Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2025, o 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2012, o 21:19 
Moderator

Antystatyczny napisał(a):
Witam.

W książce p. Mirka jest bardzo zgrabny algorytm inicjalizacji wyświetlacza HD44780 (ja mam KS0066). Przeglądam notę katalogową mojego klona i nijak nie potrafie rozgryźć potrójnego wysłania 0x03 do niego podczas inicjalizacji. Pierwsza "trójka ustawia tryb 2 liniowy i włącza wyświetlacz, ok... A pozostałe dwie "trójki"? Z tego, co widze w nocie producenta, trafiają w nieznaczące bity. Bardzo proszę o jakieś łopatologiczne wyjasnienie.
Pozdrawiam.

Tzn ja nie wiem za bardzo czego kolega nie widzi ;) ale może proszę spojrzeć jeszcze raz na obrazki poniżej - może coś się wyjaśni ? ;)

Obrazek

Obrazek

to o te "trójki" chodzi ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Mam tylko nadzieję, że zassał kolega uaktualnienie do LCD z naszej strony?

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

bo tam jest właśnie nowy plik hd44780.c w którym dokładnie jest mała poprawka jeszcze tylko w funkcji INIT.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 22:06 
Moderator

Raz jeszcze przeanalizowałem notę producenta posiadając juz nowe przemyślenia. Bit B4 włącza tryb 4 bitowy, po co zatem bit B5?

Ja tak nie za bardzo wiem czy my przypadkiem w ogóle o tym samym mówimy ? ;) Skoro podaję dane z noty producenta, i wyjaśniamy to proponuję się przede wszystkim trzymać tych oznaczeń które są na tych rysunkach

tymczasem kolega coś mówi o jakimś bicie B5 .... nie za bardzo wiem do czego to odnieść - może do jakiejś innej noty PDF, którą kolega posiada a ja jej nie widzę :( .... tak to nie podpowiem za bardzo dalej bo po prostu nie wiem co ...

Ale jeśli kolega się odniesie do oznaczeń, które są i w książce i tu na obrazkach to będzie mi łatwiej coś podpowiedzieć

może chodzi o bit D4 i D5 ? ;) .....

no to przecież na jednym z obrazków widać na dole tabeli co znaczy bit D4 ustawiony na 1

za to bit D5 - hmmmm to chyba oczywiste że oznacza polecenie (komendę) "Function Set" bo cóż by innego ?

PostNapisane: 31 lip 2012, o 22:24 
Moderator

No zablokowane bo trzeba pakować takie rzeczy np do ZIP albo RAR. Ale ok jeśli kolega ma w nocie to samo tylko inne literki to OK - mówimy o tym samym - to teraz słucham ;) czego kolega nie rozumie ?

Napisałem wyżej że bit D5 (B5) - oznacza komendę "Function SET" przesyłaną do wyświetlacza a bit D4 (B4) to jakby argument tej komendy ;)

PostNapisane: 31 lip 2012, o 22:43 
Moderator

Zaraz zaraz, spójrz może najpierw jeszcze raz na notę PDF, rysunek / algorytm inicjalizacji

czy nie widzisz tam że po kolei trzeba przesłać te trójki ??? trzy razy

no i w poprawionej wersji biblioteki masz przecież właśnie to :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

możesz to przeanalizować ??? skorelować z tymi rysunkami co podałem wyżej ???

bo podałeś znowu jakieś cytaty z książki, których w ogóle nie mogę znaleźć więc znowu nie wiem o czym piszesz ... ale jak mówię zobacz teraz ten kod w funkcji INIT i porównaj z rysunkami wyżej.

PostNapisane: 31 lip 2012, o 22:52 
Moderator

Widzę, że trzeba je wysłac trzy razy, ale nie rozumiem dlaczego! Wiem, że taqk ma być, ale chcę to rozumieć.Moje rozumowanie jest błedne?

A no dobrze ;) ale teraz dopiero rozumiem o co chodzi w pytaniu .... Pewnie że to nie błąd że ktoś chce wiedzieć dlaczego tak ma być że trzy razy

Ale myślę, że to pytanie to już kolega musiałby bardziej zadać twórcom sterownika HD44780 ;) przecież oni go stworzyli, tak sobie wymyślili że ma być, i opisali to w PDFie do sterownika podając co trzeba zrobić krok po kroku żeby włączyć tryb 4 bitowy albo 8-bitowy

Przecież ten algorytm inicjalizacji nie pochodzi z mojej głowy, ani z głowy innego użytkownika tych wyświetlaczy. Co więcej nie ma żadnej innej opcji. Producent pokazuje co programista ma zrobić po kolei żeby uzyskać wybrany tryb i to wszystko.

Tzn ja głębiej nie wnikam, a nawet w oryginalnych notach dla HD44780 nie znajdziesz wyjaśnienia dlaczego akurat takie kroki trzeba podjąć ;) to już jak pisałem wyżej - do stwórców tego sterownika pytanie.

