 sie 2016, o 16:13 
Użytkownik

QuadMan napisał(a):
Mam nadzieję, że to CD podłączyłeś jednak do PB2

A jednak babola zrobiłem i rzeczywiście podpiąłem pod PC2 :cry: Nie wiem skąd mi się wzięło no ale już trudno i trzeba żyć dalej ;) Wielkie wielkie dzięki za pokazanie tak prostego błędu jak widać czasem najciemniej jest pod latarnią :D Teraz rc=0 mogę wydawać komendy fs czy fl0: a wszystko działa perfekcyjnie. Teraz na spokojnie ogarnę drugą podpowiedź którą mi dałeś odnośnie zapisu na karcie SD. Na pewno odezwę się jeszcze, gdybym miał jakieś problemy.
Tak jeszcze tylko zapytam odnośnie samego formatowania karty microSD w tym przypadku. Czy ma jakiekolwiek znaczenie odnośnie szybkości zapisu danych bezawaryjnej pracy itp to czy mam ustawione formatowanie FAT czy FAT32 oraz to jąką wielkość klastra ustawię?

Strefa czasowa: UTC + 1