Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 kwi 2026, o 01:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2015, o 16:12 
Nowy

Witam wszystkich
Parcuje nad projektem zdalnego sterowania, wykożystując do tego transmisje danych w podczerwieni. W zasadzie udało mi się uruchomić pilot oraz odbiornik, aczkolwiek nie działa to do końca tak jak powinno. Przerobiłem program z niebieskiej ksiazki, który znajdował sie w projekcie pilota rc5. Zastapiłem attetiny 2312 atmega 8. Złożyłem pilot na płytce stykowej i na 5 kalwiszy działa mi 4. Po wypieciu programatora pilot praktycznie nie działa (nie zasilam go z programatora), a metodą prób i błędów doszedłem do ciekawego zjawiska które w nim występuje. Pilot dziala wtedy gdy kabelek programatora MISO nie został odpięty, a programator jest wyłączony. Nastepnie odłaczyłem programator w pin MISO (PB4) wpiąłem kabelek którego koniec złapałem w palce - 4 klawisze działały. Wbijałem go nawet w pomidora i przykładałem do metalowych elementów, co powodowało że pilot działał, chociaż nie do konca tak jak powinien bo na 5 klawiszy działy mi 4.
Obrazek

kod :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dziękuje z góry za pomoc w zlokalizowaniu w czym tkwi problem oraz za wyrozumiałosć, gdyż to mój pierwszy post na tym forum.
Pozdrawiam Paweł

Ostatnio edytowano 1 gru 2015, o 20:21 przez pawelszel1993, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2015, o 17:33 
Użytkownik

Ja bym raczej obstawiał że reset Ci fruwa bo niema pull-Up-a, ale schematu nie widać.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 17:56 
Nowy

file:///C:/Users/Pawe%C5%82/Desktop/PILOT.png
Link do schematu, nie rozumiem jak reset który został prawidłowo podciągnięty rezystorem 10 Kohm do Vcc może "fruwać", może problem tkwi w czymś innym?

PostNapisane: 1 gru 2015, o 18:04 
Użytkownik

Chłopie, wrzuć obrazek poprzez różowy, duży przycisk dodaj obrazek i cały kod, który się wygeneruje wklej w treść postu.
Po co nam dajesz link do pliku na swoim kompie?

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:19 
Nowy

Już dodałem obrazek jak należy. Co do kodu to próbowałem jeszcze ustawić klawisze na portach C, ale wtedy pilot prawie wgł nie działał od czasu do czasu zadziałał jakiś klawisz, ale to na pewno nie jest pożądany efekt.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 20:38 
Użytkownik

A dlaczego S5 podłączyłeś pod PB6. Przecież pod ten pin masz podłączony kwarc.

I odłącz pin AREF od Vcc.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:12 
Użytkownik

Do kwarcu powinieneś mieć kondensatory podpięte. 33p do każdej nóżki i do masy. jacekk232 dobrze prawi, nic więcej nie możesz mieć do pinu z kwarcem podłączone. Poprostu najlepiej kwarc wywal i na wewnętrznym oscylatorze działaj, wtedy może reszta zostać jak jest. Jeśli w fusach nie grzebałeś, to i tak wewnętrzny oscylator tylko działa.

PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:30 
Moderator

zoom napisał(a):
33p do każdej nóżki i do masy.

Na pewno nie 33 pF - maksymalnie 22 pF jak już

PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:51 
Użytkownik

Witam
Nie wiadomo na ile schemat odpowiada faktycznemu podłączeniu, ale oprócz w.w błędnie podłączone jest napięcie na: Vref zamiast na AVcc.
Natomiast to:
pawelszel1993 napisał(a):
Wbijałem go nawet w pomidora i przykładałem do metalowych elementów, co powodowało że pilot działał,

zalatuje MacGyver'em :P

edit: nie zauważyłem że kol.jacekk232 już opisał zasilanie tylko nie wspomniał o AVcc, ale ten pomidor...

Pozdr.

Ostatnio edytowano 1 gru 2015, o 21:55 przez kicajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 gru 2015, o 21:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
zoom napisał(a):
33p do każdej nóżki i do masy.

Na pewno nie 33 pF - maksymalnie 22 pF jak już

Tak zapamiętałem jeszcze z artykułów Pana Piotra Góreckiego w EdW, dlatego tak pewnie napisałem. Tak mi się utrwaliło, tak zawsze stosowałem. Nie wiedziałem, że to błąd.
Jarosław Doliński w swojej książce "Mikrokontrolery AVR w praktyce" podaje 24...33pF. Stąd tak mi to utkwiło. I faktycznie dopiero teraz patrzę Rafał Baranowski w "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" pisze 11...22pF. No i w nocie też jest 12...22pF.
Ok, to już zapamiętuję poprawną wartość!

PostNapisane: 1 gru 2015, o 23:05 
Moderator

zoom napisał(a):
Jarosław Doliński w swojej książce "Mikrokontrolery AVR w praktyce" podaje 24...33pF

Bo to nie jest jakiś tam wielki błąd - w sumie pojemność zależy od parametrów też kwarca - ale ... ale niestety po prostu przy 33 pF czasem procek w ogóle nie rusza .... i teraz pomyśl sobie ile czasu ktoś (szczególnie początkujący) kto zrobił sobie pierwszą płytkę SMD z prockiem i z tymi kondkami a tu ZONK - przestawia na kwarca i procek nie żywy

zwykle każdy najpierw wylutuje proca i wlutuje drugiego, zmieni kwarca ... szuka błędów w ścieżkach , mijają godziny a nawet dni - przy okazji też włosy ;) .... .... czasem nawet robi nową płytkę - żeby potem odkryć - O MATKO! .... bez kondesnatorów działa!!! a z kondkami nie - później da 22 pF i okazuje się że śmiga jak ta lala a kupa czasu straconego .... Uwierz mi - mnóstwo już takich postów widziałem ;) dlatego przypominam o tym zawsze

PostNapisane: 2 gru 2015, o 01:53 
Nowy

kurcze, ale gdy nie używam tego kwarcu i kondensatorów do niego, a klawisze przepiąłem na porty C, a co za tym idzie zmieniłem kod. Pilot działa jeszcze słabiej (prawie wcale) niz wtedy, wewnętrzny oscylator ustawiony na 8Mhz.
Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

może OCR2 jest źle dobrane?

PostNapisane: 2 gru 2015, o 03:26 
Nowy

już rozwiązałem mój problem, podpiąłem 6 klawiszy pod porty PB0, PB1, PB2, PB4, PB5, PB6, wypiąłem kwarc a zamiast trzymać koncówke kabelka z portu PB4 (MISO) podpiąłem kondensator 100nF pod mase i pod pb4. Nie wiem na co to wpłyneło, ale pilot odrazu działa :D. Tylko jeszcze pod PB7 nie chce działać.

PostNapisane: 2 gru 2015, o 16:37 
Użytkownik

Witam
Jest jeszcze sprawa podłączenia tranzystora - w Twoim układzie wpięty jest jako wtórnik emiterowy.
Chociaż może nie jest to kardynalny błąd, nie mniej powinien być albo zastosowany tranzystor NPN - emiter do GND kolektor na diody, bądź PNP - emiter Vcc kolektor na diody.
Z tym podpinaniem czegokolwiek do nieużywanych nóżek to nonsens; to nie jest układ analogowy którego trzeba jakoś odkłócić - masz gdzieś błąd w połączeniach i stąd te cyrki.
Najpierw prawidłowo podłącz tranzystor.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1