No chyba że jeszcze coś źle zrozumiałem w twoim pytaniu ?

PostNapisane: 31 lip 2012, o 23:04 
Moderator

Ok, teraz wiem, że mam na sztywno wysłać trzykrotnie 0x03. Tak sobie wymyślił producent. Mam notę katalogową i takiej informacji w niej nie widzę. Jestem ciekaw...JAKIM cudem programista ma się domyślić, ze własnie taki zestaw rozkazów należy przesłać :) Panie Mirku, Pan sam do tego doszedł, czy znalazł w internecie?

Mirek - Mirek jestem ;) a nie tam zaraz Panie Mirek ;)

a co do informacji hmmm ależ to jest albo w każdej nocie do LCD albo ... po prostu może nie wiesz o tym, że sterownik HD44780 to już jest strasznie stary grzyb .... ma wiele wiele lat. Do dzisiaj jednak mnóstwo firm produkuje jego przeróżne klony dlatego różnią się one np czasami dostępu - oczekiwania itp

ale sposób sterowania od lat jest ten sam, jeśli więc trafiła ci się uproszczona wersja noty PDF twojego LCD a wiesz że oparty on jest o sterownik HD44780 (bo taki masz) ;) ... a nie inny to już twoja głowa w tym aby zajrzeć gdzieś do netu i poszukać jak się go inicjalizuje.

Tylko ty pewnie zobaczyłeś jakieś tam tajemnicze oznaczenie typu K066 i wydawało ci się że ty masz sterownik K066 a nie HD44780 ;) .... ale teraz już będziesz wiedział że praktycznie ciężko spotkać w sprzedaży wśród popularnych LCD alfanumerycznych takie które by nie były klonami HD44780 ;) ----- a wszystkie je tak samo się inicjalizuje. Ja już około 15 lat temu inicjalizowałem pierwszy raz w życiu taki LCD .... a już wtedy HD44780 to był staroć ;)

PostNapisane: 31 lip 2012, o 23:08 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Ok, teraz wiem, że mam na sztywno wysłać trzykrotnie 0x03. Tak sobie wymyślił producent. Mam notę katalogową i takiej informacji w niej nie widzę. Jestem ciekaw...JAKIM cudem programista ma się domyślić, ze własnie taki zestaw rozkazów należy przesłać :) Panie Mirku, Pan sam do tego doszedł, czy znalazł w internecie?

Podaj adres do tej noty. Wyszukałem pierwszy lepszy pdf, wyraźnie wypisany algorytm i 3 krotne wpisanie xx11

A dokładnie 0011, nie popatrzyłem dokładnie ;)

PostNapisane: 1 sie 2012, o 21:27 
Użytkownik

Procedura inicjalizacji wyświetlacza nie różni się od standardu tak bardzo. Trzeba odczekać 30ms od włączenia zasilania i ustawiasz już parametry pracy wyświetlacza. W tabeli z ustawieniami LCD masz podane czasy ile trzeba czekać po każdej komendzie. Tyle ja wyczytałem.

Czy zaglądałeś do tego wątku?:
http://forum.atnel.pl/topic1144.html

PostNapisane: 1 sie 2012, o 21:32 
Moderator

Zerknie ktoś do tej noty? Inicjalizacja wyświetlacza jest na stronie 13 :) Moim zdaniem jest mało czytelna/różni się od inicjalizacji HD44780. Prosze mnie poprawić jesli się mylę.

No tak różni się ten rodzaj inicjalizacji ;) a skoro tak i trafiłeś na takiego dziwoląga to znaczy, że powinieneś dostosować tę procedurę inicjalizacyjną do niego konkretnie - dokładnie wg noty ;)

PostNapisane: 1 sie 2012, o 21:57 
Moderator

Mirek, czyli Twój sposób mam uznać za błędny (dla mojego wyświetlacza) i napisać własną procedurę? Testowałem ten wyświetlacz w BASCOM i działał bez zastrzeżeń. Zaczynam miec ochotę napisać bibliotekę dla ludzi korzystających z klonów HD44780...

Jestem trochę skonsternowany teraz ;) bo już nie wiem czy tobie działa ta biblioteka i inicjalizacja ode mnie z książki czy nie ? ;)

jeśli nie działa - to musisz zrobić na pewno wg własnej noty bo to zawsze PODSTAWA PODSTAW.

Ale jeśli działa ci ta biblioteka oraz standardowe sterowanie z Bascoma, które zresztą dokładnie identycznie inicjalizuje LCD to w czym problem ????

Nie za bardzo rozumiem jak można uznać za błędną (dla własnego wyświetlacza) bibliotekę, która z nim działa bezbłędnie ;) jeśli ci działa.

A jeśli nie działa - ???? no to skąd to pytanie - wtedy chyba to oczywiste że ten sposób opisany przeze mnie tzn kod po aktualizacji - no nie jest przeznaczony dla twojego wyświetlacza.

