Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 23:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sty 2015, o 19:54 
Nowy

Witajcie,

Zakupiłem sobie jakiś czas temu takie cudo: [url]http://www.wvshare.com/product/RS485-Board-3.3V.htm
[/url]

Mam inwerter który umie gadać po RS485 (producent używa protokołu EIA485)- nijak nie udało mi się z nim skomunikować. Używałem kabla FTDI (3.3V).
Ta to chyba służy jedynie do stworzenia jakiejś własnej sieci RS485 przy użyciu kilku(nastu) takich przejściówek. Nie posiadam drugiej aby sprawdzić czy to faktycznie tak działa.

Polecicie jakąś dobrą sprawdzoną przejściówkę, która po jednej stronie będzie się dobrze komunikowała z UART AVR'a, a po drugiej gadała z takim właśnie urządzeniem EIA485?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sty 2015, o 20:29 
Użytkownik

Witaj

Inverterem nazywasz falownik? jeśli tak to napisz jakiego producenta ja w pracy używam
SIEMENS, HITACHI, MITSUBISHI, NAIS, OMRON, DANFOS, LG, YASKAWA, i innych.
Każdy z nich ma różne funkcje oraz w różny sposób jest rozwiązana komunikacja.

Sprawdź czy w samym falowniku masz włączoną obsługę RS485 i jakie są ustawione parametry transmisji
tzn. Baudrate itp. związane z protokołem.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 26 sty 2015, o 23:33 
Nowy

To jest Delta Solivia G3 - baudrate 19200 - id 1 - to samo ustawione w tym skrypcie (stąd bym pobrał kody do komunikacji):

https://github.com/rsltrifork/DeltaPVOutput

Próbowałem na różne sposoby i ten modulik, który podałem w pierwszym poście nie gada z Deltą - przynajmniej mnie się nie udało :(

PostNapisane: 22 mar 2015, o 17:00 
Nowy

Witam
Mam podobne pytanie dotyczące komunikacji z TLX 15 pro+ po RS485.
Potrzebuję we własnej aplikacji wartości np produkowanej mocy chwilowej itp.
Konwerter USB-Rs485 + terminal nie jest w stanie skomunikować się z inwerterem.
Mam opis protokołu ComLynx stosowanego przez Danfossa w tych urządzeniach.
Ramka zgodna z nim zwraca jakieś śmieci. Na jednym forum holenderskim ktoś podawał,
że po skontaktowaniu się z Danfossem otrzymał informację, że można używać tyko ich firmowego konwertera(105 euro :D ).
Problem chyba polega na tym, że ComLynx posługuje się adresami urządzeń postaci(1,2,3 - sieć, podsieć, adres)
a emulowany RS485 w PC takiego adresu nie ma.
Proszę o pomoc tych którzy pracuja po RS485 z TLX.ami. Może P3ndz3l3k?

PostNapisane: 26 mar 2015, o 21:46 
Użytkownik

Witam

No akurat ja używam innego rodzaju inwertery chodzi tu o falowniki obslugujące silniki elektryczne.
Nigdy nie miałem doczynienia z takimi inwerterami jak wasze.
Co do samego RS485 to może sie mylę ale jest to tylko standard przesyłu danych za pomocą 2 przewodów metodą różnicową i jest to rodzaj tylko interfejsu sprzetowego.
Urządzenia korzystające z niego używają wtedy jakiegoś protokołu szeregowego i tu jest pies pogrzebany.
Bo jeśli nie wiadomo konkretnie jakiego to bez analizatora (przynajmniej dobrego cyfrowego oscyloskopu 2 kanałowego) i jakiegoś drugiego urządzenia które z nim będzie działać prawidłowo
nie uda się podejrzeć jak działa cała komunikacja.

Jeśli Danfos pisze, że można z nim komunikowac się za pomocą ich oryginalnego konwertera może to oznaczać, że w protokole zaszył jakieś niestandardowe ramki.
Więc ich konwerter może posiadać w sobie niewielki procek który ogarnia transmisje (wszystko po to aby kupić u nich dedykowany kabel). Dodatkowo w niektórych interfejsach
modyfikowane są standardy napięć samego interfejsu. Mogą byc dorzucane na początku lub końcu ramki impulsy o dużo większej amplitudzie a czasem zmieniana jest specjalnie prędkość transmisji
na jakąś nie standardową prędkość.
Dla przykładu:
Przez wiele lat nie było na rynku kabla do programowania sterowników siemensa w których używany jest protokół MPI można było kupić kabel do sterowników małych PPI jednak nie obsługiwał większych (Siemens za swój kabelek MPI na RS232 (jeszcze nie USB) rządał ponad 1500zł). Wewnatrz kabla jest wbudowany procesor który dogaduje się ze sterownikami.
Nie wnikałem w temat ale chińczycy dopiero od kilku lat zaczęli produkować podróbki działające (nie sądzę, że siemens udostepnił opis protokołu).

Pozdrawiam Paweł

PostNapisane: 29 lut 2016, o 11:33 
Nowy

azk_ napisał(a):
Witam
Mam podobne pytanie dotyczące komunikacji z TLX 15 pro+ po RS485.
Potrzebuję we własnej aplikacji wartości np produkowanej mocy chwilowej itp.
Konwerter USB-Rs485 + terminal nie jest w stanie skomunikować się z inwerterem.
Mam opis protokołu ComLynx stosowanego przez Danfossa w tych urządzeniach.
Ramka zgodna z nim zwraca jakieś śmieci. Na jednym forum holenderskim ktoś podawał,
że po skontaktowaniu się z Danfossem otrzymał informację, że można używać tyko ich firmowego konwertera(105 euro :D ).
Problem chyba polega na tym, że ComLynx posługuje się adresami urządzeń postaci(1,2,3 - sieć, podsieć, adres)
a emulowany RS485 w PC takiego adresu nie ma.
Proszę o pomoc tych którzy pracuja po RS485 z TLX.ami. Może P3ndz3l3k?

Rozgryzłeś ten temat, bo ja tez próbuję rozgryźć komunikację z Powerstocc 6000 Excellent (to odpowiednik ULX 5400).
ObrazekObrazekObrazek

Na razie próbuje rozszyfrować na które zaciski w gnieździe Rj45 jest wyprowadzony sygnał z RS485.

PostNapisane: 16 mar 2016, o 20:12 
Nowy

globalinfo napisał(a):

Na razie próbuje rozszyfrować na które zaciski w gnieździe Rj45 jest wyprowadzony sygnał z RS485.

Znalazłem opis podłączenia dla ULX 5400, ale po podłączeniu pod serial monitor nic nie odbieram.

ObrazekObrazek

Strefa czasowa: UTC + 1