Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sie 2026, o 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2016, o 16:16 
Nowy

Witam,

Zbudowałem układ ściemniacza 230 zgodnie ze schematem BB. Wgrałem soft z książki po małej modyfikacji tzn, układ ściemnia do konkretnie ustalonej wartości. I mam problem....Układ zaraz po zaprogramowaniu i podłączeniu 230V do detekcji zera (równocześnie z dodaniem żarówki ) działa poprawnie - tzn. żarówka ma ustaloną moc(JEST TO TYLKO JEDEN JEDYNY RAZ- ZARAZ PO WGRANIU WSADU). Natomiast gdy w trakcie pracy układu odłączę TYLKO zasilanie 230V od detekcji zera i żarówki (sam układ atmegi zostaje zasilany cały czas) i podłączę ponownie to następuję krótkie 2-3 mignięcia i dopiero wtedy żarówka ściemnia się do określonej wartości. Czy ktoś, kiedykolwiek zwrócił na to uwagę ? Ma ktoś pomysł jak można byłoby to obejść software'owo ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2016, o 21:31 
Użytkownik

Cytuj:
Zbudowałem układ ściemniacza 230 zgodnie ze schematem BB. Wgrałem soft z książki po małej modyfikacji...

Gwarantuję Ci, że oryginalny program ściemniacza z BB działa doskonale!

Cytuj:
Natomiast gdy w trakcie pracy układu odłączę TYLKO zasilanie 230V od detekcji zera i żarówki (sam układ atmegi zostaje zasilany cały czas) i podłączę ponownie to następuję krótkie 2-3 mignięcia i dopiero wtedy żarówka ściemnia się do określonej wartości. ...

Wiesz, jak dorzucisz jeszcze z kilogram fusów, to łatwiej będzie wróżyć co jest nie tak w Twoim ściemniaczu... Na jakiej podstawie mamy się domyślać co jest nie tak?
Skoro zbudowałeś ściemniacz w którym sekcja sterująca nie jest zasilana z tego samego źródła co obciążenie i detekcja zera, to się nie dziw, że po podłączeniu 230V układ się synchronizuje...

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1