Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 18:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2015, o 22:28 
Nowy

Witam,
mam problem z PWM. Napisałem bardzo prosty program, który docelowo ma sterować prędkością silnika DC. Kiedy zaczęły się problemy, podłączyłem do testowania diodę LED. Wydaje mi się, że wszystko ustawiłem dobrze, szczególnie, że nie pierwszy raz używam PWM. Bardzo możliwe, że powodem jest jakiś głupi błąd, którego nie widzę, dlatego proszę o pomoc.
Oto program:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Według moich zamierzeń dioda powinna zaświecić się po 2 sekundach od startu programu, po kolejnych 2 sekundach zgasnąć także na 2 sekundy, a następnie w pętli miałaby się rozjaśniać i przygasać. Niestety, pomimo tego, że sprawdzałem już chyba wszystko, wliczając próby na innym liczniku czy innym procesorze (też 328P), dioda po uruchomieniu programu świeci cały czas. Dioda jest podłączona do pinu PD6.
Z góry dziękuję za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2015, o 22:40 
Nowy

Rzeczywiście, teraz działa. Dziękuję :D A głowę bym dał, że to już sprawdzałem. Widocznie wtedy jeszcze coś innego źle zrobiłem. Za długo nad tym dzisiaj siedziałem... A mógłbyś mi w takim razie powiedzieć w czym ten tryb jest lepszy od tego, co ja wybrałem? Dlaczego wtedy nie działało?

PostNapisane: 7 lis 2015, o 22:55 
Nowy

To teraz wszystko jasne, już wiadomo dlaczego dioda cały czas świeciła :) Widziałem oba tryby i po prostu uznałem, że nie ma między nimi większej różnicy w moim konkretnym przypadku. Okazało się, że jest duża. Jeszcze raz dzięki za pomoc ;)

Strefa czasowa: UTC + 1