Sorki że tak piszę ale pewnie znowu nie rozumiem być może twojej intencji/pytania ;)

Z tym że to co ja opisałem to TYPOWY sposób dla HD44780 ..... a że na rynku jak pisałem wyżej po tylu latach namnożyło się SETKI jak nie tysiące klonów takich sterowników to ty się dziwisz że czasem niektóre mogą inaczej działać? To wprawdzie raczej rzadkość - ale jeśli ci nie działa to znaczy że trafiłeś na taką rzadkość

no i na koniec - ta inicjalizacja na str.13 w tym PDF'ie przypomina bardziej inicjalizacację trybu 8-bitowego ze not typowych sterowników HD44780. Natomiast nie ma w tej twojej nocie rozgraniczenia na inicjalizację dla trybu 4-bit i dla 8bit. Nie zauważyłeś tego ????

Niestety - nota PDF to podstawa ale czy myślisz że wszystkie noty PDF na świecie są idealne ??? ;)

Mirku, po zerkni.ęciu w notę mojego wyświetlacza widzisz sens wysyłania trzech "trójek"?
Mnie się wydaje, że muszę postapić inaczej. Wysłać komendę "4bit mode", a potem ustawię opcje kursora itp.

No i dlatego ci pisałem wyżej, że jeśli nie działa ci inicjalizacja ode mnie dla typowych HD44780 to czy to dziwne że trzeba próbować robić wg własnej noty ?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

aż jestem ciekaw czy to ruszyło u ciebie czy nie ?

PostNapisane: 2 sie 2012, o 08:03 
Moderator

A no to rozumiem - zrobić totalnie własną bibliotekę od podstaw to oznacza zrozumienie tematu w największym stopniu ;) ale z czystej ciekawości - tak na żywca tego przykładu z książki nie sprawdzałeś z takimi bibliotekami jak są ?

PostNapisane: 2 sie 2012, o 08:33 
Moderator

... obrałem sobie za punkt honoru napisanie własnej biblioteki ;)

Bardzo mi się podoba takie podejście ;)

PostNapisane: 2 sie 2012, o 20:58 
Moderator

Pewnie że można adresować resztę komórek DDRAM, można też korzystać ze sprzętowego przesuwania.... można ... tylko to jest masakra ;) i praktycznie nikt tego nie robi. Tym bardziej, że klony między sobą różnią się tą funkcją SHIFT a czasem ona w ogóle nie działa, a jak działa to i tak jest ograniczona ilością tej pamięci - szkoda nawet o tym pisać ;) ale dla wprawki możesz się pobawić.

Wszystko można zrobić programowo z procka bez większych przeszkód ;) i będą lepsze efekty - popatrz sam:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/02/lc ... fekty.html

PostNapisane: 2 sie 2012, o 21:21 
Moderator

W miarę usuwania błedów w bibliotece, moja coraz bardziej wygląda jak Twoja. Trochę mnie to martwi, bo liczyłem na to, że napisze coś własnego, a tymczasem bedzie to wyglądało jak klon Twojej.

Hahaha wiesz bo to jest taki łańcuszek szczęścia, moja biblioteka też pewnie wygląda podobnie do innej, a tamta jeszcze do innej i tak dalej ;) więc nie masz co się martwić - to co zdobywasz pisząc sam od podstaw - tego ci nikt nie odbierze ;)

PostNapisane: 2 sie 2012, o 21:26 
Użytkownik

.... ot właśnie święte słowa ....

Ale w chinach też klonują swoje klony :)

pamiętaj że każdy klon wszystkiego jest zawsze 2 razy prostrzy od poprzednika :)

PostNapisane: 2 sie 2012, o 21:54 
Moderator

Mam jeszcze pewien mały kłopot ze zrozumieniem czegoś. Deklaruję funkcję void LCD_CH(unsigned char CH). Wprowadzam "A" do tej funkcji, a następnie wywołuję funkcję write_data(uint8_t data) FUnkcja oczekuje inta, a dostaje char...Czy to sie nie pogryzie?

Po pierwsze skoro używasz AVR GCC i na standardowych ustawieniach to porzuć to pisanie

unsigned char

i pisz dalej zawsze

char

bo w opcjach domyślnie jest konwersja char do unsigned char .... a w przyszłości zaoszczędzi ci to paru problemów o których teraz nie będę się rozpisywał

LCD_CH() ...warto byłoby podpowiedzieć do czego jest ta twoja funkcja bo przecież jej nazwa nic nie mówi - można niby może hmmm tylko zgadywać że ma ona wysłać pojedynczy znak. Ale dlaczego dalej piszesz że wprowadzasz "A" do tej funkcji ??? tzn wprowadzasz "A" w cudzysłowach ?????? A wiesz czym się różni w C zapis

'A'

od

"A"

