Witajcie mam kilka pytań odnośnie przykładu z płyty dołączonej do niebieskiej książki.
Udało mi się to skompilować po dłuższym czasie męczyłem się kilka dni... ale i tak nie wiadomo czemu nie działa.
1.Wyświetlacz (2x16) pokazuje napis "Kody pilota RC5" biorę pilot -(telefon z irdą) naciskam i jest reakcja w postaci takiej, że napis "Kody pilota RC5" zamruga sobie w różnym tempie zależnie od marki pilota. Czy tak ma być? Jaka jest u Was reakcja ?
2.Jeśli chodzi o pilot to moj telefon(LG G2mini) ma IR potrafi sterować wszystkimi znanymi telewizorami (większością) nowymi, starymi, bez różnicy SONY czy PHILIPS,LG czy coś.
Czy to znaczy że działa na RC5?
3.Zanim udało mi się skompilować miałem błąd:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
więc poczytałem tu:
http://forum.atnel.pl/topic86.html i analogicznie zacząłem robić poprawki jednak od niedawna się uczę a noty są dla mnie jeszcze przerażające i nie wiem czy tak to ma być:
wpierw trochę danych:
podłączam na płytce stykowej
ATmega88P taktowanie wewnętrzne
8 MHzno i takich zmian narobiłem w plikach:
ir_decode.hjęzyk c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Tu tylko na
port B0 ustawiam i tam mam podłączony
OUT odbiornika IR
ir_decode.c Oryginalny kod bez zmian
język c
Przerobiłem tylko linię //Przerwanie od ICP język c
Tak się kompiluje i działa w sposób jak opisałem w punkcie 1