Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2026, o 10:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Preprocesor
PostNapisane: 12 lip 2014, o 19:17 
Użytkownik

Witam,
przy okazji zabawy z 1wire napisałem takie deklaracje
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i teraz pytanie, jak zrobić by przy zmianie portu nie musieć zmieniać jego nazwy w 4 miejscach, tylko zmieniając nazwę pinu (tu PA1) uzyskać automatyczna zmianę w POTRA, DDA i PINA.
Może nie jest to szczególnie istotne, ale dla mnie jest to mocno irytujące.
I przy okazji w jaki sposób można podejrzeć plik po preprocesorze?

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Preprocesor
PostNapisane: 12 lip 2014, o 19:32 
Użytkownik

Ja dla procesorów STM sprawę rozciągłem w ten sposób

Tak wyglądaja definicje pinów od LEDów np

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a wcześniej w inkludzie sobie rozpisałem tak

język c

Trochę kaszanka, ale wystarczy przy pierwszych definicjach wskazać pin gdzie LEDa ma się podłączonego iii resztę preprocesor sobie poustawia.

PostNapisane: 12 lip 2014, o 19:50 
Użytkownik

Wydaje mi się, że prostszym rozwiązaniem jest po prostu posłużenie się wskaźnikami:

język cpp

Wystarczy zmienić jedynie wartość PORT lub PIN w define. Oczywiście PA1 == 1, dlatego ten zapis można uprościć jedynie do numeru pinu.

PostNapisane: 13 lip 2014, o 07:28 
Użytkownik

Witam

Spójrz tutaj:
http://mirekk36.blogspot.com/2011/12/jezyk-c-makra-upraszczajace-dostep-do.html

Pozdrawiam

PostNapisane: 13 lip 2014, o 09:13 
Użytkownik

xbary napisał(a):
Ja dla procesorów STM sprawę rozciągłem w ten sposób

Analogicznie działa to dla Microchip'a, ale Microchip wspiera operacje na bitach, a AVR nie.
Poza tym to dział "Język C dla AVR".
atmel napisał(a):
Wydaje mi się, że prostszym rozwiązaniem jest po prostu posłużenie się wskaźnikami:

To nie rozwiązanie problemu tylko jego obejście. Chociaż pomysł niezły i będę musiał go popróbować.

Mi chodziło o to jak "wyłuskać" A z PA1 i dokleić potem do PORT. Jak dokleić to wiem - wykorzystując "stringifikację", czyli przekazanie napisu a nie wartości w poleceniu #define. Ale jak wyłuskać, tego nie wiem i tego pragnę się dowiedzieć.

Nadal nie wiem jak podejrzeć plik po preprocesorze, a byłoby to bardzo użyteczne przy testowaniu makr preprocesora.

PostNapisane: 21 lip 2016, o 18:29 
Nowy

Kolego Alef, czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Stanąłem w tym samym miejscu i nijak nie mogę ruszyć dalej.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 17:36 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Panowie zapraszam na www.starlino.com/port_macro.html i w sekcji AVR macie porządne makra obsługi pinów.Osobiście używam i sprawdzają się rewelacyjnie. A definiowanie połączeń typu w/w to porażka i męczarnia.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 18:09 
Użytkownik

fizyk_xyz napisał(a):
... A definiowanie połączeń typu w/w to porażka i męczarnia.

Nie za mocne? ;)

PostNapisane: 22 lip 2016, o 18:36 
Nowy

Zbananowany użytkownik

kicajek napisał(a):
fizyk_xyz napisał(a):
... A definiowanie połączeń typu w/w to porażka i męczarnia.

