Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 cze 2026, o 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Flagi
PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:15 
Użytkownik

Witam. Mam problem z flagami. Nie do końca wiem o co z nimi chodzi. Np. nie do końca rozumiem co oznacza "ustawienie flagi przerwania". Niewiem czy przegapilem coś w bluebooku, ale mam lukę w wiedzy i muszę ją zapełnić:) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi flagami?

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Flagi
PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:25 
Moderator

chodzi ci o sprzętowe flagi ? czy programowe ?

Jeśli sprzętowe ? - to są to panie kochany specjalne BITY w odpowiednich rejestrach, które sygnalizują, że wystąpiło przerwanie. Realizowane jest to sprzętowo przez mikrokontroler i tym się nie musimy zajmować. Za to możemy z tych mechanizmów korzystać. Podsumowując, jeśli nastąpi np przerwanie timera czy też zewnętrzne np INT0 - to pierwsze co procesor robi to ustawia odpowiedni bit flagi w odpowiednim rejestrze na wartość = 1

Dzięki temu ty możesz programowo nawet w pętli głównej sprawdzać czy ten bit jest ustawiony i wykonać odpowiednie działanie. TYLKO musisz wtedy pamiętać aby też RĘCZNIE czyli programowo SKASOWAĆ taką flagę, po to aby w przypadku kolejnego przerwania procek mógł ją znowu ustawić na 1 żebyś wiedział że wystąpiło kolejne przerwanie.

Ale można też załączyć wykonywanie odpowiednich procedur przerwań, które musisz sobie napisać i wtedy nie trzeba zajmować się flagami, ponieważ wraz z jej ustawieniem na 1 - wykonywana jest odpowiednia procedura obsługi przerwania, a po jej zakończeniu procek sam automatycznie kasuje odpowiednią flagę.

Czyli to jest taki mechanizm sprzętowych powiadomień w procku.

Jeśli zaś chodzi o flagi programowe to zajrzyj sobie w Bluebooku do ćwiczenia o I2C dokładniej np o TWI gdy działamy z układem RTC tam opisuję ogólnie o co chodzi z fagami programowymi i jak można je wykorzystywać . Masz nawet przykład.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1