Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lut 2026, o 17:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2016, o 09:30 
Nowy

Witam,

Jestem na etapie tworzenia projektu, w którym mam za zadanie przy użyciu czujnika ultradźwiękowego HC-SR02 i Atmegi32 mierzyć odległość. Następnie na wyświetlaczu graficznym (może być inny, jakiś kolorowy wyświetlacz) chciałbym tworzyć wykres odległości w funkcji nr próbki. Pomiar odległości już działa, wyświetlam sobie go na wyświetlaczu LCD 16x2.

Teraz zastanawiam się jaki wybrać wyświetlacz. Chciałbym żeby nie był to wyświetlacz od starej Nokii, jednak żeby nie był za drogi. Pewnie ważne jest, żeby były do niego opracowane dobre biblioteki. Na wstępie od razu powiem, że jestem początkujący.

Mój zarys jak to miałoby wyglądać:

Gdy ostatni element tablicy ==0, to
Do tablicy, która ma tyle elementów ile pikseli ma szerokość ekranu zapisuje kolejne pomiary (od 2cm do 250). I od razu zapalam poszczególne piksele
np. x=0 y = pomiar; itp.

gdy ostatni element tablicy ma wartość różną od zera, to w pętli for pierwszemu elementowi tablicy nadaję wartość drugiego i tak aż do końca tablicy i wyświetlam na ekranie, następnie ostatniemu elementowi przypisuję wartość pomiaru i wyświetlam.

W ten sposób powstaje wykres, który przesuwa się cały czas w lewo, robiąc miejsce na nowe próbki.

Do czego zmierzam, zależy mi na wyborze ekranu, w którym bez większych problemów będę w stanie zapalać poszczególne piksele. Mogę wydać na wyświetlacz 50-70 zł. Im lepszy, tym lepiej.

Ewentualnie proszę o jakieś lepsze pomysły, jak mógłbym to zrealizować.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 10:30 
Użytkownik

A może u Mirka w sklepie: https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Wyswietlacz-OLED/100
Fajnie działa.
Dostępna seria poradników i wsparcie na forum.

Wojtek

PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:30 
Nowy

Obejrzałem poradniki na yt Pana Mirka i zdecydowałem się na zakup w/w wyświetlacza OLED. Panie Mirku naprawdę świetna robota.

Proszę jednak o jakieś odniesienie się do sposobu (zapewne prymitywnego) na wykreślanie wykresu odległości w funkcji kolejnych próbek, który przedstawiłem.
Czy można to robić w taki sposób jak opisałem powyżej, czy może jest jakiś efektywniejszy, bądź prostszy sposób.
Wyświetlacz ten ma 64 piksele wysokości, a zakres pomiarowy odległości wynosi ok 250cm, tak więc na 4 cm zmierzonej odległości będę wykorzystywał jeden piksel.
Na początku wyświetlacz jest czysty, a wraz z pojawianiem się kolejnych próbek będą one pojawiały się na pozycjach y = (63-odleglosc/4), a x to nr kolejnej próbki.
Gdy zostanie wyświetlona odległość o nr odpowiadającej x=127, wtedy

No właśnie co wtedy, bo przecież chyba bezsensowne jest nadawanie wartości tab[i]=tab[i+1] dla i= 0 do i=126 dopisywania aktualnie zmierzonej wartości do tab[127] i wykreślanie na wyświetlaczu wszystkich pixeli? -> czyli przesunięcie wszystkich pikseli o 1 w lewo, w celu zrobienia miejsca dla nowego pomiaru, zapisanie aktualnie zmierzonej odległości na ostatnim miejscu w tabeli tj. 127 i wyświetlenie
Czy ma to sens? (dodam, że jestem początkujący, jeżeli chodzi o programowanie)

I pytanie nr 2, czy potrzebuję obniżenia napięcia do 3,3 V, czy też mogę bezpośrednio zasilać ten wyświetlacz z 5 V?

PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:47 
Użytkownik

Nie bawiłem się w sumie w rysowanie wykresów, ale ja bym coś przykombinował z rejestrem kołowym.
Czyli każda nowa próbka nadpisuje pierwszą, ale nie pierwszy element tablicy, a element który aktualnie jest uznany za pierwszy. Po czym rysowany jest wykres z elementów od "uznanego za pierwszy" do końca i od początku tablicy, do "aktualnie ostatniego".

W BlueBooku jest opisany podobny rejestr na podstawie buforowania transmisji szeregowej.
Ale można też zrobić tak jak piszesz, z tym że będzie to chyba bardziej zasobożerny sposób, bo musisz te 120 parę razy kopiować.
A tak tylko żonglujesz adresami komórek.

Mi taki OLED działa na 5V. Ważniejsze jest żeby nie robić statycznych "scen", czyli żeby ciągle coś się działo na ekranie, bo mogą się pixele wypalać (jedne będą jaśniejsze inne ciemniejsze). Ale to po dłuższym czasie.

Strefa czasowa: UTC + 1