Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 kwi 2026, o 15:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:33 
Nowy

Witajcie mam kilka pytań odnośnie przykładu z płyty dołączonej do niebieskiej książki.
Udało mi się to skompilować po dłuższym czasie męczyłem się kilka dni... ale i tak nie wiadomo czemu nie działa.

1.Wyświetlacz (2x16) pokazuje napis "Kody pilota RC5" biorę pilot -(telefon z irdą) naciskam i jest reakcja w postaci takiej, że napis "Kody pilota RC5" zamruga sobie w różnym tempie zależnie od marki pilota. Czy tak ma być? Jaka jest u Was reakcja ?

2.Jeśli chodzi o pilot to moj telefon(LG G2mini) ma IR potrafi sterować wszystkimi znanymi telewizorami (większością) nowymi, starymi, bez różnicy SONY czy PHILIPS,LG czy coś.
Czy to znaczy że działa na RC5?

3.Zanim udało mi się skompilować miałem błąd:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

więc poczytałem tu: http://forum.atnel.pl/topic86.html i analogicznie zacząłem robić poprawki jednak od niedawna się uczę a noty są dla mnie jeszcze przerażające i nie wiem czy tak to ma być:
wpierw trochę danych:
podłączam na płytce stykowej ATmega88P
taktowanie wewnętrzne 8 MHz

no i takich zmian narobiłem w plikach:
ir_decode.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tu tylko na port B0 ustawiam i tam mam podłączony OUT odbiornika IR

ir_decode.c Oryginalny kod bez zmian
język c

Przerobiłem tylko linię //Przerwanie od ICP
język c

Tak się kompiluje i działa w sposób jak opisałem w punkcie 1

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:51 
Moderator

damian2208 napisał(a):
2.Jeśli chodzi o pilot to moj telefon(LG G2mini) ma IR potrafi sterować wszystkimi znanymi telewizorami (większością) nowymi, starymi, bez różnicy SONY czy PHILIPS,LG czy coś.
Czy to znaczy że działa na RC5?

Panie kochany proszę - poczytaj sobie jak działa RC5 w tym Bluebooku i zrozum - że pilotów RC5 jest bez liku - szczególnie na alledrogo .... poczytaj to forum to zobaczysz od ręki ze 20 wątków gdzie podobnie jak ty niektórzy walczyli, wyrywali włosy jak mówisz - po to żeby na końcu jednak stwierdzić to co mówiłem im na początku a wierzyć nie chcieli - że jednak piloty, które mieli nie były RC5 .... Z tego powodu specjalnie w naszym sklepie sprowadzamy i mamy PEWNE piloty RC5 - bo ciężko zaczynać i się domyślać jak się nie ma poprawnego pilota
https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Pilot-RC5/18

Oczywiście to nie jest jedyna przyczyna - drugą najczęstszą przyczyną bywa właśnie to - że bierzesz kod z książki skompilowany dla ATmega32 i zamiast sobie najpierw sprawdzić na takim procku żeby mieć później punkt odniesienia - że jak na nim ci działa a na ATmega88 nie to przynajmniej już wiesz, że:

1. aha pilot mam dobry
2. gdzieś robię błąd w przeportowaniu kodu

i od razu łatwiej idzie szukanie

Ostatnią grupą najczęstszych błędów początkujących biorących się za ten projekt tak jak ty (troszkę na kolanie - wybacz - no bo i nie masz pewnego pilota, i nie zrobiłeś testu na ATmega32) .... a biorą się za taki procek jak ATmega88/168/328 to to - że wyrywają wszystkie włosy - piszą że procka ustawili na wewn oscylator 8MHz

tylko że co ? - tylko że nie ustawili bo nie chciało im się przeczytać tego co na CZERWONO pisze w zakładce "FUSY UPROSZCZONE" w programie MkAvrCalculator - czyli nie wyłączyli podziału przez 8 i procek działa im wciąż fabrycznie na 1 MHz a im się wydaje że na 8MHz ... i wtedy się dziwią - albo piszą że kod z książki nie działa

PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:53 
Użytkownik

Jak w aplikacji wybierzesz TV Philipsa to powinno być RC5 (90% przypadków).

Ostatnio edytowano 11 gru 2015, o 21:57 przez ciamciak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:53 
Moderator

damian2208 napisał(a):
Jaka jest u Was reakcja ?

Książka panie - pojawiła się na rynku już 5 lat temu - sprzedało się już na prawdę kupę egzemplarzy i uważasz że u wszystkich jest źle ? czy może jednak to ty zabierasz się "od tyłu" wybacz za określenie - za rozwiązanie problemu ? .... zapewniam cię, że u każdego to działa w 100% dobrze o ile stara się nawet nie mając zestawu ATB - robić to w jakichś logicznych krokach jak opisałem wyżej. Polecam ...

PostNapisane: 12 gru 2015, o 01:09 
Nowy

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Nie uważam,że wszyscy mają źle ,pomyślałem, że będę mógł coś wykluczyć.
Postaram się pilot zdobyć, ale i tak moim założeniem jest by działał na telefonie.
CKDIV8 odznaczyłem od razu gdy pierwszą diodą zaświeciłem mam te 8MHz, no ale nie ważne powyrywam sobie jeszcze włosy.

PostNapisane: 12 gru 2015, o 01:27 
Moderator

damian2208 napisał(a):
ale i tak moim założeniem jest by działał na telefonie.

I bardzo dobrze - no ale najpierw trzeba go sprawdzić czy aby na pewno śmiga w RC5 więc jak mówiłem - weź sobie ATmega32 i odpal kod bez żadnych zmian z takim taktowaniem jak z DVD - jeśli ci zadziała z telefonem to już będziesz pewien - że nie musisz załatwiać pilota luzem

damian2208 napisał(a):
Przerobiłem tylko linię //Przerwanie od ICP

No widzisz i dobrze - i nie było tak strasznie ;) nic więcej nie trzeba przerabiać w bibliotece IR dla m88

Strefa czasowa: UTC + 1