Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 maja 2026, o 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2016, o 15:44 
Użytkownik

Witam.
Mam pewien problem związany z transmisją danych przez UART. Mam pewien czujnik, z którego ATmega32 odbiera dane z bardzo dużą częstotliwością. Załóżmy, że dane odczytywane są co 1 ms. Czy jest możliwość wysyłania danych przez UART z taką częstotliwością na bieżąco ? Myślałem o wpisywaniu danych do bufora i dopiero wysyłaniu sobie spokojnie tych danych na RS232, ale nie wiem jak to zrealizować. Czy mógłby mi ktoś pokazać jak stworzyć taki bufor, do którego wpisuje sobie dane odczytane z czujnika i jak go wysyłać przez RS, aby nic się nie pogubiło po drodze wykorzystując bibliotekę Uart Mirka ? Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi.

Pozdrawiam
drewpol

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2016, o 17:42 
Użytkownik

Biblioteka Mirka ma już bufor i jego wielkość można sobie regulować.
Ewentualnie możesz ładować wszystkie pomiary do tablicy (o ile ramu starczy) i na końcu dopiero wysyłać całość po uart.

PostNapisane: 3 maja 2016, o 18:19 
Użytkownik

Korzystając z prędkości 115200 bps (a jest ona standardowo obsługiwaną wartością) możesz wysłać 11 znaków w czasie 1 ms. Dlatego nie powinieneś mieć problemów z szybkością transmisji i ilością danych.
Oczywiście powinieneś korzystać z bufora. Masz to dokładnie opisane przez Mirka - jak masz biblioteki, to musisz mieć BB a tam jest dokładny opis.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 maja 2016, o 18:56 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedzi. O buforze do wysyłania przez uart to wiem, że taki został zaimplementowany w bibliotece(ogony, głowy i te sprawy). Chodziło mi bardziej o bufor do danych, które pobieram z czujnika, ale jest to niewykonalne jak się okazało (za mało ramu). Całkowicie zapomniałem, że można zmieniać prędkość transmisji :) W jaki sposób w zależności od jej prędkości można określić ile znaków mogę wysłać w danym czasie ? "rskup", w jaki sposób wyznaczyłeś tą wartość. Może to banalne pytanie, ale nie wiem ;)

PostNapisane: 3 maja 2016, o 19:45 
Użytkownik

Zależy jaką masz ustawioną ramkę uarta.
Jeżeli jest jeden bit startu, jeden stopu, bez bitu parzystości + 8 bitów danych, wychodzi 10bitów.
Czyli prędkość dzielisz przez 10.

PostNapisane: 3 maja 2016, o 20:08 
Użytkownik

Dokładnie jak napisał ciamciak. Jak masz 115200 bps, czyli 115200 bitów na sekundę, to w ciągu sekundy możesz przesłać 115 200 bitów. Typowa ramka ma tryb 8N1, czyli 1 bit startu (zawsze), 8 bitów danych, brak bitu parzystości oraz jeden bit stopu. Czyli w sumie ramka wysyłająca 1 bajt ma 10 bitów.
Wystarczy teraz podzielić prędkość przez liczbę bitów => 115200 / 10 => 11520 bajtów / sekundę. Czyli masz 11.52 bajta / 1 ms.
Oczywiście musisz jeszcze zawsze brać pod uwagę odstęp między znakowy, który wychodzi w związku z ładowaniem przez program znaków do nadajnika (chyba że korzystasz z double buffer).

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 maja 2016, o 21:18 
Użytkownik

Dziękuję za wyjaśnienia :)

Strefa czasowa: UTC + 1