Nie za mocne? ;)

Mam lepsze - definicję pinów w tablicach, to dopiero odjazd, potrzebowałem wymyśleć coś do sterowania wieloma Hd44780 na jednym uC. Niestety obecnie nie mam jak wkleić źródeł, bo jestem hospitalizowany i kompakty zostawiłem w domu. Jakby kogoś interesowało to mogę opisać algorytm.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 19:37 
Nowy

Każda propozycja będzie ciekawa. Zawsze to krok do przodu, nawet jeżeli nie byłoby to kompletne rozwiązanie.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 20:13 
Nowy

Zbananowany użytkownik

No to lecimy, z tym że będę pisał na raty, bo ciężko u mnie z netem teraz no i maże że smartfona.

1) tworzymy sobie tablicę referencji na porty poprzez ich adresy, coś na kształt:
uint16_t *porty {&PORTA, &PORTB, &PORTC, &PORTD};
#define PA 0
.....
#define PD 3

w programie swoim piny będziemy definiować jako:
#define LED PC,5
(Niestety celowo unikam definicji portów jako pojedyncze nlitery like this:#define C 3, co umożliwiłoby całkowitą zgodność z metodą przedstawioną powyżej, czyli:
#define LED C,2 . Po prostu nie chciałbym "zakręcić preprocesora ani kompilatora", może podołali by albo i nie.

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

2) Mając świadomość że rejestry PORT,DDR i PIN występują po sobie z offsetem 1 (przynajmniej większość popularnych-można podejrzeć w plikach ioxxx.h) definiujemy makra dostępu do nich. Obecnie musiałbym jak wy pobuszować po sieci, bo nie pamiętam, podpowiedzią będzie makro avr gcc _SFR_BYTE. Będzie to coś na kształt:
#define PORT(x) _SFR_BYTExxx(x)
#define DDR(x) _SFR_BYTExxx(x+1)
#define PIN(x) _SFR_BYTExxx(x+2)

gdzie x adres wymaganego portu, podawany jako:
DDR(porty(PA))

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

3) Tworzymy na podstawie poprzedniego rozwiązania makra dostępu do pinów Atmegi zastępując odwołania DDR,PORT,PIN stworzonymi makrami w punkcie 2.

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

4) "OPTYMALIZATOR RAM". Jak słusznie ktoś już z Was wywnioskował to podejście idealnie nadaje się do operowania w tablicy pinami.Użyteczności wiele:wyświetlacze na magistrali równoległej, multiLCD library, o czym wcześniej wspominałem, czy choćby miganie diodami na wszystkich pinach procka w JEDNEJ pętli like Arduino. Ale tablica:
uint8_t diody{{PA,0},{PA,3}, {PD,7},{PB,2}};
(tu można tak ją definiować bo wszystkie PORTY są liczbami} niepotrzebnie traci RAM.

PostNapisane: 22 lip 2016, o 21:20 
Nowy

Zbananowany użytkownik

4a) Obracamy się w 8bitowcach póki co (ale ten trik można dopasować do 16,32 i 64 bitowej architektury), czyli do zapisu pinów 0-7 wykorzystujemy 3 bity, a pozostałe 5 z oktetu możemy wykorzystać do oznaczenia portu! Nie wiem, czy jakaś AVR'ka ma 32, bo to byłby PORTZF (zapisem EXCEL'a - 26 liter + 6 w kolejnym rzędzie).Zatem przekujmy słowa w czyny i tworzymy odpowiednie...tak makra(ja w ogóle uwielbiam makra bo są lepsze w pewnych warunkach od funkcji, a zawsze oszczędzają RAM i stos kosztem FLASH, którego i tak jest najwięcej.Ale z makrami trzeba uważać BB i GB Mirka Pana. If'ów też unikam na rzecz odpowiednich działań matematycznych, ale to już rozprawka na inny czas.)Ale do rzeczy:
#define PORTPIN2OKTET(port,pin) ((port)<<3)|((pin)&7)
#define OKTET2PORT(oktet) ((oktet)>>3)
#define OKTET2PIN(oktet) ((oktet)&7)

i teraz elegancko:

uint8_t diody {PORTPIN2OKTET(PA,3),PORTPIN2OKTET(PA,3)...}

a wywołujemy:

