|
Witam,
Jestem na etapie tworzenia projektu, w którym mam za zadanie przy użyciu czujnika ultradźwiękowego HC-SR02 i Atmegi32 mierzyć odległość. Następnie na wyświetlaczu graficznym (może być inny, jakiś kolorowy wyświetlacz) chciałbym tworzyć wykres odległości w funkcji nr próbki. Pomiar odległości już działa, wyświetlam sobie go na wyświetlaczu LCD 16x2.
Teraz zastanawiam się jaki wybrać wyświetlacz. Chciałbym żeby nie był to wyświetlacz od starej Nokii, jednak żeby nie był za drogi. Pewnie ważne jest, żeby były do niego opracowane dobre biblioteki. Na wstępie od razu powiem, że jestem początkujący.
Mój zarys jak to miałoby wyglądać:
Gdy ostatni element tablicy ==0, to Do tablicy, która ma tyle elementów ile pikseli ma szerokość ekranu zapisuje kolejne pomiary (od 2cm do 250). I od razu zapalam poszczególne piksele np. x=0 y = pomiar; itp.
gdy ostatni element tablicy ma wartość różną od zera, to w pętli for pierwszemu elementowi tablicy nadaję wartość drugiego i tak aż do końca tablicy i wyświetlam na ekranie, następnie ostatniemu elementowi przypisuję wartość pomiaru i wyświetlam.
W ten sposób powstaje wykres, który przesuwa się cały czas w lewo, robiąc miejsce na nowe próbki.
Do czego zmierzam, zależy mi na wyborze ekranu, w którym bez większych problemów będę w stanie zapalać poszczególne piksele. Mogę wydać na wyświetlacz 50-70 zł. Im lepszy, tym lepiej.
Ewentualnie proszę o jakieś lepsze pomysły, jak mógłbym to zrealizować.
|