????? bo różni się i to bardzo - sprawdź to - ale ok jakby tego było mało dalej piszesz o kolejnej tajemniczej funkcji:

write_data(uint8_t data) FUnkcja oczekuje inta

i co ciekawe opisujesz że ta funkcja rzekomo oczekuje inta ???? jakiego inta ??? ja tu nie widzę żadnego inta. Tzn po pierwsze wypadałoby pisać że oczekuje typu int to może lepiej byśmy się rozumieli (lepiej się trzymać słownictwa technicznego chcąc się szybciej dogadywać) .... A tak to mogę tylko zgadywać - bo co dla ciebie typ

uint8_t

to to samo co

int

?????

a dalej piszesz że dostaje char (hahahaa normalnie ledwo nadążam) podczas gdy wyżej pisałeś unsigned char - więc już nie wiem czy chodzi ci o niezgodność typów czy o co ???? Dla mnie to tak zaplątane pytanie, które jeśli nie jest poparte kawałkiem kodu co tam wyrabiasz - to sorki ale tylko można bawić się w zgaduj zgadulę

opisz jaśniej i pokaż fragment kodu co robisz - wtedy szybciej uda się podpowiedzieć coś

PostNapisane: 2 sie 2012, o 22:25 
Moderator

Jest fajnie napisana, ale nużyło mnie czytanie absolutnych podstaw.

Ja oczywiście nie zmuszam do czytania od podstaw, ale już TYLU czytelników się przejechało na tym, że nie przeczytali chociaż RAZ , jeden jedyny RAZ całej tak na sucho - nawet do poduszki, tylko na wyrywki. A ilu było takich, którzy dokładnie pisali mi w mailach to co ty, że nie chciało im się czytać podstaw a potem okazywało się że niestety - tych podstaw nie znali. I ja widzę że z twoich pytań przeraźliwie to właśnie wychodzi - nie obraź się - bo nie mówię żeby ci dogadać, ale tak jest.

No różnica pomiędzy apostrofem a cudzysłowem jest TAK FUNDAMENTALNĄ podstawą, że SZOK! (oczywiście że jest w książce i to w kilku miejscach) .... ale to nie wszystko, to jak wpisujesz i potem jak pytasz o oczekiwanie na tego INT'a to wybacz - ale wydaje mi się, że znowu tak TOTALNE PODSTAWY jak typy danych nie są ci znane a jeśli już to tak po łebkach :( ..... więc nie wiem jakich Ty podstaw nie chciałeś czytać ..... ??? Naprawdę się zastanawiam nad tym mocno

Tu własnie kuleję. Brak wiedzy uniemożliwia mi sprawne przekazanie istoty problemu.

No właśnie o to chodzi - ale tą wiedzę masz w tej książce - i jeśli wcześniej już miałeś jakiś kontakt z programowaniem to powinno ci być łatwiej przejść i zrozumieć te podstawy, które jak piszesz cię nużyły i nie przeczytałeś. No bez tego ANI RUSZ DALEJ na POWAŻNIE niestety :(

Przekazuję znak A jako char (wpisałem "A" w argument funkcji)

Teraz ci nie będę tłumaczył od nowa (bo masz w książce) ale jeśli ustalasz że argument ma typ char a ty przekazujesz mu znak "A" ale w cydzysłowach to po pierwsze UWAGA!!!!!! masz WARNINGI od kompilatora a ty zdaje się je wszystkie ignorujesz ??? czyli też w książce nie doczytałeś co piszę i powtarzam wielokrotnie, szczególnie na początku drogi w C traktuj KAŻDY najdrobniejszy WARNING jako BŁĄD i pozbądź się go przed wgraniem wsadu do procka. Tylko nie myśl, że powtórne puszczenie kompilacj i po którym znikają warningi jest tu rozwiązaniem ,,,, nie licz na to . W skrócie "A" to panie kolego jest łańcuch tekstowy w C i składa się z dwóch znaków. Jeden to A natomiast drugi ..... Ale nie - no tu kłaniają się tablice w C, czyli kolejna podstawa podstaw :( i tzw C-String'i

Następnie ta funkcja wywołuje następną, która oczekuje INT'a. Oczywiście sprawdzę różnicę pomiędzy apostrofami i cudzysłowem. Znajdę to w Twojej książce, czy mam od razu szukać w internecie? przyznaję, że nie czytałem jej od A do Z.

No to na zakończenie opowiem po raz kolejny przygodę z pewnym czytelnikiem bo ona obrazuje to co ty zrobiłeś i przez to ile czasu sam tracisz niepotrzebnie i się męczysz mając wszystko w książce.

