Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 maja 2026, o 15:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sty 2016, o 18:09 
Użytkownik

Witam, mam kłopot z biblioteką lcd44780 z "BB" (wraz z poprawkami z ATNEL- uaktualnienie dla DVD).

Biblioteka nie zawsze inicjuje mi wyświetlacz LCD (pozostają zapalone czarne punkty).
Mój układ to: ATmega328P-AU z kwarcem 20MHz, wszystko na zaprojektowanym pcb.

Układ pracuje stabilnie i uruchamia się prawidłowo przy częstotliwościach kwarcu niższych np. przy 14,7456MHz lub 18,432MHz (przy takich sprawdzałem). Wymieniałem również wyświetlacz na inne z takim samym efektem tj. tylko przy 20MHz są kłopoty z inicjalizacją.
Dodam, że biblioteki z BB wykorzystywałem już w kilkunastu projektach i nigdy nie miałem problemów z ich stabilną pracą. Wszystkie projekty pracowały dotychczas przy niższych częstotliwościach kwarcu (maksymalnie 18,432MHz).

Sprawdzałem również "jakość" zasilania układu, poziom jak i czas jego narastania i jak dotychczas nie znalazłem nic podejrzanego. Nie przesądzam, że kłopot jest po stronie biblioteki ale sprawdzam wszystkie wersje. Może jednak problem jest po stronie projektu pcb.

Czy pan Mirek lub któryś z użytkowników forum testował tę bibliotekę przy takiej częstotliwości i jakie miał doświadczenia?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2016, o 18:20 
Użytkownik

A używasz pin RW?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 14 sty 2016, o 19:43 
Użytkownik

Zapomniałem tego dodać, tak, używam linii R/W. Używam ją we wszystkich swoich projektach.
W tym projekcje mam:
D4- PortC0
D5- C1
D6- C2
D7- C3
RS- PortD7
RW- PortB1
E- PortB2
Tak jak napisałem w poprzednim poście, biblioteka działa tylko raz na kilka uruchomień nie inicjuje LCD.

PostNapisane: 14 sty 2016, o 20:04 
Użytkownik

A zobacz czy będziesz miał ten efekt, jak wyłączysz używanie RW (musisz zmienić w bibliotece i zewrzeć na stałe do masy).

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 24 minutach ]

Moje pytania są związane z tym że jakiś czas temu dyskutowałem z Mirkiem na temat braku jednego dodatkowego opóźnienia w kodzie (teoretycznie wymaganego opóźnienie kilku cykli zegarowych). Jednak w bibliotekach Mirka wszystko działało z nawet maksymalnym kwarcem, bo kompilator tworzy kod nie do końca optymalny. Twój test z brakiem RW powie czy jest sen iść w tę stronę.
Co do działania biblioteki, to Mirek testował swoją bibliotekę nawet do 20MHz. Poniżej cytat z informacji od niego:
Cytuj:
przeszło mi testy z pracą nawet przy 20 MHz

PostNapisane: 15 sty 2016, o 11:41 
Użytkownik

Dziękuję z sugestie. Szczególnie za informację że p.Mirek testował nawet przy 20MHz. Spróbuję z wyłączonym RW. Ale na szybko to mi wygląda na to, że mam problem z "jakością" sygnałów na pcb+taśma LCD. Skrócenie tej ostatniej wyraźnie poprawia inicjalizację (rzadziej występuje błąd). Spróbuję również dodać kilka nop-ów w bibliotece szczególnie w miejscach zmiany sygnału Enable (E). Powinno pomóc jeśli wziąć pod uwagę to, że przy niższych częstotliwościach taktowania (gdy impulsy są dłuższe - oczywiście tylko te niezależne od delay-ów) układ mi działa bezbłędnie.

Strefa czasowa: UTC + 1