Witam.
Na początku zaznaczę, że jestem początkujący. Chcę dogadać się po SPI z układem MCP3004 (przetwornik adc). Do kanału wejściowego adc podpinam potencjometr. Komunikacja niby działa ale w wyniku dostaję zera i po przekroczeniu pewnej wartości jest skok do jakiejś dużej wartości i żadnej pośredniej wartość. Dodatkowo układ dokładnie odwrotnie reaguje po podłączeniu napięcia wejściowego do kanału drugiego. Przyszło mi do głowy że może błędnie skonfigurowałem wejście układu zamiast single ended włączyłem pomiar różnicowy, zamieniłem wartości ale nic to nie dało. Tworząc program skorzystałem z gotowych programów do obsługi spi i wyświetlaczy 7seg z książki p. Kardasia.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
cy1 to zmienna dzięki której mogę wyświetlać wartości na wyświetlaczy 7 seg. układ zapatrzony w niezbędne kondensatory i stabilizator. Docierają do niego wszystkie niezbędne napięcia. Bardzo proszę o pomoc.
DS do MCP3004:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 21295C.pdf