Witam. Pojawia mi się taki oto bląd w konsoli:
Cytuj:
**** Build of configuration Release for project ATmega328 ****
make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega328p -DF_CPU=8000000UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o "main.o" "../main.c"
Finished building: ../main.c
Building target: ATmega328.elf
Invoking: AVR C Linker
avr-gcc -Wl,-Map,ATmega328.map -mmcu=atmega328p -o "ATmega328.elf" ./USART_EVENT/mkuart.o ./filter.o ./i2c.o ./komendy_at.o ./main.o ./motors.o ./mpu_6050.o ./pid.o
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.6.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(square.o):/home/tools/hudson/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/square.S:43:(.text.avr-libc.fplib+0x4): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__mulsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.6.2/avr5\libgcc.a(_mul_sf.o)
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [ATmega328.elf] Błąd 1
**** Build Finished ****
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Usunąłem nie istotną wg mnie część kodu. Program buduje się tylko w przypadku gdy zakomentowane jest
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
lub
język c
Gdy oba są odkomentowane to pojawia się właśnie ten błąd. Problem wydaje się funkcja pid_Controller(), bo tylko z nią pojawiał się ten błąd, dlatego dodam jeszcze jej kod:
język c
Pierwszy raz pojawił mi się taki błąd. Z góry dzięki za podpowiedzi