Otóż napisał mi kiedyś maila dość ostrego w tonie jeden czytelnik, który zarzucił mi, że reklamuję że książka dla początkujących, że on liczył że dowie się jak w podstawowy sposób działać z timerami a tu LIPA, nic takiego w tej książce nie znalazł ... jak tak można - pisał - będąc wzburzonym

a ja mu na to odpisałem,

"A czy przeczytał Pan chociaż RAZ całą książkę od A do Z??? pytam ponieważ ja mam dosyć nietypowy dla innych tego typu publikacji plan dydaktyczny, i pomimo że mówię o tym to i tak na początku nikt nie wierzy i nie chce najpierw spróbować"

oczywiście odpowiedział mi czytelnik, że nie czytał całości bo jest już trochę zaawansowany i pominął pewne rozdziały

to ja się go pytam no dobrze "A Czytał Pan rozdział o multipleksowaniu wyświetlaczy LED ???"

a on na to:

"ależ nigdy w życiu! ja tych wyświetlaczy nigdy nie użyję bo to badziewie! mnie będą interesowały później TYLKO i WYŁĄCZNIE wyświetlacze kolorowe i graficzne a nie te z epoki kamienia łupanego, więc po co miałem czytać ten rozdział ?"

No i tu wymiękłem ..... piszę mu, "Szanowny Panie, to żeby Pan do końca mógł ocenić moją książkę po raz ostatni proszę, zapraszam - do przeczytania jej od A do Z, ale na początek niechże Pan sięgnie do tego rozdziału o multipleksowaniu. TOŻ ja nie opisuję ćwiczeń dlatego żeby kogoś namawiać do stosowania tego co w ćwiczeniu, nie po to żeby reklamować najnowszą technologię ? nie po to żeby czytelnik miał to zaraz zastosować u siebie w projekcie. Panie kochany mnie osobiście najlepiej uczyć się na żywych i ciekawych przykładach - i dopiero w tych rozdziałach pokazuję praktykę tego co było w pierwszej części książki - gdzie mało było przykładów bo takich abstrakcyjnych rzadko kto zrozumie - a tu są na działającym układzie prostym, który każdy może sprawdzić. I w tym rozdziale akurat jest mnóstwo o timerach przy okazji ale i o odczycie danych z pamięci FLASH itp.... Jeśli uzna Pan że jednak coś w tym rozdziale jest co Pana interesowało to proszę jednak się cofnąć i całą po kolei przeczytać JEDEN raz a potem do mnie napisać i skrytykować"

nie odpisywał jakiś czas - a jak odpisał - to otrzymałem przeprosiny bo okazało się że czytając po kolei znalazł odpowiedzi na setki swoich pytań ... oczywiście zrodziły się jeszcze inne - ale te na spokojnie sobie czasem wyjaśniamy

------------------

ok rozpisałem się - ale Ty panie kolego widzę zrobiłeś ten sam błąd tylko że nieco gorszy bo pominąłeś PODSTAWY - i pokazałem ci jakie - powiedz mi teraz patrząc w forumowe oczy że nie mam racji ?

PostNapisane: 2 sie 2012, o 22:45 
Moderator

Przyjmuje krytykę z pochyloną głową... Wracam do książki! Pragnę przeprosić za zawracanie głowy "pierdołami". Starałem się tego nie robić, ale nagle mnie "przypiliło" :)

Ale po to jest forum, żeby pytać - nawet jeśli chodzi o pierdółkę ;) co najwyżej czasem wspomnę komuś że np musi doczytać to czy tamto jeśli widzę że braki są większe i nie da się prosto wyjaśnić pewnych rzeczy ...

Więc to tak na prawdę nie krytyka żadna - tylko też prośba żeby spróbować jak działa ten mój przekaz - chociaż wiem że też na pewno nie do każdego z tym trafię

No i wiem że ja jako wydawca zrobiłem mega BABOLA bo książka nie ma czegoś takiego jak SKOROWIDZ :( i za to przepraszam najmocniej ze swojej strony.

PostNapisane: 2 sie 2012, o 22:57 
Moderator

Jedyne, co może razić, to wszędobylskie literówki.

Taaak to kolejny błąd świeżo upieczonego wydawcy, kupa kasy na redakcję i dobór złych redaktorów :( .... Na szczęście w drugiej książce jest już nie do porównania i sami czytelnicy to piszą - no ale niestety okupione to zostało taką a nie inną ceną końcową książki :(

PostNapisane: 2 sie 2012, o 23:10 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Taaak to kolejny błąd świeżo upieczonego wydawcy, kupa kasy na redakcję i dobór złych redaktorów :( .... Na szczęście w drugiej książce jest już nie do porównania i sami czytelnicy to piszą - no ale niestety okupione to zostało taką a nie inną ceną końcową książki :(

Mirku bo źle kombinujesz (że się tak wyrażę) ....... na forum jest kilku redaktorów którzy pewnie po podpisaniu cyrografu, z wielką przyjemnością podjeli by się takiego zadania ;)

PostNapisane: 2 sie 2012, o 23:22 

Przecież masz sklep Atnela, zajrzyj.

