piotr8605 napisał(a):
Jednak wyświetlacz nadal nie pokazuje temperatury.
Panowie - no panowie .... proszę .... powtarzam, wyjaśniam .... podpowiadam, powtarzam .... a ty wciąż to samo
Jeśli mnie wyświetlacz nie pokazywałby temperatury - to bym przede wszystkim NIGDY nie zadał komuś pytania
"dlaczego mi wyświetlacz nie pokazuje temperatury?"
No panie kochany to tak jakbyś na forum serwisowo motoryzacyjnym zadał pytanie
"dlaczego mi samochód nie jedzie ?"
No proszę, że spróbuj zwrócić uwagę, że ten wyświetlacz czy samochód to jest już dużo bardziej skomplikowany mechanizm niż np gdyby zadać takie pytania:
"dlaczego mi nie świeci dioda LED?"
albo
"dlaczego mi młotek nie wbija gwoździa?"
w przypadku tych ostatnich pytań bez zastanowienia można próbować podpowiedzieć, że np:
"dioda ci nie świeci bo podłączyłeś ją odwrotnie"
"dioda ci nie świeci bo nie podłączyłeś zasilania"
"dioda ci nie świeci bo jest uszkodzona"
"młotek ci nie wbija gwoździa bo nie trafiasz"
"młotek ci nie wbija gwoździa bo jest z gumy"
"młotek ci nie wbija gwoździa bo bo wbijasz go w beton"
"młotek ci nie wbija gwoździa bo gwóźdź jest gumowy"
żartuję trochę no ale pokazuję pewną rzeczywistość - gdy mówimy o prostym mechanizmie to może być zaledwie kilka niedopatrzeń i kilka podpowiedzi - nie ważne, że oczywistych - każdy kiedyś zaczyna i może na jedną z nich nie zwrócić uwagi.
No ale jak odpowiedzieć na pytanie
"dlaczego mi samochód nie jedzie?"
Pomyślałeś kiedyś o tym .... przecież tu mógłbyś napisać kilka tysięcy odpowiedzi i nadal to nie byłyby wszystkie albo chociażby połowa - bo to może zależeć od setek czynników .... No więc co?
Ano trzeba w końcu kiedyś zrozumieć, że aby uzyskać najszybciej i najlepszą nie tylko odpowiedź ale i konkretną pomoc na swoje pytanie - to trzeba wziąć się w garść i:
1. Poświęcić trochę swojego czasu na zbadanie wszystkimi środkami i wiedzą jaka ci jest dostępna aby zejść o kilka pięter niżej jeśli chodzi o problem - rozpoznać tyle ile możesz, zrobić własne testy chociażby mega podstawowe np:
- zbadać czy masz paliwo w baku
- zbadać czy ktoś ci w nocy kół nie odkręcił
- zbadać czy akumulator w ogóle działa a przez to rozrusznik
- sprawdzić czy daje się przełożyć bieg w skrzyni biegów
2. Bodajże najważniejsze - szanując i swój czas ale i czas tych którym zadajesz pytanie - poświęcić trochę czasu na dobre opisanie problemu i tego co zrobiłeś aby zbadać obecny stan rzeczy i być może zadać dużo bardziej precyzyjne pytanie nawet jeśli będzie trzeba napisać o wiele więcej zdań, czyli zadać pytanie np tak:
"dlaczego mi samochód nie jedzie, pomimo, że: mam paliwo, rozrusznik ruszył i słychać że silnik pracuje, wciskam sprzęgło i ustawiam pierwszy bieg, dodaję lekko gazu a samochód nie rusza do przodu. Nie znam się na autach ale czy może być tak - że np uszkodzona jest skrzynia biegów albo sprzęgło albo jeszcze coś innego o czym już nie mam pojęcia ?"
ROZUMIESZ .... więc teraz odnośnie twojego pytania i problemu - przede WSZYSTKIM obejrzyj sobie ten poradnik:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/pu ... ednej.htmli za pomocą jednej diody LED cuda zdziałasz i sam sobie być może nawet pomożesz ale .... !!!
ale przede wszystkim panie kochany - no bez przesady no wykonaj tych kilka czynności samemu aby sprawdzić podstawy - bo wydaje się, że uruchamiasz tak "na szybko" jakiś większy projekt ale bez poczytania i co gorsze zrozumienia jak działają jego poszczególne składniki .....
więc żeby ktokolwiek mógł ci pomóc rozwiązać problem to pokaż że sam potrafisz najpierw sprawdzić czy masz paliwo w baku
w tym celu załóż oddzielny projekt - w Eclipse to 1 sekunda .... i postaraj się odpalić przerwanie timera! Jak wiesz trzeba ustawić jego konfigurację pracy, włączyć przerwanie .... no ale jak sprawdzić czy ono działa
i tu wracamy do jednej cudownej diody LED jako debugera - co za problem podłączyć sobie ją do jakiegoś pinu żeby migała w przerwaniu - oczywiście ustawić je tak aby częstotliwość była na tyle niska abyśmy widzieli okiem to miganie
a nie tak jak ty - że piszesz:
- zezwolenie na przerwanie mam ustawione zgodnie z notą
- ustawiłem tryb CTC zgodnie z notą
i tu ręce opadają bo dalej zadajesz znowu pytanie
"dlaczego samochód mi nie jedzie?" czyli "dlaczego mi wyświetlacz nie pokazuje temperatury?"
Rozumiesz ? nie piszę tego - żeby się z ciebie śmiać, żebym był zdenerwowany - aż tyle się rozpisałem - żeby pokazać ci DROGĘ - jaką należy iść w rozwiązywaniu problemów .... Jak to zastosujesz to sam zobaczysz że ci się to spodoba - bo sam rozwiążesz kupę z nich we własnym zakresie. I będzie dużo większa radocha ...
Jak widzisz aby wyświetlał wyświetlacz temperaturę to tak jak w tym samochodzie musisz sprawdzić nie tylko czy masz paliwo w baku ale jeszcze kupę innych rzeczy - a masz taką możliwość we własnym zakresie i pokazałem jak (przypominam obejrzyj ten poradnik do którego link podałem)
a na końcu - zapewniam cię - albo sam rozwiążesz problem albo zadasz już całkiem inne i konkretne pytanie
wbrew pozorom uczenie się zadawania pytań to też niezmiernie ważna rzecz - i jak widać też w tym staram się pomagać