Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 sty 2026, o 01:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 wrz 2015, o 18:41 
Użytkownik

Post może nie do końca dotyczy kodu ale od tego się zaczęło....
Postanowiłem potrenować troszkę z trybami uśpienia małej ATmegi8. Zbudowałem prosty układzik z jednym klawiszem i diodą, a docelowo jeszcze miał być pomiar z ADC. Układ zasilany baterią 9V, a stabilizacja napięcia na MCP1703.
Podłączyłem amperomierz i startuję.... wyłączam po kolei wszystkie zbędne peryferia i obserwuję jak ubywa prądu...
Jednak zatrzymałem się na około 100uA i nic, a nic nie dało rady zejść niżej. Podejrzenie padło na MCP.... czytam notę... prąd spoczynkowy 2uA... mierzę - odłączylem wszystko, zostały tylko kondensatory po 100n na wejściu i wyjściu - a tu 85uA!!!
Wziąłem drugą sztukę - to samo.
Oczywiście mogę wziąć inną baterię np. 6V plus dioda i tak zasilać układ ale nie o to chodzi. Nie potrafię zrozumieć dlaczego takie zjawisko wystąpiło.
Kodu nie wstawiam, bo jak napisałem zajmuję się już tylko stabilizatorem, schemat... hmmm.. nie bardzo jest co rysować.. MCP i kondensatory na wejściu i wyjściu.
Może ktoś z szanownych forumowiczów będzie w stanie coś podpowiedzieć.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 wrz 2015, o 19:00 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Na pewno coś jest nie tak.
Na wyjściu ma być kondensator ceramiczny 1 uF i na wejściu również taki zalecają. Użyj kondensatora z dielektrykiem X7R, albo o większej pojemności np. 2,2 uF na odpowiednie napięcie. Najlepiej jak napięcie kondensatora jest 2 razy większe niż obecne na kondensatorze.
Cytuj:
Stable with 1.0 µF to 22 µF Ceramic Output Capacitance

Ostatnio edytowano 30 wrz 2015, o 19:01 przez Krauser, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 19:00 
Użytkownik

Może troszkę pytanie na wyrost - ale czy jesteś pewien, że Twój miernik poprawnie mierzy zakres µA?
Jeśli nie, to spróbuj zmierzyć prąd w obwodzie składającym się z samego rezystora i zasilacza, tak abyś miał pewność, że np. płynie prąd 10µA - podłącz amperomierz i zweryfikuj.

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 19:09 
Użytkownik

Nie dopowiedziałem wcześniej: w pierwotnym układzie były dwie pary kondensatorów (100n i 2,2u). Pokusiłem się o pomiar (może lekko bezsensowny) czy prąd nie "upływa" przez kondensatory. Amperomierz jest stosunkowo wysokiej klasy i nie omieszkałem go sprawdzić na innym bateryjnym układzie. Tam pokazywał 5,5uA. Test z rezystorem też zrobiłem :) Miernik jest jak najbardziej OK. Sprawdziłem też oscyloskopem czy układ się nie wzbudza. Wszystko wygląda dobrze. Ale te 80uA :|
Wezmę jeszcze kilka układów i inne kondensatory....

Strefa czasowa: UTC + 1