Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 mar 2026, o 04:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2015, o 17:17 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów.
Po długich zmaganiach z jakimś problemem zawsze moja droga kończy się właśnie na forum,jako że nigdy nie poszedłem z tego miejsca z torbami a wręcz z bagażem bardzo cennej wiedzy która po czasie przynosi owoce.
Tak i tym razem postanowiłem się ukłonić nisko i poprosić o kolejną podpowiedz dla osoby stawiającej pierwsze kroki w dziedzinie programistyki.

Moim problemem jest nie zrozumienie do końca tematu swoich bibliotek i nie wiem co robię i w którym miejscu źle.Stworzyłem bibliotekę w panelu pod nazwą "moja_biblioteka" i wpisałem do niej wszystkie #define.... lecz to razem nie chce współpracować obejrzałem wszystkie porady P.Mirka kilka razy czytałem o tym w "bloobooku" i dalej mam mętlik w głowie.
Proszę o pomoc!!!

Oto moja biblioteka:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A o to mój testowy program:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dziękuję wszystkim z góry za pomoc!!!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2015, o 17:42 
Użytkownik

Witam
Ciężko coś doradzić, ponieważ ( pomijając fakt braku drugiej biblioteki z rozszerzeniem *.c) ponieważ main.c nigdzie nie wykorzystuje Twoich deklaracji.
Proponuję dokładnie poczytać o własnych bibliotekach w rozdziale "MULTIPLEKSOWANIE LED - PRZERWANIA" a w szczególności prześledzić od str.190 - tam jest przykład "co z czym się je".

Pozdr.

PostNapisane: 15 lis 2015, o 17:57 
Moderator

Bibliotek nie tworzy się w ten sposób, że wszystko pakujesz do pliku *.h :( .... bo plik *.h to jest tylko plik nagłówkowy. Tak jak pisze kolega wyżej weź Bluebooka w rękę i zajrzyj do rozdziału gdzie opisuję podział projektu na pliki - tam jest to ładnie pokazane. I jeśli tam czegoś tylko nie będziesz rozumiał to od razu pytaj - zamiast brnąć w ślepą uliczkę i wpychać wszystko do *.h bo to jest kompletnie nie ta droga.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Poza tym jak opisujesz problem na forum to nigdy się nie ograniczaj do takiego opisu:
ELEKTRON105 napisał(a):
lecz to razem nie chce współpracować

Bo z tego KOMPLETNIE nic nie wiadomo .... zamiast opisać jaki jest efekt, czy jakie są błędy kompilacji itp itd .... ok ?

ELEKTRON105 napisał(a):
kilka razy czytałem o tym w "bloobooku" i dalej mam mętlik w głowie.

To tak jak pisałem wyżej, jak coś czytasz i nagle pojawia ci się w głowie znak zapytania - czegoś nie rozumiesz to co za problem wejść na forum i zadać pytanie typu:

Cytuj:
czytam sobie na stronie XXX wers YYY - że to i siamto ale nie rozumiem dlaczego ZZZ

I już można ci konkretnie coś podpowiedzieć i naprowadzić.

PostNapisane: 15 lis 2015, o 18:47 
Użytkownik

Ok.
rozumiem przeczytam jeszcze kilka razy materiał odnośnie bibliotek,ale tak na szybko poprawiłem cały programik i postanowiłem wrzucić to w całości choć tam nie jest dokończona sprawa przycisków ale nie w tym rzecz w kodzie zaznaczyłem w którym miejscu kompilator krzyczy.

język c

PostNapisane: 15 lis 2015, o 18:56 
Użytkownik

ELEKTRON105 napisał(a):
język c

...a jaka jest różnica pomiędzy "LED_TOG" a "TOG_LED" ;)
Zamiast opisu siły głosu typu: krzyczy, mówi, zwraca uwagę - napisz co krzyczy.
język c

"jedynki" zawsze robią z portów WYJŚCIA

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 lis 2015, o 19:07 
Użytkownik

No i po problemie poprawiłem ten oczywisty błąd sam teraz widzę że nie warto czasem się poddawać i drążyć temat do skutku.Kurcze że mam małe doświadczenie zmarnowałem połowę niedzieli na takie głupstwo. :lol:
No ale teraz mogę kombinować dalej a na lektura do poduszki.

ps.
ciężkie początki z takim hobby!!!

Serdeczne dzięki za pomoc. :D

PostNapisane: 15 lis 2015, o 22:10 
Użytkownik

ELEKTRON105 napisał(a):
ciężkie początki z takim hobby!!!

...to co miał powiedzieć Syzyf; on to miał ciężko :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1