Dobry wieczór,
Mam napisany sterownik LCD. W swoim programie tworzę 2 tablice 16 znakowe. jedna z nich przechowuje napis, który ma się wyświetlić w pierwszym wierszu wyświetlacza, natomiast druga przechowuje napis dla drugiego wiersza wyświetlacza (posiadam LCD 2x16). Adresy do tych dwóch tablic przekazuję do funkcji disp_tab2, która obie te tablice wkłada w jedną większą tablicę (72 znakową), która to tablica jest później bajt po bajcie wysyłana na wyświetlacz.
Wszystko jest w porządku gdy funkcję disp_tab2 wywołam raz i jest to koniec jej działania. Gorzej jest, gdy np. funkcję tą wywołuję w nieskończonej pętli - wtedy na wyświetlaczu 'latają' dziwne najprzeróżniejsze znaki. Próbowałem już wstawiać _delay_ms(1000); po każdym wywołaniu disp_tab2, ale wtedy dziwne znaczki zmieniają się po prostu co sekundę - nadal wyświetla sę nie to co potrzebuję. Co jest nie tak z moją funkcją?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wstawię też cały swój sterownik LCD, gdyby był potrzebny do analizy kodu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A tutaj jest moja funkcja main():
język c