bartibv napisał(a):
Mirku niestety nie mam napędu w laptopie :/ Może mogę gdzieś kupić samo DVD w wersji cyfrowej, wtedy niejako rozwiązałbym problem..?
Wiesz co? ja bym zrozumiał, że jesteś na wyspie bezludnej i masz tylko tego laptopa bez napędu DVD ... ale w dzisiejszych czasach ? nie mów mi, że jeśli sam nie masz to nie znasz kogoś kto ma taki napęd, w szkole nawet - no gdziekolwiek ... sorki ale troszkę uważam to za sztuczny problem ... Myślę, że mniej czasu zajęłoby ci znaleźć gdzieś kogoś z DVD i skopiować sobie kod na pendrive ...
ale ok tymczasem - to powiedz mi ? ... ty sobie przepisujesz kody bibliotek z książki? i nie sądzisz, że mogłeś już na tym etapie z tysiąc błędów popełnić ? ... Troszkę na własne życzenie się katujesz - tym bardziej jak widzę, co ty wyprawiasz "RĘCZNIE" przed wejściem w pętlę główną ... ręcznie jakieś twi start, twi stop .... .... sorki ale już tu sobie sam bat na siebie kręcisz
Zapytam tylko jakie masz wydanie książki ? To starsze w miękkiej oprawie ? jeśli tak to zajrzyj do aktulalizacji na stronie atnel bo tam był mały błąd w którejś funkcji bodajże twi_stop() - trzeba poprawić
trzeba też inicjalizować TWI - co niby już robisz - ale w porównaniu do książki nawet to dalej już mieszasz niemożebnie

poza tym jak możesz wklejać schemat , który zawiera kupę i to poważnych błędów i pisać sobie w tekście żeby nie patrzeć na schemat bo ty masz jednak rezystory podciągające włączone na SDA i SCL ..... sorki ale przy takim podejściu to podchodzisz niepoważnie i nie szanujesz czasu tych ludzi na forum, którzy chcą ci pomóc - bo co z innymi babolami ? to ma być zgadywanka ?LCD jest przecież źle podłączony a ja słyszę że niby coś działa do którejś linijki a przy takim podłączeniu jak na tym schemacie nic nie powinno działać

proszę więc potraktuj to nieco poważniej i narysuj ten schemat poprawnie i tak jak to masz podłączone - jeśli chcesz żeby ci pomóc .... zamiast urządzać tu kalambury
poza tym zakładając nawet że jakaś linijka tekstu ci się wyświetla a później ZONK to znaczy że masz jakiegoś MEGA BABOLA na I2C i może nawet te rezystory masz źle podłączone - i co ? mamy zgadywać dalej jak ? Chce ci się tyle czasu tracić zamiast RAZ A PORZĄDNIE opisać problem ?
Poza tym powiedz mi - w całej książce piszę to kilkakrotnie - NIE DEFINIUJE się F_CPU w kodzie a ty co robisz ???
Kolejna rzecz ... czytałeś w książce o debugerze na jednej diodzie LED ? ... pewnie też nie - no to nawet poradnik wideo do tego nakręciłem
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/pu ... ednej.htmloglądałeś to? ... jeśli nie to obejrzyj i zacznij stosować - znajdziesz miejsce gdzie ci się kod zatrzymuje a ja mogę się założyć tu i teraz że zatrzymuje się na obsłudze TWI bo coś sprzętowo masz nie tak - a funkcje dla uproszczenia przekazu pisałem w sposób blokujący - czyli jak ktoś np nie da tych rezystorów albo źle podłączy coś to się zatrzyma i tak miało być w moim założeniu bo wtedy nawet łatwiej błąd znaleźć ... szczególnie takim debugerem i zrozumieć jak bardzo programowanie procków zależy od elektroniki a nie tylko od napisanego programu.
czekam w takim razie na pełne i poprawne przedstawienie problemu - ale liczę też że sprawdzisz sam to o czym napisałem wyżej , i być może nawet sam już to rozwiążesz - czego ci życzę
www.youtube.com/mirekk36 ]