Witam, dzień dobry
Od jakiegoś czasu zabawiam się z płytką EvB w wersji 5.1 z procesorkiem ATMega 644P. Po krótkim wstępie zająłem się pierwszym projektem mianowicie kontrolerem obrotów wentylatora. Sterowanie odbywa się przez PWM i wszystko śmiga tzn. wentylatorek reaguje na zmiany itd.
Chciałbym jednak teraz aby moje urządzenie zliczało impulsy jakie dostaje na SENSE (w 4 pinowej wtyczce zielony kabelek) a następnie po przemnożeniu wyświetlało ilość RPM na wyświetlaczu HD44780 (już skonfigurowany).
Mój problem polega na tym iż nie wiem w jaki sposób zinterpretować te impulsy. Z początku chciałem stworzyć zwykła pętle pomiarową która przez powiedzmy 100ms będzie zliczać impulsy, później mnożyć i wyświetlać ale wydaje mi się to zbyt prymitywne i nieprofesjonalne. Wydaję mi się że można to jakoś zrobić na licznikach/timerach - działałem na nich jednak tylko generowałem impulsy, nigdy nie odbierałem... Na koniec dodam może że jestem raczej początkujący dlatego proszę o troszkę wyrozumiałości
Czy jest ktoś w stanie udzielić mi informacji na ten temat? Może jest jakiś przykład? Tutorial? Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam serdecznie.