PORT(OCTET2PORT(diody[idx]))|=(1<<OCTET2PIN(diody[idx]))

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Ot i cała filozofia. Mi to trochę zajęło: przejrzałem że 3 internety, całą dokumentację avrgcc, obejrzałem wszystkie filmy Mentora, nawet zacząłem czytać BB ze zrozumieniem, i poruszyłem parę szarych komórek , bo tylko tyle mam :{

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

5) APPENDIX. Przytoczone linijki kodu nie są dla kompilatora i mogą zawierać błędy syntetyczne! Jest to raczej forma pseudokodu avr gcc pisana z pamięci, aby naprowadzić osoby mające jakieś pojęcie o sztuce programowania uC. Gotowe kody mogę udostępnić nowicjuszem i tym co mają high end skill też oczywiście jak się wykuruję i dotrę do swego workspace w ECLIPSE.O ile będzie zainteresowanie...

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

A i pragnąłbym jeszcze poprosić znawców o nie stosowanie niestosowne krytyki. Bo jeżeli ktoś potrzebuje na forum pomocy to się pomaga. Niestety wielokrotnie zauważam przepychankę o jedynie słuszną rację, ale pomocy z nikąd.ZASADĄ JEST:Umiesz lepiej, pokaż, może inni też chcieliby się nauczyć. To tyczy się też moderatorów szanownego forum...

------------------------ [ Dodano po: 24 minutach ]

A JEŻELI JUŻ KRYTYKA, TO TAKA ABY DAĆ KONKRETNĄ I POSZUKIWANĄ ODPOWIEDŹ! Czyli na wysokim poziomie MERYTORYCZNYM. Dobranoc Państwu.

PostNapisane: 23 lip 2016, o 06:52 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Witam, tak przed śniadaniem dla zaostrzenia apetytu definicje z pkt.2 powinny wyglądać tak:

#define PORT(x) _SFR_IO8(_SFR_IO_ADDR(x))
#define DDR(x) _SFR_IO8(_SFR_IO_ADDR(x)-1)
#define PIN(x) _SFR_IO8(_SFR_IO_ADDR(x)-2)

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Pamiętajcie oczywiście o potrzebie podwójnego definiowanie makr zgodnie z zaleceniami z BB ! Czyli zróbcie sobie np. tak:

#define _PORT(x) ................
#define PORT(x) _PORT(x)

dlaczego? Odsyłam do książki...

PostNapisane: 23 lip 2016, o 12:49 
Użytkownik

fizyk_xyz napisał(a):
A i pragnąłbym jeszcze poprosić znawców o nie stosowanie niestosowne krytyki. Bo jeżeli ktoś potrzebuje na forum pomocy to się pomaga. Niestety wielokrotnie zauważam przepychankę o jedynie słuszną rację, ale pomocy z nikąd.ZASADĄ JEST:Umiesz lepiej, pokaż, może inni też chcieliby się nauczyć. To tyczy się też moderatorów szanownego forum...

Myslę że "niestosowną krytykę" zastosował w tym temacie kolega

ale w tym momencie ja piszę w innej sprawie ...
mianowicie jak kolega zakończy wywód ... to proszę mnie poinformować na piśmie (via PW)
nieco uporządkuję by łatwiej kolegom chcącym się nauczyć czegoś nowego się czytało

I niniejszym przepraszam że się wcinam ...

PostNapisane: 1 sie 2016, o 09:29 
Nowy

Zbananowany użytkownik

I oto gotowy efekt, jakby ktoś chciał, można używać do woli...

język c

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Poniższy filmik przedstawia efekt (niestety emulator i kodowanie zrobiły swoje i płynność nie odpowiada rzeczywistemu sprzętowi):

To tak trochę z nostalgii w oczekiwaniu na YELLOW BOOK'a (kto zgadł nawiązanie zółtymi ledami?) i filmików Pana Mirka, pozdrawiamy i życzymy duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo siły :)

Strefa czasowa: UTC + 1