PostNapisane: 2 sie 2012, o 23:31 

Tu masz spis księgarń w których powinna być http://www.atnel.pl/nasze-ksiegarnie.html

Może znajdziesz swoje miasto. :P

PostNapisane: 3 sie 2012, o 00:15 
Moderator

Ja się tylko dziwię, dlaczego do dzisiaj nikt nie skorzystał z kuponu rabatowego, hmm może niedużego ale wprost od Pana Herrrrrmana z naszej strony głównej atnel.pl ??? przecież wystarczy kliknąć w pierwszy link NEWSÓW ;)

http://atnel.pl/nowosci-szczegoly-45.html

minęło już troszkę czasu odkąd zawitał Pan Herman na naszej witrynie a ludzie kupują książki i nie korzystają z tego kuponu a on niedługo się kończy..

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Malutki_27 napisał(a):
Mirku bo źle kombinujesz (że się tak wyrażę) ....... na forum jest kilku redaktorów którzy pewnie po podpisaniu cyrografu, z wielką przyjemnością podjeli by się takiego zadania ;)

Ale zapewniam Cię, że to nie jest tak jak myślisz :( .... i nie chodzi tu jakby o cyrograf a przynajmniej nie tylko .... Pierwszy raz można powiedzieć że miałem redaktora "z łapanki" czyli łapałem co się da żeby tylko w końcu się książka ukazała bo w pewnym momencie wcześniejszy redaktor zrezygnował tuż przed wydaniem i miałem KLOPS.... Co każdy widzi.

Drugi raz już się inaczej do tego zabrałem i przykro mi ale nie udałoby się tego zrobić z osobą, która nie zajmuje się tym zawodowo na co dzień, nie robi tego od wielu lat i nie ma na swoim koncie konkretnych osiągnięć, które można sprawdzić. Więc to nie takie hop siup niestety - tym bardziej, że redaktor też musi się znać co nieco na składzie drukarskim bo musi współpracować bezpośrednio z kolejną osobą (hmm firmą) która robi TYLKO skład książki.

Nauczony doświadczeniem pierwszej książki już nigdy nie powtórzę tego błędu - a na prawdę to nie jest łatwa robota. Bo jak nie wyłapiesz Pan w 400 stronach błędów w dwóch pierwszych czytaniach to już w trzecim prawie nie widzisz tych które zostały - a kolejnych czytań ten sam redaktor już w zasadzie nie robi albo nie powinien robić. Teraz do ja się już sporo dowiedziałem na te tematy panowie ....

PostNapisane: 3 sie 2012, o 00:38 

mirekk36 napisał(a):
Ja się tylko dziwię, dlaczego do dzisiaj nikt nie skorzystał z kuponu rabatowego, hmm może niedużego ale wprost od Pana Herrrrrmana z naszej strony głównej atnel.pl ??? przecież wystarczy kliknąć w pierwszy link NEWSÓW ;)

http://atnel.pl/nowosci-szczegoly-45.html

minęło już troszkę czasu odkąd zawitał Pan Herman na naszej witrynie a ludzie kupują książki i nie korzystają z tego kuponu a on niedługo się kończy..

Nie chcemy Cię pozbawiać zysków :lol:

PostNapisane: 4 sie 2012, o 16:29 
Moderator

Piszesz, że nie wiesz czy wyświetlacz jest w pełni sprawny, więc ponowię pytanie - bo jednak uparcie sam się wkopujesz w kłopoty ;)

Ja zawsze robię tak - gdy pierwszy raz np piszę jakąś własną bibliotekę do czegoś - a tak się teraz składa, że nabyłem wyświetlacz graficzny 128x64 (sterownik KS108) .... i moje pierwsze zabawy nie dają właściwych rezultatów to przecież bym się pociął chyba jakbym najpierw nie sprawdził na jakiejś cudzej gotowej bibliotece czy on na 100% działa .... A ty odwrotnie ;) wolisz domyślać się

1. czy ja coś źle robię w kodzie biblioteki ?
2. czy może wyświetlacz jest skopany ?

toż jakbyś sprawdził z pierwszą lepszą gotową biblioteką którą masz pod ręką, nawet nie musi być ta z książki, Nawet Bascoma można odpalić i sprawdzić to miałbyś już PUNKT NUMER DWA wyeliminowany, jeśli wyświetlacz by zadziałał. A zatem spokojnie pisałbyś dalej swoją bibliotekę - a tak? co? cały czas masz rozterkę - co jest ŹLE, pkt.1 czy pkt.2 ? ;)

Nawet nam byłoby łatwiej coś podpowiadać wiedząc że przede wszystkim masz sprawny wyświetlacz, bo gdyby miał być skopany - to wiesz - posiedzimy tu razem ze 20 dni aż dojdziemy że jest zrąbany ? ;) Jak można to sprawdzić w 5 sekund - tak jak opisałem wyżej ? ;) pomyśl o tym.

