ELEKTRON105 napisał(a):
Od samego początku miałem wpisane tak lcd_str(&tab1[1]); Bo sama nazwa str to skrót od string który używany jest w bibliotece później w nawiasie "&"do wpisania zawartości z komórki pamięci wartości z tablicy"tab1"w nawiasie []jest liczba który z tablicy pobrać tekst.Tak zrobiłem tylko że ciągle wyskakiwały mi błędy
No to jakby mi wyskakiwały błędy - to zacząłbym od zadania pytania porządnie opisując problem to znaczy, pokazałbym jak to wpisałem i pokazałbym jakie błędy pojawiają mi się w konsoli po kompilacji
wtedy można pomóc - zamiast na zasadzie zgaduj zgaduli strzelać że jeśli z lcd_str() mam jakieś błędy to może spróbuję z lcd_int() a jak to nie zadziała to może spróbuję z lcd_char()
a więc zacznij od początku i pokaż jak to robiłeś z lcd_str() i jakie pokazywały ci się błędy przy kompilacji
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]Cytuj:
Temat stringów jest opisany na 90 stronie i jeszcze raz go przeczytałem i dalej nie potrafię tego przejść.
Temat stringów to jeszcze inny problem, który cię spotka ja już użyjesz prawidłowo lcd_str() a to dlatego, że ty sobie walnąłeś super długiego stringa a wydaje ci się, że wyświetli ci się tylko jakaś jego część np:
char tab1[]={"czas""swiatlo""pompa""czyszczenie"};
czyli np "czas" .... a tak się nie stanie - no ale to temat na później ,..... rozwiązuj problemy po kolei a nie hurtowo wszystko naraz
www.youtube.com/mirekk36 ]