Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 mar 2026, o 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: LCD problemy
PostNapisane: 13 sty 2016, o 13:13 
Użytkownik

Witam i pozdrawiam w nowym roku 2016.

Mam nowy problem nie potrafię przeskoczyć pewnego problemu w nauce obsługi LCD.
Nie mogę poradzić sobie z przypisaniem wyrazów z tablicy.
Wartość jest w pewien sposób przepisana ale wyświetla mi tylko jakąś liczbę dziesiętną zamiast danego słowa.
Czytam bb w kółko tematy z tym związane i mogę powiedzieć niektóre rozdziały już prawie recytuje tylko że pewnie źle wciąż to rozumuję.
Pewnie to prosta sprawa i większość się w tym momencie śmieje z mojego problemu lecz gdzie indziej mam poprosić o pomoc jak nie tutaj.
Drugim problemem jest to że nie rozumiem dlaczego kiedy warunek już jest nie prawdą nie zakończy się procedura.To też jest związane z LCD
Po puszczeniu przycisku warunek już nie jest spełniony a na wyświetlaczu zostaje nadal wyświetlony napis.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2016, o 13:20 
Moderator

ELEKTRON105 napisał(a):
Wartość jest w pewien sposób przepisana ale wyświetla mi tylko jakąś liczbę dziesiętną zamiast danego słowa.

Panie kochany, np panie kochany .... a jakiej ty funkcji używasz tu w kodzie do wyświetlania ?

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

do czego jest ta funkcja - patrząc już chociażby TYLKO na samą jej nazwę ?

Poza tym zajrzałeś do Bluebooka do rozdziału o LCD i do opisu tej funkcji ? Możesz sprawdzić co tam jest napisane ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Pomijam już to ....
ELEKTRON105 napisał(a):
char tab1[]={"czas""swiatlo""pompa""czyszczenie"};

Czy zajrzałeś do Bluebooka co to jest STRING w języku C ?

Zadaję te pytania - bo jakby zaczynasz coś robić z LCD ale czy poznałeś najpierw PODSTAWY jakie są potrzebne żeby się tym posługiwać ?

PostNapisane: 13 sty 2016, o 13:28 
Użytkownik

Wiem miałem wpisać
lcd_char ale zaraz mi podświetla błąd a do bb w tym rozdziale jestem od południa w niedzielę i już nie daję rady już mi się to wszystko miesza.
Jestem na etapie nauki, długo np.drążyłem tematy związane z multiplexowaniem i w końcu udało się teraz to rutyna żeby jakiś licznik zbudować ale ten temat to mnie chyba już przerasta.

PostNapisane: 13 sty 2016, o 13:59 
Moderator

ELEKTRON105 napisał(a):
Wiem miałem wpisać
lcd_char

Widzisz - hmmm jakby to powiedzieć - ale na pewno nie miałeś wpisać lcd_char() ..... to nie jest funkcja do wyświetlania stringów

Ja polecam jednak najpierw poczytać o podstawach czyli co to są stringi, ale też jak działają funkcje .... w tej bibliotece bo na żywo w książce je tworzę razem z tobą

Tyle, że jeśli pominąłeś rozdziały z podstawami to no nie ma co się dziwić, że wszystko ci się miesza i nie możesz zrozumieć za dużo z tego rozdziału

Funkcja do stringów to:

język c

PostNapisane: 13 sty 2016, o 14:59 
Użytkownik

Od samego początku miałem wpisane tak lcd_str(&tab1[1]); Bo sama nazwa str to skrót od string który używany jest w bibliotece później w nawiasie "&"do wpisania zawartości z komórki pamięci wartości z tablicy"tab1"w nawiasie []jest liczba który z tablicy pobrać tekst.Tak zrobiłem tylko że ciągle wyskakiwały mi błędy dlatego zacząłem kombinować na wszystkie sposoby i dlatego napisałem w końcu tak jak powyżej.Co do książki to nie opuszczam żadnych tematów może z czasem coś umknie.
Temat stringów jest opisany na 90 stronie i jeszcze raz go przeczytałem i dalej nie potrafię tego przejść.
Po przeczytaniu każdego rozdziału testuję różne zagadnienia i potwierdzam to co napisane tak wygląda moja nauka P.Mirku.

PostNapisane: 13 sty 2016, o 15:21 
Moderator

ELEKTRON105 napisał(a):
Od samego początku miałem wpisane tak lcd_str(&tab1[1]); Bo sama nazwa str to skrót od string który używany jest w bibliotece później w nawiasie "&"do wpisania zawartości z komórki pamięci wartości z tablicy"tab1"w nawiasie []jest liczba który z tablicy pobrać tekst.Tak zrobiłem tylko że ciągle wyskakiwały mi błędy

No to jakby mi wyskakiwały błędy - to zacząłbym od zadania pytania porządnie opisując problem to znaczy, pokazałbym jak to wpisałem i pokazałbym jakie błędy pojawiają mi się w konsoli po kompilacji

wtedy można pomóc - zamiast na zasadzie zgaduj zgaduli strzelać że jeśli z lcd_str() mam jakieś błędy to może spróbuję z lcd_int() a jak to nie zadziała to może spróbuję z lcd_char()

a więc zacznij od początku i pokaż jak to robiłeś z lcd_str() i jakie pokazywały ci się błędy przy kompilacji

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Cytuj:
Temat stringów jest opisany na 90 stronie i jeszcze raz go przeczytałem i dalej nie potrafię tego przejść.

Temat stringów to jeszcze inny problem, który cię spotka ja już użyjesz prawidłowo lcd_str() a to dlatego, że ty sobie walnąłeś super długiego stringa a wydaje ci się, że wyświetli ci się tylko jakaś jego część np:

char tab1[]={"czas""swiatlo""pompa""czyszczenie"};

czyli np "czas" .... a tak się nie stanie - no ale to temat na później ,..... rozwiązuj problemy po kolei a nie hurtowo wszystko naraz

PostNapisane: 13 sty 2016, o 16:21 
Użytkownik

Sprawa wygląda następująco program skopiowałem jeszcze raz skompilowałem i okazało się że błąd znikł.
Teraz sam nie wiem gdzie właściwie tkwił problem.
Za tą pomoc dziękuję a pewnie za nie długo pojawię się tutaj z nowym problemem.
Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1