PostNapisane: 4 sie 2012, o 22:09 
Moderator

(Paskuddny nabyłem egzemplarz)

Uwaga! tutaj dam Ci jedną bardzo poważną i cenną podpowiedź. Czy z niej skorzystasz to już twoja sprawa ;)

NIGDY nie zwalaj winy jak coś ci nie wychodzi na sprzęt który masz pod ręką. Bo tak jest najłatwiej i w ten sposób wiesz - można połowę rzeczy nawet wyrzucić ;)

To nie jest wina wyświetlacza - po prostu uznaj że coś Tobie nie wychodzi .... Jakbym tak robił to np w drugiej książce nie pojawiłby się opis transcieverów radiowych firmy HopeRF o symbolach RFM12 i RFM70

Zatkało mnie to i opóźniło książkę aż o 3 miesiące. Jeden raz w trakcie - z nerwów nawet rzuciłem RFM12 z wściekłości o podłogę ... i chciałem podeptać ;) ale dobrze że się powstrzymałem ... i nie podeptałem....

W tym przypadku noty PDF to dopiero masakra, żadnych dobrych przykładów w necie ...

więc wypadałoby stwierdzić że to paskudne moduły (i taką już miałem chęć) i odpuścić sobie pisanie o nich i ćwiczenia ....

ale w końcu po długim bo po długim czasie ale wygrałem

-----------------

druga sprawa - sam zobacz, w pierwszej książce masz bibliotekę do zwykłych LCD takich jak piszesz teraz swoją bibliotekę ... i co ??? ja też np korzystałem z taktowania 8MHz minimum, potem testowałem nawet na 20MHz i wszystko było ok - ale zapomniałem przetestować dla 1MHz no i potem czytelnicy szybko wyłapali że coś jest nie tak w tej mojej bibliotece bo czasem się wyświetlacz nie inicjalizuje. Stąd moja aktualizacja tej funkcji INIT i teraz działa z każdą częstotliwością ;)

Ty za to sprawdziłeś już z Bascomem i napisałeś że działa - to jakim cudem to paskudny egzemplarz hmmmmm ???? zastanawiałeś się nad tym ? A co Bascom wie, że ty do swojego wyświetlacza masz jakąś dziwną notę PDF w której inicjalizacja jakoś tak dziwnie wygląda ????

Nie Bascom nie wie - Bascom leci standardową inicjalizację jak do każdego HD44780 i zobacz to działa ...

więc ciekawe ile jeszcze czasu potrzeba na to żebyś doszedł sam do wniosku, że może jednak warto ten swój wyświetlacz inicjalizwoać wg standardowych not HD44780 ? może wtedy szybko się okaże że wcale nie jest on taki paskudy egzemplarz ? ;)

PostNapisane: 5 sie 2012, o 08:23 
Moderator

Ok myślałem jakoś że z Bascomem zawsze działa ci dobrze - może coś źle doczytałem.... No i jeśli z Bascomem oraz z tą moją biblioteką (ale sprawdź może jeszcze jakąś inną) - źle współpracuje albo nie zawsze się inicjalizuje czy coś - to może rzeczywiście coś jest z nim nie tak.....

Tyle że pozostaje jeszcze jednak kwestia do sprawdzenia - kwestia połączeń. Wiem to zbyt oczywiste się wydaje ale sam wiem po sobie że czasem tak oczywiste rzeczy przynoszą najwięcej nerwów podczas uruchamiania czegoś a szczególnie czegoś nowego. I jak na końcu po wielu godzinach a nawet dniach prób, po wyrwaniu połowy włosów z głowy okazuje się że winę ponosi np jakiś wadliwy przewód połączeniowy albo zimny lut to można się normalnie postrzelić ;) .... a powstrzymuje człowieka przed tym tylko fakt, że w końcu udało się odkryć takiego BUG'a i że teraz już będzie tylko lepiej ...

odnośnie tej wadliwej biblioteki to ok - proszę bardzo poniżej kod tej ZŁEJ funkcji

[W razie czego dla każdego kto zajrzy do tego tematu przypomnę, że to jest WADLIWA funkcja]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zwróć uwagę o jak drobny fragment funkcji tu chodziło a jakie to miało głupie znaczenie - że akurat przy wolniejszym taktowaniu wyświetlacz nie zawsze się chciał inicjalizować - no niestety - nawet takie drobiazgi mogą mieć znaczenie.

PostNapisane: 5 sie 2012, o 08:56 
Moderator

Pozbyłem się natomiast śmieci na ekranie, pomogła mi nota katalogowa producenta kontrolera KS0066U.

No właśnie i to może być kluczem do akurat tego twojego jednego wyświetlacza ... czyli dalsze żmudne próby z opanowaniem tego konkretnego modelu wyświetlacza. Ciekaw tylko jestem jak one się będą miały do całej rzeszy standardowych wyświetlaczy, z którymi ew później przyjdzie ci się spotkać. Tzn czy będzie ta twoja biblioteka z nimi działać czy nie? Bo jeśli będzie działać tylko z tym jednym - to wtedy rzeczywiście sporo pracy idzie na obsługę tego konkretnego modelu..... No ale za to jakie doświadczenie ;) .... ono pozostanie na długo ...

