Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2026, o 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lis 2015, o 16:42 
Użytkownik

Kurcze, panowie normalnie zgłupiałem... robię dwie wersje tego samego softu nieco różniące się opcjami (w zasadzie kosmetyka) i po założeniu nowego projektu (o nazwie zbliżonej, ale jednak innej) ustawieniu parametrów jak w projekcie głównym (czyli Relase, procek, taktowanie, programator), przerzucenie potrzebnych bibliotek i... od razu pojawia się błąd.
Najdziwniejsze jest to, że mimo tego błędu wszystko się kompiluje i procek programuje po czym wszystko działa zgodnie z założeniami :shock: ... przecież tam był błąd. Żadne Clean, restart programu, restart kompa nie pomaga - w skopiowanym projekcie jest błąd. W źródłowym pliku bezbłędnie, a w drugim gdzie założyłem plik main.c i żywcem copy/paste przekopiowałem zawartość z main.c do main.c świecą mi się czerwone robaki... Co jest grane?

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2015, o 16:49 
Moderator

Panie Sylwek - mam nadzieję, że po takich przypadkach przekonasz się, żeby jednak przede wszystkim korzystać z nowszych wersji Eclipsa ;) mówię ci - TO ma znaczenie ... a widzę, że nie korzystasz z Eclipse Mars ....

Po drugie mam nadzieję, że projekt kopiowałeś przez okienko Project Exploere w Eclipse - a nie "za plecami Eclipsa" bezpośrednio w windows ? bo po tym też często są takie rzeczy

Po trzecie - jak skopiujesz i wkleisz cały nowy projekt w Eclipse (to nawet w Eclipse Mars) zdarza mi się to samo o czym piszesz - ale pozbycie się tego jest proste jak drut ;) tylko dwa kroki

1. zamknij i otwórz na nowo eclipse po skopiowaniu projektu w eclipsie (chociaż to nie zawsze konieczne)
2. jak otworzysz nowy plik w skopiowanym projekcie np main.c i będzie tam robaczek tak jak u ciebie - to nie wiem wstaw gdzieś spację, dodaj nową pustą linię albo usuń pustą linię - ZAPISZ i skompiluj - najlepiej z użyciem CLEAN

MUSI działać ;)

PostNapisane: 25 lis 2015, o 17:21 
Użytkownik

Hehe, widzisz Mirku, nie aktualizuje z pełną świadomością, bo program zacząłem pisać dość dawno i jak już był ukończony to przyszłą nowa koncepcja rozbudowy co znowu na kilka tygodni zablokowało ruchy aktualizacyjne. Po prostu miałem już sytuację kiedyś z bascomem, gdzie nowa wersja zupełnie inaczej interpretowała jakieś dość istotne polecenie konfiguracyjne (już nie pamiętam). Zanim doszedłem co i jak to czas mijał, a ja miałem zablokowany projekt. Generalnie mam teraz zasadę, że nie aktualizuję żadnego programu w którym pracuje nad czymś co jeszcze nie jest skończone. Z tym softem na szczęście już jest finał (stąd druga wersja z kosmetycznymi zmianami do innych celów) i co prawda programu udostępnić nie mogę, ale działające urządzenie chętnie pokażę. W sumie to mój pierwszy poważny projekt (po drodze były inne drobiazgi), który rozpocząłem przechodząc na C, a z którego jestem naprawdę zadowolony, bo w bascomie nie miałbym sporej części jego funkcjonalności nie mówiąc już, że nie zmieścił by się do procka użytego w konstrukcji (jeszcze z pierwszej wersji bascomowej - dużo prostszej funkcjonalnie).

mirekk36 napisał(a):
Po drugie mam nadzieję, że projekt kopiowałeś przez okienko Project Exploere w Eclipse - a nie "za plecami Eclipsa" bezpośrednio w windows ? bo po tym też często są takie rzeczy

Tak jak pisałem - po utworzeniu nowego projektu wszystko działo się w eclipse.

mirekk36 napisał(a):
1. zamknij i otwórz na nowo eclipse po skopiowaniu projektu w eclipsie (chociaż to nie zawsze konieczne) 2. jak otworzysz nowy plik w skopiowanym projekcie np main.c i będzie tam robaczek tak jak u ciebie - to nie wiem wstaw gdzieś spację, dodaj nową pustą linię albo usuń pustą linię - ZAPISZ i skompiluj - najlepiej z użyciem CLEAN

No niestety nie zadziałało :( Zresztą w trakcie tego błędu dopisywałem/ kasowałem różne rzeczy i już to powinno chyba dać pozytywny efekt, a nic nie dało. Aaaa, jako ciekawostkę powiem, że z tego samego programu main.c w ten sam sposób(!) w tamtym tygodniu robiłem jeszcze jedną wersję (miała być taka kopia-poligon gdzie testowałem inne rozwiązanie i nie chciałem w głównym działającym sofcie mieszać) i tam obyło się bez żadnych problemów...

