Witam wszystkich.
Uczę się w zawodzie technik elektronik i interesuje się programowaniem a raczej zaczynam się go uczyć. Kupiłem sobie programator USBASP4 i niebieską książkę "mikrokontrolery AVR - podstawy programowania". Gdy zacząłem czytać tę książkę to było wszystko spoko, ale im bardziej się w nią wgłębiam tym bardziej nic nie rozumiem. Postanowiłem się "sprawdzić" i zmontowałem sobie układ a mianowicie
wyświetlacz podłączony pod atmege8. Wydaje mi się że wszystko jest podłączone prawidłowo, ale nie o to chodzi. Chciałem napisać program, który miałby wyświetlić jakiś napis na tym wyświetlaczu i tutaj już na samym początku zaczęły się problemy.
Chodzi mi o to, aby ktoś mógł mi na chłopski rozum wytłumaczyć chociaż takie podstawy żeby napisać ten program z pomocą książki.
Mam odnośnie tego kilka pytań na które liczę że ktoś mi odpowie, a mianowicie:
-Skąd mam wiedzieć kiedy napisać
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
kiedy
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a kiedy jeszcze coś innego. Rozumiem, że to zależy od tego do czego ma służyć program, ale czy to wszystko jest gdzieś opisane co do czego?
-ustawianie portów na wyjście/wejście.. Rozumiem to w sposób, że jeżeli np wykorzystałem z atmegi8 pin PB1 i mam go podłączonego do wyświetlacza D4, to te PB1 będzie wyjściem a D4 wejściem?
-Kolejne moje pytanie, to czy po ustawieniu tych wyjśc/wejść itd taki program pokazałby napis na wyświetlaczu a mianowicie
język c
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Jeżeli macie jakieś strony/pdf'y do nauki C to bardzo bym prosił bo niestety z książki to nie rozumiem zbyt dużo ;//