Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lip 2026, o 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 mar 2016, o 14:46 
Nowy

Witam wszystkich.
Uczę się w zawodzie technik elektronik i interesuje się programowaniem a raczej zaczynam się go uczyć. Kupiłem sobie programator USBASP4 i niebieską książkę "mikrokontrolery AVR - podstawy programowania". Gdy zacząłem czytać tę książkę to było wszystko spoko, ale im bardziej się w nią wgłębiam tym bardziej nic nie rozumiem. Postanowiłem się "sprawdzić" i zmontowałem sobie układ a mianowicie
wyświetlacz podłączony pod atmege8. Wydaje mi się że wszystko jest podłączone prawidłowo, ale nie o to chodzi. Chciałem napisać program, który miałby wyświetlić jakiś napis na tym wyświetlaczu i tutaj już na samym początku zaczęły się problemy.
Chodzi mi o to, aby ktoś mógł mi na chłopski rozum wytłumaczyć chociaż takie podstawy żeby napisać ten program z pomocą książki.
Mam odnośnie tego kilka pytań na które liczę że ktoś mi odpowie, a mianowicie:

-Skąd mam wiedzieć kiedy napisać
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
kiedy
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a kiedy jeszcze coś innego. Rozumiem, że to zależy od tego do czego ma służyć program, ale czy to wszystko jest gdzieś opisane co do czego?
-ustawianie portów na wyjście/wejście.. Rozumiem to w sposób, że jeżeli np wykorzystałem z atmegi8 pin PB1 i mam go podłączonego do wyświetlacza D4, to te PB1 będzie wyjściem a D4 wejściem?
-Kolejne moje pytanie, to czy po ustawieniu tych wyjśc/wejść itd taki program pokazałby napis na wyświetlaczu a mianowicie
język c

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam ;) Jeżeli macie jakieś strony/pdf'y do nauki C to bardzo bym prosił bo niestety z książki to nie rozumiem zbyt dużo ;//

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 mar 2016, o 14:55 
Użytkownik

Nawet się nie skompiluje nie mówiąc ze coś pokaże. Aby wyświetlić napis na lcd musisz podłączyć więcej pinów. Dodać bibliotekę do projektu która obsługuje ten wyświetlacz. Potem zrobić inicjalizacje aby porty właśnie się ustawiły odpowiednio. I dopiero potem możesz coś wyświetlić ale nie taka funkcja tylko ta z biblioteki. Jeżeli masz niebieską książkę to razem z nią masz na płycie kod biblioteki i przykładowy program do obsługi wyświetlacza.
Programowanie na mikroprocesory różni się od tego na pc :)
Chyba że źle zrozumiałem twój opis.

PostNapisane: 3 mar 2016, o 15:13 
Moderator

Zandelin napisał(a):
Chodzi mi o to, aby ktoś mógł mi na chłopski rozum wytłumaczyć chociaż takie podstawy żeby napisać ten program z pomocą książki.
Mam odnośnie tego kilka pytań na które liczę że ktoś mi odpowie, a mianowicie:

Moim zdaniem, nie obraź się ... ale ani nie przeczytałeś książki przynajmniej raz - jeden raz od początku do końca aby zobaczyć o co w niej chodzi. Prawdopodobnie (popraw mnie jeśli się mylę) .... pomyślałeś sobie o jakimś wyświetlaczu (nawet nie piszesz jakim konkretnie) i BACH! ... otwierasz książkę w rozdziale o LCD z którego NIC KOMPLETNIE nie rozumiesz i pytasz się kiedy inkludować io.h a kiedy eeprom.h

typowe podejście początkującego, który myśli, że nauka programowania mikrokontrolerów polega na tym, że można zacząć ją "od środka" ... a tu ZONK

Posłuchaj - uwierz mi i daj się porwać ;) Przeczytaj najpierw JEDEN RAZ całą książkę - ot tak na luzie do poduszki nawet, i nie po to żeby wszystko zapamiętać bo tak się nawet nie da ... ale po to żeby zobaczyć o co chodzi w tej książce i w jaki sposób oraz w jakiej kolejności przekazuję pewne informacje. Jest ona napisana w bardzo specyficzny sposób .... ale większość osób która spróbowała tej metody - chwali to sobie ;)

Bo ty tutaj w ogóle piszesz o jakimś:

printf ("hello");

i żeby się zaraz nie okazało, że tak naprawdę to masz całkiem inną książkę niż tą której tytuł podałeś ;) .... bo ja NIGDZIE w książce czegoś takiego nie napisałem .... za to czytelnicy spokojnie uruchamiają sobie wyświetlacze LCD 2x16 na podstawie książki

Zandelin napisał(a):
Jeżeli macie jakieś strony/pdf'y do nauki C to bardzo bym prosił bo niestety z książki to nie rozumiem zbyt dużo ;//

Nie dziwię się - i po tym zdaniu jestem PEWIEN, że nie czytałeś jej w całości tylko skaczesz od sasa do lasa na wyrywki przez co nic nie rozumiesz .... a szkoda ... szkoda - bo to o co pytasz jest w niej opisane ... i wychodzi jak widzisz na to, że mam rację. Przy takim podejściu to i żadne PDF'y ci nie pomogą - trzeba bowiem usystematyzować troszkę swoją naukę programowania.

PostNapisane: 3 mar 2016, o 16:34 
Nowy

Dziekuje za odpowiedz. Janadamis, oczywiście podłączyłem więcej pinow a to byl tylko przykład.
"printf" znalazłem na jakieś stronie a nie w książce dlatego tego nie znalazłeś. Mimo wszystko dziekuje i na pewno zrobie tak jak napisałeś, przeczytam książkę od deski do deski. W połowie jakos sie zniechęciłem bo zwyczajnie nic nie rozumiałem :/ A wiec nie zostaje mi nic innego jak brać sie za czytanie :) Dziekuje i pozdrawiam :) Jezeli bed miec jakies pytania to na bieżąco bede je tutaj zadawać :)

PostNapisane: 3 mar 2016, o 18:15 
Użytkownik

Może jednak kolega zacznie tak jak większość od mrugania diodą i przycisku?
Może to mało efektowne w porównaniu do lcd ale to podstawy podstaw.

Strefa czasowa: UTC + 1