Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2026, o 19:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lip 2016, o 18:24 
Nowy

Witam!

Mam nurtujący mnie problem z obsługą dwóch i więcej klawiszy podłączonych do ATMega32.
Polega on na tym, że w poniższym programie (w zasadzie jego części, ale ta część właśnie nie działa jak należy) dzieją się rzeczy, których ogarnąć nie potrafię.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po starcie programu od razu zapala mi się dioda podłączona do wyjścia PD5 co sygnalizuje, że został wciśnięty jeden z dwóch klawiszy (zasadniczo żaden klawisz wciśnięty nie został). Dziwniejsze natomiast jest to, że gdy w funkcji pobierz_klawisz() zakomentuje część kodu odpowiedzialną za obsługę klawisza UP i zostawię tylko to co odpowiada za klawisz OK to funkcja śmiga jak ta lala czyli gdy trzymam guzik to dioda się pali, a gdy go puszcze to gaśnie.
Nie wiem co robię źle i stąd moja prośba o pomoc i nakierowanie mnie na właściwe tory by móc obsłużyć dwa guziki, a docelowo cztery.

Z góry dziękuje serdecznie!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2016, o 11:32 
Użytkownik

Język C wykonuje skrócone obliczanie wyrażeń logicznych - to znaczy, oblicza wyrażenie tylko tak długo, jak nie wie, jaka będzie jego ostateczna wartość. To znaczy, idzie od lewej do prawej obliczając kolejne wyrażenia (dodatkowo na kolejność wpływ mają nawiasy) i gdy będzie miał na tyle informacji, by obliczyć wartość całości, nie liczy reszty. Może to wydawać się niejasne, ale przyjrzyjmy się wyrażeniom logicznym:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeśli A jest fałszywe, nie trzeba obliczać B w pierwszym wyrażeniu, bo koniunkcja fałszu i dowolnego wyrażenia zawsze da fałsz

język c

Analogicznie, w drugim przykładzie, jeśli A jest prawdziwe, to całe wyrażenie jest prawdziwe i wartość B nie ma znaczenia.

język c

Innymi słowy przemyśl jakim warunkiem logicznym osiągniesz to co zamierzasz (logiczne "i" czy "lub").

PostNapisane: 29 lip 2016, o 15:12 
Nowy

Rozumiem, że chodzi o to że jak wcisnąłem jeden guzik to nie ma sensu sprawdzać drugiego, trzeciego i czwartego i dokładnie o to mi chodzi. Problem w tym że gdy program startuje i żaden przycisk nie jest wciśnięty czyli oba wyrażenia (klawisz.ok_key, klawisz.up_key) są false ( bo z taką wartością są inicjowane) to funkcja pobierz_klawisz i tak w wyniku daje true co według mnie nie jest poprawnym zachowaniem chyba, że kompletnie nie rozumiem tego co napisałeś wyżej.

Generalnie moim zamierzeniem jest osiągnięcie wartości logicznej true jako wynik funkcji pobierz_klawisz() jeśli wcisnę którykolwiek klawisz, a gdy żaden nie jest wciśnięty wynikiem ma być false.

PostNapisane: 29 lip 2016, o 15:55 
Użytkownik

Spróbuj dać na początku funkcji main jakiegoś krótkiego delay'a np. 50ms i zobacz czy będzie lepiej.

PostNapisane: 29 lip 2016, o 16:03 
Użytkownik

Witam
Przynajmniej dla pewności i czytelności oddziel nawiasami właściwe pary w wyrażeniu:
język c

Pozdr.

PostNapisane: 31 lip 2016, o 15:27 
Nowy

Problem rozwiązany!

Przyczyną takiego zachowania wejść było użycie portu na którym aktywny był JTAG, wystarczyło go wyłączyć i wszystkie wejścia zaczęły działać jak ta lala.
Guzik OK działał bo jako jedyny nie był podłączony pod piny interfejsu JTAG.

Dzięki za wszelką pomoc!
Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1