Ja podobnie swego czasu grzebałem się ale też z lubością w sterowaniu wyświetlaczy VFD przeważnie Futaby, ale co model to miał nieco inne sterowanie ;) ... to była jazda bez trzymanki. Tyle że jak się już zrobiło ze 2-3 to adaptacje kodu kolejnych przychodziły już praktycznie od ręki.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A nie możesz troszkę wprawdzie wbrew nocie ale to nie zaszkodzi - np powtórzyć trzykrotnie tą sekwencję

język c

??? tak jak robione jest to przy standardowych ... chociaż u ciebie jest wysyłany bajt 0x02 zamiast 0x03 ... ale może to coś pomoże ?

PostNapisane: 5 sie 2012, o 18:47 
Moderator

Ale ja już wcześniej ci pisałem, że po pierwsze w AVR GCC nie korzystaj z typów np:

unsigned char

ponieważ domyślnie typ char jest zamieniany na unsigned char podczas kompilacji, a jeśli będziesz teraz wszędzie używał unsigned char (możesz nie posłuchać porady) to i tak za jakiś czas sam będziesz żmudnie przerabiał swoje biblioteki żeby był sam char a nie unsigned char.... przekonasz się dlaczego

to po pierwsze

po drugie nie na darmo twórcy AVR GCC wprowadzili typy

uint8_t
uint16_t
uint32_t
uint64_t

czy też

int8_t

i lepiej ZDECYDOWANIE ich używać a nie np unsigned int - zamiast uint16_t

przejedziesz się jak zaczniesz dalej korzystać z AVR GCC i przyjdzie ci częściej korzystać z wbudowanych bibliotek, wtedy szybko zobaczysz że przyzwyczajenie cię gubi i oczywiście z unsigned int czy unsigned char też będzie działać ale będą warningi, a żeby je z kolei usunąć trzeba będzie robić jawne rzutowania np, zrobisz coś takiego:

unsigned int a=8;

a w kodzie wywołasz jakąś funkcję wbudowaną

fun( a );

i dostaniesz warnimg o niezgodności typów chociaż przecież unsigned int to to samo co uint16_t więc żeby się tego warninga pozbyć będziesz musiał klepać:

fun( (uint16_t)a );

a po co ????

jak od razu można było zrobić

uint16_t a;

ale ok - wydaje mi się że na razie takie moje podpowiedzi pomijasz

--------------

to przejdźmy do pytania - ciężko odpowiedzieć czego będziesz używał częściej intów czy stringów ;)

po jakimś czasie będzie pół na pół

ale co za problem sobie zrobić kilka funkcji do wyświetlania liczb np:

void lcd_int( int a );

void lcd_uint( uint16_t a );

void lcd_lint( long int a );

albo

void lcd_hex( int a );

itd

ja tak robię..... ale nie zawsze to jest konieczne bo można używać też czasem funkcji wbudowanych formatujących od razu wszystko do stringa, poczytaj np o funkcji

sprintf()

;) .... tyle że ona zjada trochę flasha

--------------

a konwersję stringów do liczb wspomnianą funkcją atoi() po co chcesz robić ??? po to aby wyświetlić na LCD ???? a po co w ogóle wtedy konwertować taką liczbę w stringu skoro można od razu ją wyświetlić

lcd_str();

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 sie 2012, o 20:19 
Moderator

Nie przepraszaj i nie martw się o zaniżanie poziomu forum ;) albo o to że nie doczytałeś czegoś najpierw w google - stop! ;) spokojnie to nie forum elektroda ;) u nas żyje się inaczej - a kto pyta nie błądzi ;)

A o tym żeby nie używać unsigned char tylko char - to nie jest jakaś zasada C .... bo w czystym C na PC jak najbardziej byłoby to poprawne albo nawet wskazane ale tu mamy mikroklocki i dlatego pewne części standardu są jakby niejako im podporządkowane.

Dlatego nie jest to jakiś tragiczny błąd - ale jeśli się przyzwyczaisz do samego char (bez tego unsigned) to po prostu zobaczysz że dalej będzie ci łatwiej i mniej pytań wygenerujesz nawet sam sobie że coś nie działa... A zrozumienie o co dokładnie chodzi o tak później przyjdzie ... ale poczekaj ... cierpliwości

Mirku, jeszcze jedno pytanie: Nie mam pod ręką oporów 4k7, mogę użyć 10k do PU przy PCF8583? Mam notę katalogową do PCF8583, ale nie bardzo rozumiem jak obliczyć wartość R dla F=100kHz :(

Chodzi Ci o podciągnięcie linii I2C (SDA i SCL) do VCC tak ???

ależ oczywiście że 4,7K to nie jest tu wartość krytyczna ;) pewnie że możesz dać 10K czy 6,8K itp

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1