Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 cze 2026, o 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sty 2016, o 20:51 
Użytkownik

Witam!
W "Dawcy czasu - mikrostacja pogodowa" wykorzystuję czujnik BMP180 i DHT22. Gdy ich obsługę powierzam zdarzeniu RTC_EVENT() wszystko działała dobrze. Postanowiłem napisać zdarzenie dla każdego z nich ( BMP180_EVENT() i DHT22_EVENT() ) i zaczęły się schody tzn. zdarzenia działają, ale bardzo opóźniają pętlę główną programu co wydłuża czas do następnej synchronizacji np. ma być co 10min., a jest co 13 i im. dłuższe czasy tym opóźnienia większe. Proszę o sprawdzenie zdarzeń i prawidłowości wywołania funkcji callback.

bmp180.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

dht22.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

main.c
język c

język c

Funkcje własne wywoływane przez zdarzenie:
język c

język c

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2016, o 06:46 
Użytkownik

Witam.
Proszę o sprawdzenie prawidłowości rejestracji i wywołania w/w funkcji callback. Czy takie podejście do obsługi tych czujników jest słuszne i ma szansę działać prawidłowo. BMP180_EVENT() i DHT22_EVENT() wywoływane są w pętli while(1) bardzo wolno jak na szybkość obiegu tej pętli (nie wiem dlaczego). Dioda wstawiona w ciało eventa zmienia stan co ok. 0.5s. (powinna świecić non-stop tylko trochę słabiej). Próbowałem timerami programowymi zwolnić częstość odczytu z czujników w evencie do co 3s, ale to nic nie zmienia. W związku ze zwolnieniem pętli zmniejsza się tempo wywołań w pętli while(1)
język c
co bezpośrednio rzutuje na odliczanie czasu do synchronizacji. Miało być nie blokująco, a blokuje ;)
Pozdrawiam

PostNapisane: 5 sty 2016, o 10:08 
Użytkownik

Ja bym zaczął od sprawdzenia na którym EVENT'cie jest opóźnienie
Masz ich dodatkowo trzy
IR_EVENT();
BMP180_EVENT();
DHT22_EVENT();
Od tego bym zaczął.
najpierw wywal wszystkie 3 - sprawdź co ile odświeża czas potem dołóż pierwszego, itd.
Ograniczy to w szybki sposób zakres poszukiwania błędu.

PostNapisane: 5 sty 2016, o 10:20 
Użytkownik

iwi napisał(a):
Ja bym zaczął od sprawdzenia na którym EVENT'cie jest opóźnienie
Masz ich dodatkowo trzy
IR_EVENT();
BMP180_EVENT();
DHT22_EVENT();
Od tego bym zaczął.
najpierw wywal wszystkie 3 - sprawdź co ile odświeża czas potem dołóż pierwszego, itd.
Ograniczy to w szybki sposób zakres poszukiwania błędu.

Dzięki. Wprowadzenie dwóch eventów BMP180_EVENT() i DHT22_EVENT() rozłożyło synchronizację. Pozostałe eventy są bez wpływu na nią:
RTC_EVENT(), UART_RX_STR_EVENT(uart_buf), IR_EVENT().

PostNapisane: 5 sty 2016, o 11:16 
Użytkownik

a spróbuj jeszcze sam BMP180_EVENT()??
oraz potem sam DHT22_EVENT() - bo jeden z nich spowalnia a nie oba na raz.

PostNapisane: 5 sty 2016, o 11:37 
Użytkownik

iwi napisał(a):
a spróbuj jeszcze sam BMP180_EVENT()??
oraz potem sam DHT22_EVENT() - bo jeden z nich spowalnia a nie oba na raz.

Próbowałem wczoraj. Obie spowalniają, ale pojedynczo dużo bardziej DHT22_EVENT() niż BMP180_EVENT(). Jedynie ich zakomentowanie w while(1) przywraca sprawność programu. Może jest jakiś problem z wywoływanie callbacków, którego nie widzę?

PostNapisane: 5 sty 2016, o 12:44 
Użytkownik

tak mi się nasuwa jeszcze pytanie - a co jest jak zostawisz sam EVENT DTH22 i zakomentujesz tą linię
// dht_gettemperaturehumidity(&temperature, &humidity);

co prawda nie pobierze Ci wyników, ale pokaże czy callback spowalnia czy nie

PostNapisane: 5 sty 2016, o 15:07 
Użytkownik

Cytuj:
tak mi się nasuwa jeszcze pytanie - a co jest jak zostawisz sam EVENT DTH22 i zakomentujesz tą linię

Dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie. To jest dobry pomysł z zakomentowaniem operacji dokonania pomiaru. Gdy wrócę do domu wieczorem (ok. 21) przetestuję i dam znać. Nie bardzo mi się podoba sekwencja: DHT22_EVENT() -> pomiar -> callback -> odczyt. Musi być przecież odpowiedni czas na start pomiaru i odczyt. Dobrze by było może zainicjować pomiar w czasie eventu, ale wywołanie funkcji callback odwlec w czasie, aby czujnik zmierzył (potrzebuje ok. 2, sekund tak wyczytałem). Ale eventy nadchodzą tak szybko... Zmiany wilgotności czujnik rejestruje, ale z dużym opóźnieniem są wyświetlane gdy czynnik sprawczy już nie działa co może świadczyć o problemach z czasami pomiar-odczyt. Przykładowy blokujący kod w c dla tego czujnika obejmuje pomiar i opóźnienie 1500ms w pętli while(1).

PostNapisane: 5 sty 2016, o 20:26 
Użytkownik

iwi napisał(a):

Sprawdziłem. Oba eventy spowalniają program, niezależnie co jest w ich ciele. Zakomentowanie pomiarów ciśnienia i wilgotności nic nie zmienia.

PostNapisane: 5 sty 2016, o 23:14 
Użytkownik

Po 1: Wprowadź sobie kilka timerów programowych lub jeden wielki 32 bitowy i w eventach czytaj czujniki co określony czas (niewiem jakiego potrzebujesz może być 10ms może być 10s) teraz wszystko jest aktualizowane "ile pętla dała :D "
Po 2: DHT22 wymaga aktualizacji jak już wspomniałeś co nie mniej niż 1.5s - to wieczność. Wywal je i jak już mówiłem odczyty rób z uwzględnieniem timera. Można też bardzo ładnie te czujki obsłużyć przerwaniami i jednym globalnym timerem programowym - ale o to już nie męczę bo to bardziej skomplikowane.
Po 3: Typy zmiennoprzecinkowe też zwalniają jednak gdy będzie całość czytana co określone interwały czasowe to nie powinno być to wielkim problemem.

PostNapisane: 5 sty 2016, o 23:42 
Użytkownik

krafin napisał(a):
Po 1: Wprowadź sobie kilka timerów programowych lub jeden wielki 32 bitowy i w eventach czytaj czujniki co określony czas (niewiem jakiego potrzebujesz może być 10ms może być 10s) teraz wszystko jest aktualizowane "ile pętla dała "
Po 2: DHT22 wymaga aktualizacji jak już wspomniałeś co nie mniej niż 1.5s - to wieczność. Wywal je i jak już mówiłem odczyty rób z uwzględnieniem timera. Można też bardzo ładnie te czujki obsłużyć przerwaniami i jednym globalnym timerem programowym - ale o to już nie męczę bo to bardziej skomplikowane.
Po 3: Typy zmiennoprzecinkowe też zwalniają jednak gdy będzie całość czytana co określone interwały czasowe to nie powinno być to wielkim problemem.

Bardzo dziękuję. Zaraz ogarnę eventy timerami i dam znać. Napisz proszę o tej bardziej skomplikowanej obsłudze DHT22 - mam otwarty umysł i myślę, że ogarnę temat z Twoją oczywiście pomocą (będę wdzięczny). Rozumiem, że LED_TOG co 300-500ms w pętli while(1) obciążonej kilkoma eventami to normalne zjawisko?

PostNapisane: 6 sty 2016, o 22:16 
Użytkownik

Co do DHT to działało to w ten sposób że timer 1 był skonfigurowany jako ICP i wyzwalany zboczem opadającym. W obsłudze przerwania porównywałem wartość aktualną timera z poprzednią, dzięki czemu wiedziałem ile trwał jeden bit i czy był on 1 czy 0. Właściwie po sekwencji startu całość działała "automatycznie" i po odebraniu 40 bitów była ustawiana flaga i w pętli już można było odczytać gotową temperaturę.
Co do 1 obiegu pętli to raczej nie jest to ok. chyba że tak zmula ci obsługa NTP. Po co pobierać czas non stop starczy raz na kilka sekund czy nawet minut.

PostNapisane: 7 sty 2016, o 09:34 
Użytkownik

krafin napisał(a):
Co do 1 obiegu pętli to raczej nie jest to ok. chyba że tak zmula ci obsługa NTP. Po co pobierać czas non stop starczy raz na kilka sekund czy nawet minut.

Dziękuję. Czas nie jest pobierany non-stop tylko w odstępach określonych w funkcji GetNTPEvent(...). Niestety po włączeniu do pętli while(1) eventów BMP i DHT22 timer programowy, który napędzał odliczanie w tej funkcji czasu do synchronizacji całkowicie się rozjechał. Postanowiłem nie walczyć z tym problemem (po wielu próbach) i do odliczania czasu wdrożyłem timer sprzętowy.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1