A powiedz mi ten Mars jest w pełni kompatybilny ze starą wersją eclipse (moja jest jeszcze Indigo) i kompilator też jest nowszy ? Nie chciał bym, sobie narobić problemów w "miejscu pracy" ;)

PostNapisane: 25 lis 2015, o 17:23 
Użytkownik

Czasami również pomaga wybranie na "chwilę" innego procka, kompilacja, a później wybór już właściwego i clean project.
mirekk36 napisał(a):
MUSI działać ;)

Spróbuj :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 lis 2015, o 17:30 
Użytkownik

Kurcze, patent ze zmianą procka zadziałał :o :D

PostNapisane: 25 lis 2015, o 17:36 
Moderator

SylwekK napisał(a):
A powiedz mi ten Mars jest w pełni kompatybilny ze starą wersją eclipse (moja jest jeszcze Indigo) i kompilator też jest nowszy ?

Ale widzisz - hmmmm to co napisałeś wyżej o tej swojej zasadzie, że Bascom coś tam ... że ...

po co ? ;) Panie kochany to nie Bascom - kompilator jest oddzielny i niezależny od Eclipsa przecież ... Zrozum Eclipse to TYLKO EDYTOR więc co może mieć wspólnego z tym czy jakiś projekt będzie ci działać czy nie ;) ?

Powiem tak - jak weźmiesz Bluebooka NAJSTARSZEGO z 2011 roku gdzie jeszcze na DVD dawałem Eclipse GALILEO !!! (tak stary - że w średniowieczu go nie pamiętają) :lol: no i IMPORTUJESZ ten projekt do Eclipse MARS ... i spróbuj znaleźć kogoś kto powie, że po imporcie nie będzie działać ;) .... Zapomnij w ogóle o tych swoich doświadczeniach z Bascomem. Tak jak przeszedłeś na C ... to podobnie zrób z myśleniem o Edytorze

Tobie projekt napisany pod stary kompilator AVR GCC mógłby nie działać gdybyś pod Eclipsa podłączył najnowszy Atmel Toolachain - ale wtedy co za problem wgrać na dysk do folderu XXX jeden eclipse z podłączonym starym WinAVR i do folderu YYY drugi taki sam Eclipse ale podłączyć najnowszy Atmel Toolchain ;)

dla mnie ale i chyba dla każdego to normalka .... to ja już widzę, że gdy ty to zrozumiesz i zobaczysz - to później będziesz sobie pluł w brodę - że tyle czasu straciłeś

------------------------------------------------------------------------------

a teraz uważaj
---------------------------------

jeśli poprzednie wskazówki ci nie pomogły to zrób tak:

1. odpal eclipse
2. stwórz nowy workspace (czysty)
2. zaimportuj sobie projekty (nawet wszystkie naraz!) z tego workspace gdzie miałeś ten jeden niedziałający z tymi ptaszkami

no i skompiluj ;) i jak mi powiesz, że nie działa po imporcie to ja ci powiem, że mnie kłamiesz :lol: i jak chcesz to wejdę na twój pulpit jak mi podasz TeamViewera i pokażę ci że to to już bez gadania ZAWSZE działa

tylko rób IMPORT z opcją (Copy Existing Project into workspace)

po prostu musisz być za pan brat mając eclipsa z opcją IMPORT (czasem też się przydaje opcja IMPORT from FILE SYSTEM

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

SylwekK napisał(a):
Kurcze, patent ze zmianą procka zadziałał :o :D

Ale przeczytaj koniecznie to co napisałem wyżej ;) bo komu jak komu - ale tobie wiem, że się to przyda - bo ostro lecisz z C ;) - więc po co masz się męczyć jeszcze z narzędziami

PostNapisane: 25 lis 2015, o 18:09 
Użytkownik

Namówiłeś mnie :) Biorę się za aktualizację :D

PostNapisane: 25 lis 2015, o 18:23 
Użytkownik

Witam,
anshar napisał(a):
Czasami również pomaga wybranie na "chwilę" innego procka, kompilacja, a później wybór już właściwego i clean project.
mirekk36 napisał(a):
MUSI działać ;)

Spróbuj :)

