Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 kwi 2026, o 11:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2016, o 23:35 
Nowy

Witam,

Posiadam 2 moduły HC-05, z obydwoma mogę się łączyć przez telefon/tablet, przesyłać i odbierać dane do procka i na komputer przez konwerter i wszystko działa przy pomocy biblioteki Pana Mirka do UARTA z bluebooka, ale teraz chciałbym sparować i przesyłać dane pomiędzy tymi dwoma modułami. Czy jest jakiś sposób na sparowanie i wymianę danych pomiędzy nimi ? Jak można je sparować ze sobą ? Za pomocą koment AT ? spędziłem prawie całą sobotę na znalezienie jakiegoś konstruktywnego sposobu na tę komunikację, ale wszędzie tylko parowanie z telefonem/komputerem/tabletem, a nie mogę znaleźć jak sparować oba HC-05 między sobą. Wspomógł by ktoś jakimś tutorialem/ pomocnym artykułem ?

Potrzebuje mieć pilot (sterownik) oraz odbiornik, ze sterownika będzie nadawane 3 wartości 8-bitowe (wartości RGB dla LED), z wykonaniem płytek i konwerterem napięć nie ma problemu, natomiast mam problem ze sparowaniem obu HC-05 ze sobą.

Z góry dzięki za wszelką pomoc ;>

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2016, o 23:49 
Użytkownik

Z tego co się orientuję, to jeden ustawiasz w tryb master, drugi slave, na obu takie same piny (prędkości pewnie też).
No i łączysz się slavem do mastera.

PostNapisane: 5 mar 2016, o 23:52 
Użytkownik

Da się to zrobić. Wszystko odbywa się za pomocą komend AT.
Wybierasz sobie jeden moduł który jest slavem. Za pomocą komend AT odczytujesz jego adres. Zapisz go sobie gdzieś.

Na drugim module algorytm wygląda tak: To jest lista komend jaką trzeba wysłać żeby sparować 2 moduły.
Lista jest uproszczona pominąłem argumenty.
ROLE=1
CMODE=0 // jak nie zadziała to daj CMODE=1
INIT
PAIR
BIND
LINK

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 mar 2016, o 12:15 
Nowy

Przełączyłem się w tryb komend, odczytałem adresy z obu modułów, jednego ustawiłem na mastera, drugiego na slave.
Z Masterem połączyłem się i "gadam" z nim przez PuTTY, AT+ROLE=1 i działa, AT+CMODE=0 tez działa, ale AT+INIT (bez parametrów wg http://wiki.iteadstudio.com/Serial_Port ... ster/Slave)_:_HC-05 ??) nie działa, jest ERROR(17), przy cmode=1 również jest error(17).

Coś robię źle ? coś pomijam ?

Jest to moje pierwsze podejscie do bluetootha jak i do koment AT, więc prosze o wyrozumiałość ;)

PostNapisane: 6 mar 2016, o 14:29 
Użytkownik

Nie pamiętam dokładnie.Raz kiedyś z telefonem parowałem. Ogólnie polegało to na tym ze w otoczeniu musiał byc widoczny ten jeden konkretny moduł z którym chcesz sie połączyć. Chyba jakaś komenda byla ,albo juz po wejsciu w tryb komend on sie parował i zapisywał ustawienia.Później już automatycznie sie łączył gdy oba były w zasięgu.
To chyba ta komenda AT+CMODE=1
Najlepiej jak zresetujesz wcześniej wszystkie ustawienia i skonfigurujesz od nowa.Pamiętaj żeby byl włączony tylko jeden BT.W telefonie i kompie musi byc wyłączony w tym momencie

PostNapisane: 6 mar 2016, o 15:32 
Użytkownik

Jeśli masz error 17 to wykonaj kolejną komendę po prostu.

PostNapisane: 6 mar 2016, o 18:35 
Nowy

@hawranek80 - byłem tam, ale nie ma tam nic o parowaniu obu HC-05 ze sobą, ale problem rozwiązany.
@Juffre - Dzięki wielki ! działa ;> w chwili wolnego czasu wrzucę tutaj dokładny poradnik z parametrami jak to sparować, może jeszcze komuś się przyda;>

PS. w AT+PAIR=<Param1>,<Param2> 1. OK 2. FAIL Param1 :Device Address Param2:Time out - Co oznacza Drugi parametr Time out ?

PostNapisane: 6 mar 2016, o 19:13 
Użytkownik

Ten timeout służył do ustalenia po jakim czasie ma przestać parować. Widziałem, że ktoś ustawiał go na 20s.

Strefa czasowa: UTC + 1