Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 19:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2015, o 20:22 
Nowy

Witam,

mam strasznie "dziwny" problem, którego od dłuższego czasu nie mogę rozwiązać sam. Mianowicie posiadam napisaną takową funkcję do wyświetlania tekstu na LCD (2 x 40 HD44780)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

wszystko działa ładnie jak w głównym programie wywołuję takie cudo:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a gdy zamiast łańcucha znaków chce wyświetlić wartość zmiennej to wyświetlacz "milczy" a po jakimś czasie wyświetla "dziwy"

język c

mógłby ktoś mi powiedzieć dlaczego? i co trzeba by było zmienić aby to zaczęło działać?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2015, o 20:55 
Użytkownik

Nie wiem, ale int nie możesz przekazać. Możesz tylko jako argument przekazać adres litery łańcucha, a więc zamiast zmiennej int stwórz funkcję która przekonwertuje int na string i w tedy przekaż adres tego łańcucha. Dobra może trochę zbyt skomplikowanie zobacz:
kiedy chcesz wyświetlić tekst przy pomocy tej funkcji z zmiennej char(tyko taki typ można przekazać) to robisz tak:
język c

Ale nie możesz wyświetlić zmiennej typu int rozumiesz, a więc podsumowanie musisz zmienną licznik zamienić na tablice char np: przy pomocy funkcji itoa() poczytaj o niej w internecie, i przekazać adres tablicy w której jest zapisana ta liczba w postaci tablicy char.
Czekaj czekaj, dlaczego zmienna tekst jest tablicą? Albo ja jestem zbyt początkujący aby to zrozumieć, albo coś namieszałeś. Pewnie to pierwsze :lol:

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 lis 2015, o 21:10 
Użytkownik

Wywołując funkcję przekazujesz wskaźnik na ciąg znaków zakończony znakiem zero (tzw. string). Jak wpisałeś liczbę to kazałeś wyświetlić coś ze wskazanego przez ciebie miejsca. A tam była jakaś losowa informacja - czyli to co pojawiało Ci się na LCD i pewnie było tam dużo danych zanim znalazł się jakiś bajt o wartości 0.

Musisz jak napisał Bartek123 przekonwertować liczbę na stringa.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 18 lis 2015, o 21:58 
Nowy

Bartek123 napisał(a):
Czekaj czekaj, dlaczego zmienna tekst jest tablicą? Albo ja jestem zbyt początkujący aby to zrozumieć, albo coś namieszałeś. Pewnie to pierwsze :lol:

przykład obsługi wyświetlacza LCD napisałem przy pomocy jakiegoś przykładu z neta. Chciałem sobie napisać "prosty" stoper ale widzę że na Timer-ze tego nie zrobię bo przy 7 min różnica w czasie jest już na poziomie 4 sek. Co prawda procka taktuje wew oscylatorem i wyczytałem gdzieś że to nie jest dokładne ale że aż tak? najdziwniejsze że procek odlicza szybciej niż normalny stoper a wydawało by się że powinien wolniej bo zanim odświeży np. LCD to czas leci.

Tak czy inaczej dziękuje za podpowiedź była przydatna;) LCD wyświetla już co chce:) resztę muszę inaczej rozwiązać - chyba zakupię jakiś zegar czasu rzeczywistego i będę z niego pobierał czas.

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lis 2015, o 20:17 
Użytkownik

Może spróbuj na początek użyć kwarc zegarkowy 32.768 Hz

PostNapisane: 19 lis 2015, o 20:33 
Użytkownik

Kwarc 32KHz nie pomoże, bo z reguły one także są mało dokładne i bardzo czułe na warunki zewnętrzne.
Można niedokładności kwarcu kompensować poprzez odpowiednie dodanie kondensatorów lub programowo modyfikować licznik w timerze. Ale i tak zmiany temperatury spowodują jego rozjazd.

Co do układu zegarka, to obejrzyj sobie poradnik Mirka:
http://forum.atnel.pl/topic4652.html

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 20 lis 2015, o 10:17 
Użytkownik

Kolega wspomniał o prostym stoperze. Dla mnie w tym przypadku zew. RTC to jak wół do karety. Niech najpierw sam określi co ma na myśli mówiąc "prosty"

PostNapisane: 20 lis 2015, o 19:34 
Nowy

"prosty" - nie wymagający miesięcznego tworzenia kodu oraz elektroniki - najlepiej taki który mogę na obecną chwilę stworzyć na płytce testowej w miarę możliwości "dokładny":)

owy stoper jest mi potrzebny do "nauczenia się czegoś o avr i ich programowaniu":)

a żeby nauka przynosiła jakieś rezultaty trzeba ćwiczyć czyż nie?:) i ja za ćwiczenie wymyśliłem sobie stoperek:)

obecnie próbuję odpalić ds1307 aby z niego pobierać generowany sygnał 1Hz lub czas i obliczać różnice ale mam problem z i2c (TWI) więc chwilowo mam swój niedokładny stoperek:)

Strefa czasowa: UTC + 1