Ten problem, o którym napisał autor wątku ta błąd indexera Eclipse i to się niestety czasami zdarza ( nie jest to faktyczny błąd, bo kompilator i tak nie korzysta z tego mechanizmu ), nawet przy prawidłowym kopiowaniu projektu, Zmiana procka na chwilę powoduje "odbudowanie" indeksów. W sytuacji, gdy to się zdarzy wystarczy najechać myszą na folder projektu, nacisnąć prawy przycisk myszy, wybrać Index->Rebuild i wszystko powinno być już ok. Nieraz potrzebne jest jeszcze Index-> Re-esoolve Unresolved Includes.
Ta przypadłość zdarza się we wszystkich wersjach Eclipse, do Luny włącznie. Nie wiem jak jest w Eclipse Mars, być może to naprawili.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 25 lis 2015, o 18:44 
Użytkownik

@QuadMan, dobrze wiedzieć na przyszłość :)

Mirku, próbuję już piąty raz chyba z bloga ściągnąć marsa:
http://mirekk36.blogspot.com/2015/07/ec ... ogram.html

AVR plugin bez problemu poszedł, natomiast mars za cholerę się nie chce... idzie max kilka procent i błąd mi wyskakuje. Ściągałem operą i później chrome (na tym drugim ściągło około 40% zanim przestało).
Aha, czy Atmel toolchain też mi będzie potrzebny, bo w poradniku o nim wspominasz jako podstawie, a z niego nie korzystałem?

PostNapisane: 25 lis 2015, o 19:04 
Użytkownik

https://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/technology/epp/downloads/release/mars/1/eclipse-cpp-mars-1-win32.zip

PostNapisane: 25 lis 2015, o 19:13 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
@QuadMan, dobrze wiedzieć na przyszłość :)

Mirku, próbuję już piąty raz chyba z bloga ściągnąć marsa:
http://mirekk36.blogspot.com/2015/07/ec ... ogram.html

AVR plugin bez problemu poszedł, natomiast mars za cholerę się nie chce... idzie max kilka procent i błąd mi wyskakuje. Ściągałem operą i później chrome (na tym drugim ściągło około 40% zanim przestało).
Aha, czy Atmel toolchain też mi będzie potrzebny, bo w poradniku o nim wspominasz jako podstawie, a z niego nie korzystałem?

Przepraszam że się wtrącę, ale zamiast kombinować z przeglądarkami możesz przecież pobrać Mars z oryginalnego źródła jakim jest strona www.eclipse.org. A co do Atmel toolchaina to już najstarsi górale od dawna używają ;)

PostNapisane: 25 lis 2015, o 19:21 
Użytkownik

A atmel toolchain można pobrać ze stron Atmela: http://www.atmel.com/tools/ATMELAVRTOOLCHAINFORWINDOWS.aspx

Tylko trzeba podać trochę danych o sobie ... :(

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 25 lis 2015, o 23:56 
Moderator

SylwekK napisał(a):

ZDECYDOWANIE polecam ci właśnie już na dzisiaj to pobrać ze strony eclipse.org jak wspomina kolega wyżej bo już jest nowsza wersja niż ta na blogu ;) a warto ;) .... warto

Piotrek_P napisał(a):
A co do Atmel toolchaina to już najstarsi górale od dawna używają

Nawet nie wiem czy nie starożytni inkowie ;) bo AVR GCC to był używany chyba w czasach dolnej kredy ;) przed naszą erą

SylwekK - ZDECYDOWANIE wsiadaj na konia Atmel Toolchain ale przygotuj się że starsze projekty będzie trzeba troszkę poprawić - to jednak warto ... mówię ci warto ..... Ale nawet jak się uprzesz i zostawisz staruszka WinAVR to na pewno i tak Eclipse MARS zasysaj i to bez mrugnięcia okiem

QuadMan napisał(a):
Nie wiem jak jest w Eclipse Mars, być może to naprawili.

Nie naprawili .... i fajnie, że napisałeś o tym indekserze ..... Ale tak jak piszę to nie jest wielki problem i jak widać wystarczy czasem spację dodać i rebildować projekt i już się wszystko odświeża - to się ciągnie odkąd ja pamiętam od Eclipse Ganymade ;) ale jak się przywyknie - to to żaden problem

PostNapisane: 26 lis 2015, o 10:13 
Użytkownik

Mars już na Ziemi :) w wolnej chwili wezmę się za aktualizację. Może faktycznie spróbuję tego Atmel Toolchain, tylko sprawdzę sobie to na zamkniętym systemie, albo innym kompie, bo jak zmiany w programach okażą się zbyt duże to pozostanę póki co w WInAVR. Dzięki. Pozdrówka dla wszystkich :)

Strefa czasowa: UTC + 1