Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 mar 2026, o 03:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2015, o 21:05 
Użytkownik

Cześć, z ciekawości do testów zainstalowałem Atmel Studio 7 (do tej pory używałem tylko eclipse, ale po wyczyszczeniu systemu postanowiłem sprawdzić jak wygląda to całe AS7).
Nie będę opowiadał całej historii, napiszę w skrócie:
Mam Windows 10 x64 z AS7, mkAVRcalc i AVRDUDE zainstalowanym z poziomu mkAVR, oraz USBasp również skonfigurowany w błyskawicznym tempie przez mkAVRcalc ;)
AVRdude uruchamiany z poziomu Atmel Studio 7 za pomocą external tools nie uploaduje mi programu, z powodu "No such file or directory" - wyczytałem, że jest to spowodowane tym, że plik .hex który został utworzony, jest 32-bitowy, a nie 64-bitowy, dlatego AVRdude z AS7 go nie widzi.
Moje pytanie brzmi:
-możemy jakoś przekonwertować ten plik .hex?
-można dodać jakiś atrybut do AVRdude z poziomu AS7 by uniknąć tego problemu?
-istnieje w Internecie jakaś wersja AVRdude która kompiluje wszystko do plików .hex 64-bitowych?

Z góry dziękuję za pomoc, i przepraszam za ewentualne błędy w moim toku rozumowania, ale mam nadzieję że rozwiązanie problemu jest blisko ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2015, o 21:09 
Moderator

plik HEX - 64-bitowy ??? .... o panie ... a co to takiego jest ? skąd ty wytrzasnąłeś 64-bitowe pliki HEX ? jakiś nowy standard ?
wklej no ten swój "64-bitowy" HEX tutaj jako załącznik ;) chciałbym go zobaczyć ;)

PostNapisane: 26 paź 2015, o 21:12 
Użytkownik

Ok, sformułuję pytanie inaczej, :) skoro nie ma czegoś takiego jak podział na pliki .hex 64 i 32-bitowe to dlaczego czasami AVRdude go nie widzi, skoro on istnieje?

PostNapisane: 26 paź 2015, o 21:13 
Moderator

sosnus napisał(a):
to dlaczego czasami AVRdude go nie widzi, skoro on istnieje?

ooo a teraz już "czasami nie widzi??" ;)

Czytałeś co napisałem wyżej ?

PostNapisane: 26 paź 2015, o 21:21 
Użytkownik

Ciekawe bo AS7 i AVRDUDE -- > Choć to proteza działają dobrze pod win10 ...
co do plików HEX ....

HEX to standard Intela , Bin zaś Motorolli i niema tam czegoś takiego jak plik 32 . 64 czy ileś tam bitów
skąd się biorą takie herezje ??

To plik textowy zawierający twój program zapisany w HEXIE , bin zaś to samo tylko BINARNIE

wklej ten 64bitowy HEX ... chętnie go obejrzę :P

PostNapisane: 26 paź 2015, o 21:27 
Użytkownik

Atmel Studio skompilowało mi projekt, i wyrzuciło kilka plików w folderze Relase, w tym plik .hex
Mogę ten plik .hex wrzucić przez AVRdude za pomocą mkAVRcalculator, ale nie mogę tego samego pliku wrzucić przez AVRdude za pomocą AS7. Doszedłem do wniosku że jest to wina tego, że odpalam AVRdude na różnych parametrach,
z mkAVR:
Kod:
avrdude -p atmega32 -c usbasp -P usb -V  -U flash:w:"D:\WORKSPACE\AVR\MULTIBOT_TICHY\MULTIBOT_TICHY_01\MultibotTichy01\MultibotTichy01\Release\backup_hex\MultibotTichy01.hex":i

z AS7:
Kod:
-e -P usb -c USBasp -p Atmega32 -e -U flash:w:$(ProjectDir)Relase\$(ItemFileName).hex:a

Teraz chyba muszę dojść do tego o który parametr chodzi.

Ok, a co do tych plików 64 i 32 bitowych to wymyśliłem to po tym jak pobieżnie przejrzałem fora linuxowe, skąd się dowiedziałem że po prostu kompatybilność 32/64 bit działa trochę inaczej niż w Windowsie (przykładowe źródło: http://unix.stackexchange.com/questions ... 3409#13409 ) :roll:

Strefa czasowa: UTC + 1