Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 15:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 18:56 
Użytkownik

Witam,

Głupio mi znowu pytać i "męczyć" kolegów, ale problem przerasta moje skromne umiejętności.
Pracuje nad migracją biblioteki z megi32 na mege128, jednak nie w tym leży problem (chyba).

Kod główny testowy:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod funkcji inicjującej wyświetlacz:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jednak na końcu tej funkcji czyli po próbie wyjścia z pętli, po znaku } wchodzi w takie coś

Załącznik:
debuger1.JPG

i tworzy pętle miedzy 2 linią a ostatnią...

Próbowałem kompilować ten sam kod w eclipe, jak i w as - efekt był taki sam.
Na wyjściu IC_RST (sprawdzałem na oscyloskopie) mam prawidłowe stany 0,1 przez 5 powtórzeń, czeka 160ms i... no właśnie powraca do punktu wejścia i zaczyna inicjacje wyświetlacza ponownie.

Jeśli skomentuje // inicjacje wyświetlacza, bez problemu LED zaczyna migać. Z inicjacja nie wchodzi nawet to pętli while(1)...

Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić, ktoś mi pomoże ? Mirek mówił że nie uda mi się "zwalić" tego na popsuty uC :) jednak na Mega32, 16 jak i na Xmega128 kod działa...

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 01:11 
Moderator

Hass-pol napisał(a):
Mirek mówił że nie uda mi się "zwalić" tego na popsuty uC :) jednak na Mega32, 16 jak i na Xmega128 kod działa...

No pewnie, że się nie uda .... teraz jest troszkę późno, poza tym nie mam pod ręką m128 :( .... ale coś mi świta w głowie (nie wiem w ogóle czy to będzie to, ale m128 ma taki "fajny" Fusebit o nazwie: M103C (Atmega103 compatybility mode) ... ciekawy jestem czy go odptaszyłeś ? ;) jeśli nie - to sprawdź jak zachowa się gdy go wyptaszysz ;)

Obrazek

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 07:35 
Użytkownik

Co ja bym zrobił sam... Mirek, skąd ty takie rzeczy wiesz ? widziałem ten fuse, ale sądziłem że kompatybilność wiąże się z uniwersalnością a nie ograniczeniem, miałem fabrycznie zaptaszony bit :) , odptaszyłem i ruszyło z marszu.
Czytałem detale tego fusa i nie mogę zrozumieć projektanta - dlaczego on jest zaprogramowany, skoro ten fuse okraja możliwości (i to spore możliwości) ATmegi128. Rozumiem że to kompatybilność wsteczna, jednak ja kupiłem M128 a nie M103.

Dziękuję Mirku :)

@Antystatyczny - chyba pośrednio miałeś też racje, bo ten fuse odpowiada też za inne adresowanie.

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 07:54 
Moderator

Hass-pol napisał(a):
Czytałem detale tego fusa i nie mogę zrozumieć projektanta - dlaczego on jest zaprogramowany, skoro ten fuse okraja możliwości (i to spore możliwości) ATmegi128.

Najpierw to trzeba wziąć pod uwagę, ile lat ma już staruszek ATmaga128 ;) .... A pomimo to pomyśl sobie żyje do dziś i co więcej trzyma się bardzo dobrze, a kiedyś był też całkowitą nowością na rynku, totalnym hitem .... a wiesz jak to jest z przyzwyczajeniami klientów. Wcześniej korzystali z ATmeag103, i weź ich teraz namów żeby do projektów zamiennie stosowali nowość na rynku ATmega128, która na dodatek wymaga sporych przeróbek w kodzie ;) .... No to producent "CIACH" i jak ten bóg elektroniczny stworzył Fusebit "M103A" hahahaha ... dzięki temu udało mu się, klienci zaczęli sięgać po ATmega128 później już w nowszych aplikacjach nawet zaczęli chętnie wyłączać ten Fusebit żeby mieć jednak nowsze i lepsze możliwości ;)

.... ale kto dzisiaj takie rzeczy pamięta ? ;)

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 18:39 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No to ładnie, kupiłem swojego czasu AT128A w przekonaniu że jest w pełni zgodna z serią poprzedniczek 16/32/64 (poza wielkością pamięci) a tu proszę: co chwilę czytam że czymś się różni od poprzednich układów.

Czy oni nie mogą zrobić całej serii układów bez mieszania koncepcji? Uprościłoby to wszystkim życie. ;-)

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 18:52 
Użytkownik

no tak to już jest Jaglarz niema kolorowo

PostNapisane: 15 wrz 2012, o 20:23 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Czy oni nie mogą zrobić całej serii układów bez mieszania koncepcji? Uprościłoby to wszystkim życie. ;-)

No ale właśnie dlatego dali ci Fusebit M103A i po jego ustawieniu jest już kolorowo ;)

I nie narzekaj ;) .... hahaha zobacz co się dzieje w linuxach ..... tam to dopiero jazda bez sensu i jakiejkolwiek logiki ;) ... im gorzej tym lepiej - to jest podstawowe CREDO ;)

Strefa czasowa: UTC + 1