A! no i super - teraz jest krótki przejrzysty kod - zwróć uwagę - że twoje polecenie LEDx_TOG; jest jakby "procesem" który odbywa się co określoną ilość czasu, pomimo że pętla główna while(1) .... zapiernicza (sorki za wyrażenie) nadal jak motorek - czyli mamy odpalane procesy bez delaya i w sposób nieblokujący ...
no to teraz z tego punktu widzenia pomyśl jak taki mechanizm - takiego IF() zastosować dalej .... o ile do końca i w PEŁNI rozumiesz jak on działa .... i nie ma w razie czego wstydzić się przyznać - że jeszcze nie do końca np czegoś rozumiesz ...
ale dobra dalej ....
teraz chciałbyś mieć opóźnienie w pętli .... czyli mamy np taki przypadek:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i chciałbyś to zamienić na użycie z timerem

... no to przecież nie tak jak to wcześniej próbowałeś robić bo to wskazywało właśnie że gdzieś czegoś nie rozumiesz i dlatego prosiłem o powrót do początków czyli timera programowego z diodą ...
a zatem można to zrobić np tak (podkreślam - na przykład - co oznacza że można jeszcze na milion innych sposobów - żeby nie urodził się w głowie pomysł że tylko tak! ... ja chcę po prostu naprowadzić jak najprostszymi przykładami na dalsze już samodzielne myślenie i
kombinowanie w tym zakresie a nie wciskanie komuś (jak to robią na innych blogach)

że TYLKO tak się programuje
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oczywiście musisz pamiętać o tym, że jeśli to będzie działo się w pętli głównej to ładnie co jakiś czas wykona się ta operacja "coś tam coś tam" tak jak wyżej w pętli for .... ale !!! ale w międzyczasie po każdym wykonaniu mogą się jeszcze równolegle odbyć kolejne działania z innego timera programowego - a zatem już CAAAAAŁKIEM inaczej trzeba zacząć podchodzić do pisania kodu
a nie że weźmiesz sobie przykładowy kod z delayami - wpiszesz sobie w te miejsca jakiś tam Timer1 .... i co ? to tak jakbyś chciał zastąpić delaya innym delayem - czyli zatrzymać na chwilę wykonywanie innych procesów - a pewnie docelowo nie o to ci chodzi
więc jak widzisz - warto jeszcze troszkę poćwiczyć z diodami - bo one dają lepszy obraz - po prostu wymyślać sobie zadania dla takich 2-3 albo i 10 diod ... i kombinować np
chcę żeby najpierw mi migała pierwsza dioda LED co 100ms na timerze programowym 1, a gdy skończy to wtedy druga ma pomigać co 50ms na timerze 2, a w międzyczasie trzecia ma non stop migać co 400ms na timerze 3widzisz ? .... o taką metodą ćwiczymy sobie w najprostszy sposób timery programowe, trzeba sobie zacząć wyznaczać mniejsze cele i je ogarniać - a nie od razu rzucić się na przerobienie nawet niewielkiego kodu - ale bez zrozumienia jak to działa (albo gdy wydaje ci się tylko że wiesz jak to działa) bo nawet ten niewielki kod będzie wtedy dla ciebie za dużym głazem do podniesienia z tą technologią którą na razie znasz ok?
www.youtube.com/mirekk36 ]